論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

出糧出cash有問題嗎?

我個賓黎左我屋企四個月了, 一直出糧都係比現金佢 (佢話想收現金, 唔使去銀行), 但我會叫佢簽名 (同passport 一樣)作實, 我自己都會影印多一份作保留. 我有時向度見其他人話一定要銀行過數, 咁我依家做法有無問題呢?

大宅

Re: 出糧出cash有問題嗎?

都係入銀行穩陣, 有跟有據, 怕佢第日話被迫簽咋

叫佢開個低存款簿仔 (hsbc 唔使收年費) 咪得o羅

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

如果工人唔想開bank account,或者你可以出支票(記得copy留底)寫佢個名<擦左"或持票人",咁就只可以佢一個人去拎錢>,叫佢去拎錢~

***當然要佢另外簽收糧單******

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

曾經有一單 case 個僱主都係 cash 出糧...呾個賤印o係出糧及假期o既簽收欄度用印尼文寫不清楚...個僱主以為係簽名...結果就........唔駛講都知係悲劇 :-( :-( :-(

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

都係開cheque或銀行過數穩陣d, 出cash唔安全

珍珠宮

係咪即係工人一到,就帶她去銀行開戶口,以後出糧就入落佢戶口,同時要佢簽收話已收錢,咁佢要用錢,咪要閒日去銀行取錢. ?-(

大宅

梗係唔好出cash啦!佢地咁狡猾,第時佢可以話你無出個糧比佢, 最重要係你比佢簽個張野, 你係寫中文定英文, 如果你寫中文到時佢話你要佢簽, 佢都唔知你寫咩!咁就麻煩啦!

大宅

我自己打了一份印英出糧記錄,如果想要可以pm我
:sleep:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個bun之前無bank a/c,我出cash cheque比佢,copy埋張cheque,連收據(有cheque no.)比佢簽收.
依家有bank a/c,佢有張提款卡,我就係網上過比佢,再print番出黎,連收據比佢簽收.
佢要攞$$就用卡.HSBC都係唔駛最低消費.

男爵府

我個印印用

公爵府

[quote]
芝達 寫道:
我個印印用

男爵府

[quote]
FA8866 寫道:
[quote]
芝達 寫道:
我個印印用

公爵府

天書係度>>>click here
入面有工資收據,您比佢簽番啦.

您可婉轉d同佢講,因銀行問,您要証明番請左工人,所以要番d清楚既收據之類囉,可以追番幾耐都好呀.

男爵府

公爵府

[quote]
芝達 寫道:

男爵府

六年? 六年有乜證據

大宅

咁出cash cheque, 如果將支票係中銀, 是否一定要去中銀攞錢?

洋房

我之前都係出cash,係收據上清楚寫明,佢

公爵府

miutang 寫道:
咁出cash cheque, 如果將支票係中銀, 是否一定要去中銀攞錢?

係呀,佢去返間銀行攞$$.佢要攞埋身份證登記架.

首頁

尾頁

跳至