懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問點樣收奶係最好?

我仲有個零星期就要返工,請問大家有咩好方法收奶會唔太谷,唔太痛,又可以keep到身材架呢?

我而家已經成功左2日1夜冇俾亞b埋身吮,但就泵出黎俾佢飲,不過未覺少奶,同埋亞b係咪會知道邊樽係奶粉邊樽係人奶架......因為次次開奶粉佢就扭扭扭住黎食,但如果係樽人奶呢,佢就好滿足咁食架喎?

大宅

Re: 請問點樣收奶係最好?

keep 住泵啦 (反正有無謂 side 啦), 慢慢張次數減少 (谷住好痛至泵), 泵返 3/ 2 個月就 ok o家啦 !

要快就食豬肝/ 乳鴿/ 豆豉/ 飲埋淡豆豉

佢地識分奶粉同人奶o家 (奶粉結 d, 人奶希 d) ... 老公話人奶甜 d, 唔知係咪真o既

別墅

去藥材舖買回奶茶煲。

複式洋房

JINGJINGMAK

係咪會自自然然冇奶架? 我而家係咪唔好3~4個鐘就泵架?

食豬肝/ 乳鴿/ 豆豉/ 飲埋淡豆豉 <--會唔會縮埋身材架,因為而家身材好好,哈哈,我知收奶係會細番架喇,但同事話慢慢收奶身材唔會縮咁多架喎,係咪真架

唔怪得亞b肯用奶樽飲人奶啦.........人奶唔係冇咁甜架咩?

大宅

我依架都收緊奶, 以下係我嘅做法:

開始時推遲泵奶時間至6-8hr泵1次(一日泵3次), 幾日後開始飲回奶茶(好似飲咗5日每日1次), 跟住以經返工只係早晚各泵1次(每次都仲有6-7安)儲係冰格做冰奶,到BB要飲時用,(因為BB由奶奶揍所以要轉飲奶粉,BB飲日本森永奶粉,佢接近人奶冇咁甜)由於冇BB吸啜,過咗十幾日後只係夜晚泵1次,到今日都係咁(因為已經唔唂,只有4-5安).我諗過多幾日已經唔洗理佢lu.

但係個心都係有d唔(寫)得,咁就停 :cry:

複式洋房

irenetay

唔該妳呀!!!!!勁有用,我仲想問呀~

咁我係咪要飲回奶茶喇? 係藥房買呀? 點煲呀? 要飲幾多日架? 咁其實我係咪可以等到好谷先泵都得架? 妳都算慢慢收奶,請問下呢,身材有冇縮到架, 因為呢~我呢~ 本來身材唔係幾偉大架嘛, 而家當然好有睇頭啦,所以想KEEP到,先咁問,唔知有冇縮得好勁架呢?
我亞B都唔係自己湊,咁我泵奶都要做冰奶等亞B返屋企有得飲,呵呵~

我見到亞B用奶樽既時候.......就偷偷落淚......真係好唔捨得架,不過要返工等人地好湊D,點都要恨心唔俾佢埋身吮 :-(

大宅

唔洗客氣, 我都係過來人, 可以嘅咪互相幫忙law.

不過我依架要走人啦, 夜d先覆妳啦

大宅

phoenix_1116 寫道:
irenetay

咁我係咪要飲回奶茶喇? 係藥房買呀? 點煲呀? 要飲幾多日架? 咁其實我係咪可以等到好谷先泵都得架? 妳都算慢慢收奶,請問下呢,身材有冇縮到架, 因為呢~我呢~ 本來身材唔係幾偉大架嘛, 而家當然好有睇頭啦,所以想KEEP到,先咁問,唔知有冇縮得好勁架呢?
我亞B都唔係自己湊,咁我泵奶都要做冰奶等亞B返屋企有得飲,呵呵~

我見到亞B用奶樽既時候.......就偷偷落淚......真係好唔捨得架,不過要返工等人地好湊D,點都要恨心唔俾佢埋身吮 :-(

我同 irenetay o既方法差唔多, d 人就係話淡豆豉西利所以我唔敢飲 (因我本身已經無乜身材 ), 總之谷至泵, 不過身才同未生前一樣, 無大到

其實只要有人奶飲就得, 唔使介意係用樽定埋身食, 我都幾怕埋身食, 因為會攪到我周身痛 ...

