懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

懷孕期失眠

各位好. 想詢問懷孕期失眠問題. 懷孕至今四個月, 每晚均會中途'扎醒', 往後均難再熟睡, 或造夢至天亮. 精神奇差 . 可有經驗或意見? 謝謝.
:-D

別墅

Re: 懷孕期失眠

我都係呀...好慘慘呀....
我日日都成4點幾先訓...但係一定係6~7點先訓到..
但係10點就醒左...訓返都發好多夢...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係, 我昨晚成5點幾先訓, 今早仲要起身反工, 而家好辛苦呀, 你試訓前飲一杯奶, 會訓得好D,
[img][/img][img align=left

洋房

孕婦有失眠既問題都好似幾普遍, 聽講係由於身體荷爾蒙影響, 正常反應喎?!

你可以試下聽音樂呀. 我之前經常瞓唔到, 每一兩個鐘醒一次咁. 最近有個好細心既朋友送咗Maternity Classics 「準媽媽音樂寶典」俾我, 一套三隻…分懷孕初期、中期、晚期, 聽咗之後瞓得好咗, 我諗可能小B 鍾意啩.

複式洋房

我昨晚都係眼光光成個鐘,兩點半bb係到轉來轉去,我又左側,右側瞓,都瞓唔到,又發鬼咁多dream,大概成粒鐘先瞓番.....

複式洋房

您試下聽音樂.同做下孕婦瑜伽..relax d.. :lol:

民房

yes..!!me too..?!我都係一早7點先訓到!!
紀靚女

大宅

我就似隻豬,我訓跟bb住訓
不過呢排唔知點解特別累

大宅

我都係訓得唔好, 特別係一開初知道有左既時候, 成日半夜扎醒就好難訓得返, 所以我會盡量早 D 訓, 不過睡眠質素都係 MAMA DAY, 可能係多左去 TOILET. 今日勁 TIRED.

別墅

我尋晚2點先瞓,今朝7點就醒,又瞓唔著,頭又痛,肚又痛! :-( :-(

珍珠宮

I had the same experience and sometime I kept awake till morning. The situation turned better after taking birds'nest. You may try

複式洋房

我琴晚成晚都失眠,好慘呀!!! :-(

洋房

各位姐妹:
可試飲龍眼肉水或用龍眼肉煲湯,只需於(湯)飲用前放八粒或十粒龍眼肉, 焗二十分鐘即可 (媽媽最近用此方法煲湯給我), 飲用後一直睡到天亮,連續七個鐘睡眠, 好正!

每個孩子也是父母的祝福, 也是每個父母心中的小天使。“教養孩童走在當行的路上, 到老也不偏離。“

別墅

尋晚2點幾先瞓得著,今朝7點起身,中午12點又再瞓過,瞓到下午3點幾,先食午餐,我諗今晚又實瞓唔著! ?-(

複式洋房

多謝各位的經驗與分享. 失眠對我來說實在是苦不愖然; 從來我都是一個"睡寶寶" ....... 我已在嘗試聽音樂, 確可以幫助睡眠呢. 可是仍會扎醒, 所以又會再播音樂, 再醒, 再播 ..... 唉 ....... 也會試試龍眼肉呢.
:-D

複式洋房

要 keep 住早睡早起,around 十點飲杯奶 then 看書 (如聖經 / 教 language 的書)…1個半個鐘應能 sleep。 if 扎醒去完 toilet 後,同 bb 講 goodnite 再 sleep。 anyway 早上8點一定要醒…… 再keep 住早睡早起……

:mrgreen:

首頁

尾頁

跳至