義工

產前產後 今日: 29|主題: 240675

統計每月奶粉尿片支出.....

複式洋房

國民生產總值:376

統計每月奶粉尿片支出.....

bb快出世啦!唔知每月開支要多幾多呢?
我見日本奶粉好似貴好多,成四伯蚊一罐,可以飲幾耐呀?尿片我會買pampers,唔知通常使幾多呢?

別墅

國民生產總值:711

Re: 統計每月奶粉尿片支出.....

Different for every bb la...

For my bb, around 4 hours for one 尿片. one pack new born last for around 2 wks la...奶粉, around 10days for 一罐 900g la...

子爵府

國民生產總值:11186

2018勳章 畀面勳章

debbymama
請問係咪餐餐都餵奶粉架..一日要食幾餐.
debbymama 寫道:
Different for every bb la...

For my bb, around 4 hours for one 尿片. one pack new born last for around 2 wks la...奶粉, around 10days for 一罐 900g la...

大宅

國民生產總值:2617

我個b 而家40天多d, 用左4包 NB + 一包s

我係少少人奶 + 多多奶粉. bb 出院頭幾日3 oz 一餐, 之後就 4-5 oz 奶 一餐, 正常4小時要食一餐, 有時密d. 奶粉而家就用左 3 x 400 g + 2 x 900 g, 因為有時佢玩野飲剩奶, 要倒.

別墅

國民生產總值:711

係咪餐餐都餵奶粉? 係
一日要食幾餐? when bb is small, 3 hrs 1 meal whole day (24 hrs :-( ) when bb grow up a little bit, 6 meal per day

[quote]
tiffanylmc 寫道:
debbymama
請問係咪餐餐都餵奶粉架..一日要食幾餐.[quote]

子爵府

國民生產總值:11157

我個女食明治, 係re-on訂, $210一罐, 飲一個星期.
尿片我都係用pampers, 大概一日用八至十塊...

伯爵府

國民生產總值:18904

2018勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我個女出世時,一餐飲2-3 oz,一個月飲兩罐奶粉+人奶 :
明冶 $150 x 2 =300
尿片就一個月用兩包
pampers $93 x 2 =186

所以一個月最少要用 $486 , 仲有顯紙巾,棉花棒,棉花球.....
其實養一個小朋友都要洗好多錢 !

民房

國民生產總值:59

睛靈勳章

hi, 我想問你知唔知明治奶粉罐上面有冇寫明DHA & ARA

複式洋房

國民生產總值:376

三個白白豬,

1.奶粉:你囡囡一日補幾餐奶粉呀?明冶$150咁平?唔係$180?係咪400克庄呀?
2.尿片:pampers 細碼每包58片,一個月應該唔只用兩包!
如果一日換七片計,一個月要3.7包喎! ?-(

大宅

國民生產總值:4696

奶粉:全人奶
尿片:pampers 6包 兩星期, 一日用20片, 因為bb尿屎分開痾, 而且餵人奶屎尿特別多 (兩星期=41.3*6=$ 247.8)
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

子爵府

國民生產總值:11139

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡初生時,全奶粉,950g 食到6~7日
食和光堂,re-on訂$160/can
尿片就1日用8~10條~
e+4個月大,5日 一can 奶粉,1日7~8條片

子爵府

國民生產總值:14674

初生 B, 一日 8 餐左右啦, 每 3 個鐘就一餐.
有 d bb 大食 d, 有 d 細食, 一罐奶粉食一個星期左右.

尿片, 每日 8-10 塊.
但 bb 大左, 可以兜佢痾尿, 佢舒服時又慳唔少片.

預算:
日本奶粉約 $200 一罐, 每月 $800.
尿片初生 pampers 36片, $49.9 計. 每月約 $420.
尿片初生妮飄計, 64片, $69.9, 每月約 $328.

雜物/ 雜費 ...... 可以好多又可以好少.
但, 都係第一次買時貴 d. 要抵, 生多幾個抵 d.

伯爵府

國民生產總值:18885

奶粉約$484
尿片約$354

伯爵府

國民生產總值:18904

2018勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

phoebechan2 寫道:
三個白白豬,

1.奶粉:你囡囡一日補幾餐奶粉呀?明冶$150咁平?唔係$180?係咪400克庄呀?
2.尿片:pampers 細碼每包58片,一個月應該唔只用兩包!
如果一日換七片計,一個月要3.7包喎! ?-(

我個女開頭個零月補好少奶,每日都係補一至兩餐 ! 第二個月開始全奶粉,平均一星期一罐 , d 奶粉係日本帶返黎所以比香港平&有品質保証嘛,因為我見過呢到有人 post 過話係日資百貨公司買的日本奶粉同網上訂的話個 b 飲再有唔同 & 價錢相差勁大 !
我個女食得少,咪痾得少囉 !我唔係餐餐奶都同佢換片架 !

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.