複式洋房

JINGJINGMAK

咁請問要幾耐先正式收晒奶架?

除左慢慢收之外,仲有冇食其他野幫助收奶架?

大宅

JINGJINGMAK

咁請問要幾耐先正式收晒奶架?

除左慢慢收之外,仲有冇食其他野幫助收奶架?

我泵到得好少 ... 谷先泵 ... 由一日兩次 ... 到幾日一次, 唔谷就唔泵, 慢慢即頭唔泵, 其實事隔已經 3 個幾月, 但o禁佢仍有 d 奶水出 !

我就無食其他o野幫收奶 :lol:

複式洋房

要咁耐先收到奶架...........我返工都幾唔方便

大宅

要咁耐先收到奶架...........我返工都幾唔方便

就係返工無得泵我至唔再俾人奶佢食, 返工後早晚泵一次, 泵泵o下 d 奶會越o黎越少o家

大宅

irenetay

唔好意思, 咁遲先覆妳.

妳去藥房同D人講買回奶茶, 佢地識執比妳同教妳煲, 我嗰度買$5一包, 有淡豆豉,谷麥芽,山楂. 用3-4碗水慢火煲至1碗水飲. 我都係等到好谷先泵(咁樣可以話比大腦知唔洗做咁多奶). 至於身材呢, 我就覺得冇咩分別, 都係同以前差不多.(可能個個唔同架)

我初初返工嗰幾日早晚泵1次, 都未返到屋企就已經好谷(約7-8點), 大約4-6日就開始冇咁谷LU, 都唔洗再用乳墊.

如果BB比人揍, 又可以日日見, 咁不如KEEP住有奶比BB飲啦, 始終人奶對BB好D. 我就唔得, 因為只有星期六日先可以見到BB, KEEP到依架仲可以係星期六日比D冰奶佢飲, 都好過冇.

複式洋房

我當時收奶後,身材真的變細了很多,但我已經是慢慢停的,因那時大仔已十一個月,慢慢喝少了,所以你不要抱太大期望。 :lol:
此外,其實返工泵奶也不是太麻煩,我較懶,我只是返工前在家泵一次,在公司泵一次,放工回家立刻餵,左邊仔仔食,右邊泵,已經可以餵到仔仔全人奶。努力吧!餵人奶對自己修身及仔仔健康也很好的。

大宅

Roxie 寫道:
我當時收奶後,身材真的變細了很多,但我已經是慢慢停的,因那時大仔已十一個月,慢慢喝少了,所以你不要抱太大期望。 :lol:
此外,其實返工泵奶也不是太麻煩,我較懶,我只是返工前在家泵一次,在公司泵一次,放工回家立刻餵,左邊仔仔食,右邊泵,已經可以餵到仔仔全人奶。努力吧!餵人奶對自己修身及仔仔健康也很好的。

係公司泵 d 奶 keep 係邊 ?

大宅

JINGJINGMAK 寫道:

係公司泵 d 奶 keep 係邊 ?

雪柜, 再用保溫袋運返屋企

大宅

我公司無雪櫃

俾同事見倒會唔會好肉酸 ?

大宅

JINGJINGMAK 寫道:
我公司無雪櫃

俾同事見倒會唔會好肉酸 ?

如果公司冇雪柜, 都可以有其他方法, 但我未試過, 妳可以到母乳餵哺區參考其他媽咪嘅做法.

雪柜中嘅人奶都係BB嘅食糧嚟, 我又唔覺得好肉酸播, 相反我會好佩服個媽咪

大宅

好 .. 等我去八卦o下先, 有機會生第二個就用得著 :lol:

大宅

我飲豬潤水, 連住飲2日, 每日午飯同晚飯飲, 慢慢就冇哂lu.

首頁

尾頁

跳至