論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 出糧出cash有問題嗎?

[quote]
芝達 寫道:
六年? 六年有乜證據

大宅

如果同佢去開戶口, 銀行 passbook, 同其他文件是否我自己keep? 如果唔係, 佢咪有住址證明來借錢或出信用咭? 另提款咭的年費是否由僱主支付? 謝謝.

公爵府

miutang 寫道:
如果同佢去開戶口, 銀行 passbook, 同其他文件是否我自己keep? 如果唔係, 佢咪有住址證明來借錢或出信用咭? 另提款咭的年費是否由僱主支付? 謝謝.

您親自同佢去,(帶合約)開完戶口係無紅簿仔既,只得一張提款卡,而張卡我就比番工人,其他野就比番您.提款卡係唔需要比年費.(我係HSBC)

子爵府

醒目開學勳章

補充:
HSBC開戶要即入$500,完成手續可即透過櫃員機取回!
無月結單,無bank book,因為無年費,只有ETC卡.
入票一D都唔麻煩,而家有食票機,佢只需插入ETC卡後再入票,就有收據,第二日4點後過數.
最重要一點:

如果你無支票呢樣野,都可以經轉帳入去佢戶口,咁你本人有月結單證實就會有紀錄,再簽回糧單同假期.
唔好將放假錢計埋係入數紀錄,唔係幫你唔到!

複式洋房

winnie_sh,

How to write 放假錢? Need to sign in other paper or just assume the maid complete 放假 x 4 days? Pls comment!

子爵府

醒目開學勳章

Oh! Sorry !
幫你唔到,我只係知呢度有人唔放假,因我放足,我仲係果個月有5個星期日都會放再加勞工假的,所以我會寫齊係糧單度!

大宅

請問有冇銀行開account唔需要存太多money的

子爵府

醒目開學勳章

llc 寫道:
請問有冇銀行開account唔需要存太多money的

都話入o左$500即刻取得番,即係最少$0可以開戶,無任何服務費................

大宅

I always give her Cash ga

大宅

如果你哋出cheque, 咁你哋個工人係咪湊住個b去銀行? 因為好似我咁, 如果返5日半, 我放工/放假時間銀行又關門. 你哋點做?

公爵府

其實係勞工處的指南內亦有提到這點,大家不妨看看:

如有BB給工人湊的,可考慮自動轉帳給工人.(當然,大頭蝦的媽咪要記得在終止合約前要取消),其實依家網上銀行好方便,都可轉$$到工人戶口.亦可PRINT出黎比工人簽收(連工資收據)給Cash真係最危險,佢要告起上黎真係幾煩.呢點要小心.
問3.2
我應該以甚麼方式支付工資給傭工?

􀂜 你最好以支票或自動轉帳方式支付工資給傭工。不過,你必須得到傭工的同意才可以用上述方式支付工資。否則,你須以現金支付工資。
􀂜 你應該保留支付工資的記錄,例如有關的銀行結算單。你亦應準備工資及膳食津貼的收據,並要求傭工簽署確認已收到款項。工資收據的樣本刊載於附錄II。

複式洋房

想問下,我出糧就一份收據,放假又另外一份表,之前幾個月我都係一次過寫"Jul份四日天假"得唔得,定係寫日子e.g."9/7,15/7,22/7.......",因我工人唔放假,我都唔知點講所以"le le low low"話簽放假就算,
or 我要好清楚講比佢知唔放假都要簽呢??????,

子爵府

醒目開學勳章

工資收據 Wage Receipt

我 I ________________,身份證�護照號碼 ID / Passport No. _________________已收妥僱主 acknowledge receipt of payment of the following items from my employer __________ 在(日期)on (date) ____________

用*現金�支票�銀行轉帳支付的以下款項。 *in cash / by cheque/ by bank autopay______________

1. 工資(由 ___________ 至___________ )$_________包括以下款項 –______________

Wages (from________ to__________ )$ inclusive of payment for the following :

(a) 法定假日薪酬 statutory holiday(s)(日期:(date(s) :___________ )

(b) 年假薪酬 annual leave (由from ________ 至 to____________ )

(c) 疾病津貼 sick leave (由 from ________至to___________ )

(d) 其他(請註明)others (please specify) ________________

2. 膳食津貼 Food allowance(由 from_________至 to__________)$ _________

收款人簽署 :________________________

Received by ____________________(Signature):

(姓名) ___________________
( _________________________ )

(Name) __________________
( __________________________ )

見證人簽署(如有):_________________________

Witnessed by (if any)_____________________(Signature):

(姓名)________________________
( ___________________________ )

(Name) _______________________
(___________________________ )

* 刪去不適用* delete where appropriate

大宅

bbchins 寫道:
如果你哋出cheque, 咁你哋個工人係咪湊住個b去銀行? 因為好似我咁, 如果返5日半, 我放工/放假時間銀行又關門. 你哋點做?

除非係underpaid , 否則都唔建議出cash, 冇哂銀行記錄, 第日個工人反轉豬肚要告起來就冇證據同佢拗.
起初果3個月, 我會叫媽咪睇住bb, 等工人去銀行, 而家決定唔換工人, 就在中銀開個綜合戶口, 不用keep $5000最低存款額, 但係唔可以用位枱服務, 否則每次收$20, 咁咪用card 提款好方便, 不過最緊要記住, 出糧後取回張card, 簿仔都自己keep, 一來怕佢出古惑, 二來唔見左辦手續都麻煩, 如果所有野工人keep, 佢地可以去銀行講大話, 然後想辦法叫銀行出信比佢地, 咁佢就有住址證明就可以去借錢架啦! 你咪以為佢地冇信箱鎖匙, 佢地會去等postman 收信, 買個方便就要對工人萬事小心, 否則損失係自己.

大宅

其實我都諗住出cheque, 不過得個工人睇阿b, 又無其他人睇住, 所以都唔知點.

大宅

gum 頭7个月佢只有 HK$ 320.00
係咪都係出支票好 d ne

Thanks
該用戶已被刪除

大宅

唔好呀,我今日左中蕉,本來黎第2個月諗住炒佢所以冇開 acc. 出 cash有簽收都比屈,E+末知結果就算佢告唔入"side"時間,屈得入仲要賠$$ 激死 + 嘔血 :-(

大宅

請問出cash cheque, 除左唔劃線外, 張支票駛唔駛寫佢名? 係咪即刻向銀行可以攞到cash?

頭先亞賓話叫我扣起五分一糧幫佢儲錢, 佢走時先比番佢, 我梗唔應承, 都唔知有乜動機, 我話最多幫你開戶口, 張咭我keep, 你要錢時我比張咭你去攞錢.

複式洋房

winnie_sh:

災個表都幾詳細..!唔該.

首頁

尾頁

跳至