意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 14|主題: 38747

想同工作狂老公離婚

民房

國民生產總值:23

想同工作狂老公離婚

我老公好似有工作狂,佢返早上8點,自從結婚後,日日都成晚上9點幾先返屋企,而家直頭最早10點半,多數11點幾先返屋企。星期日無人叫佢返,佢都要返工,全公司無人返去,佢寧願無冷氣,無電,無水都要返公司,我忍受唔到呢種無老公既生活,因為我地根本係無交流同溝通唔到,而且我真係了解唔到佢,佢亦比唔到時間我了解佢,如果我提出離婚,這個理由(他是工作狂)可以辦到離婚嗎?

大宅

國民生產總值:2945

Re: 想同工作狂老公離婚

Hi 23e ...i think you should "Hold on" for a moment....& try to understand himself more...may be he has so much work to do & no one can assist him.. may be he has a report to be due soon...may be he wants to work even harder than before cus' he now is a married man & he wants to give you a better future (bigger house or going oversea for holiday!!)...if you really can't talk to him .. you may write him a letter.. telling him what you think... or any other comment friends that between u two?? you may tell them either .. :wink: . at least you need to know wht happened before doing any silly thing.. ok??? i am sure that you love him before you two got married, right??

男爵府

國民生產總值:7440

你老公結婚前係吾係甘架

男爵府

國民生產總值:6946

有冇了解

民房

我都有同佢正經傾過,但佢次次同我講唔夠兩句就訓著左。所以我根本同佢溝通唔到,唔只一次,係次次都係咁,有邊個女人會like咁,我地咁樣已經4-5年,我d朋友都話我好忍得,但我真係頂唔順,寧願自己一個人生活,好過日日唔知係屋企等乜,等一個不願回家的男人?
有時我放左工專登去買好送煮餐好dinner一齊食,佢都話會9點前回家,點知我等了又等,催了又催,終於都係捱住餓等到11點佢先返到。唔係一次半次,係日日都係咁,我唔想再係咁,遲早我會變左做怨婦。
我地無第三者(我唸),無子女,大家都係30幾歲就到40歲。我唔想拖到40幾歲先,因為我知道我地關係根本唔會有改善,只會愈來愈差。所以我想認真處理左呢段關係。多謝大家既意見先!

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

民房

23e, 咁你老公有冇同你講點解佢咁博?? 係博升定係驚炒?

我問過佢,佢只係話講比我聽都唔會明。佢話而家社會個個都係咁。我都有返工,我唔係一個唔做的少奶奶,我知而家經濟唔好,所以我就係想同佢商量點樣解決我地既問題。之前傾過好多次,佢次次都話會應承我好好處理,但始終係做唔到。例如一齊去搵婚姻輔導,改變返家時間或工作時間,或者傾談時既態度,但佢成日都好易訓著覺,就算坐係到都訓著,佢話因為好tired。我覺得大家都好辛苦,或者佢係唔適合結婚有老婆同家庭,我同佢既距離愈來愈遠。基本上我地大家當對方既存在係可有可無架啦~

該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

如果婚前唔係咁...婚後先係咁...會唔會之前嗌過交...或者發生左d咩事...其實我地外人唔知道咁多...你話你無時間溝通...或者寫一封信比佢...講出你既感受...同將來既打算...如果仔堅決離婚...或者你講埋比佢知...睇下佢有咩回覆...先再考慮...有陣時婚姻出現問題...未必係單方面...

[url=http://lilypie.com][img]

伯爵府

國民生產總值:17542

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢收工後回來,平時係咪無o麥o野講,有無間中打比你?佢職位高唔好?工作壓力是否好大?咁公司有無大假放?放假有冇同你旅遊?情人節有無送花?平時有否攬抱你或Kiss你,如果這些都欠奉,又真係幾悶,生活得唔開心,而你還有工作,經濟獨立,又無細路,都快四十咁D婚姻生活又真係幾難過~~~~你先同佢講清楚忍受唔到咁樣的生活,想離開佢,大家因相愛而結婚,而婚後根本佢比唔到"愛"的存在,看佢有咩o野講,如佢無挽留,又不正視這問題,咁你心中都有決定啦.............
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

男爵府

如果當面難找機會講,寄封信囉,寫出感受與期望,正面d,不是單要指責,為的是兩人的婚姻生活能有所改善。

其實男人好多時都唔會覺得有咩問題,如果佢唔係有女人,佢覺得自己工作都係為頭家,有咩唔妥?而且情趣都唔係個個有,只有女人的敏感才會覺得有問題,你再嘗試作主動的一方,刻意安排兩人相處的機會,亦同佢傾

男爵府

國民生產總值:7556

其實.宜家一個人.....離婚後咪又係一個人......諗下離婚後想做d咩.............就不如宜家做啦.....

子爵府

國民生產總值:12373

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔好咁衝動先, 可能佢真係咁忙呢!

好似我老公,佢都係要早出晚歸 (老細係HK就仲晏, 分分鐘凌晨、通頂), 星期六日都要返工.但我知佢真係咁忙(我之前都係做果行, 真係可以忙死, 斷六親果隻), 咁都冇計啦!

唯有盡量爭取時間溝通啦!譬如叫佢星期六日如果要返工, 可唔可以一齊食完lunch先返 law.而平時佢都盡量得閒果陣打俾我嘅.或者你去搵佢食dinner 啦, 最緊要係你地有心維持呢段關係, 加油!

民房

多謝各位既意見~
我試過幾次同佢傾,我當時有同佢表明話我係好serious認真想同佢溝通商量我地之間既前景,但佢只當我講笑,只係話自己真係好忙,我話我知,我唔係話佢唔對,我只係想講我地既關係好似可有可無,我唔想過咁既生活,佢就話會改,但最後當然係無啦~
我搵佢食dinner仲慘,時時約實左,佢就一定遲到,係次次都係咁,我係街到等最少半小時,多數超時1個hour,我真係連發脾氣都費事。
唉,我都唔想好似不停係咁怨,但我真係搵唔到其他方法同地方發洩。多謝各位聽我呻!

男爵府

23e 寫道:
我搵佢食dinner仲慘,時時約實左,佢就一定遲到,係次次都係咁,我係街到等最少半小時,多數超時1個hour,我真係連發脾氣都費事。

唔緊要啦,都係為見佢

複式洋房

國民生產總值:203

我覺得太忙不外乎會有以下原因:
1.真忙
2.有第三者
3.有野逃避
你是他太太, 應該有d idea. 如果是1, 我想是可以原諒的,頂隆話他不會好好利用和分配時間, 係有得傾的, 也不應該因為這樣就離婚;
如果是2或3, 就真係要認真研究下了.

王國長老

國民生產總值:51752

好媽媽勳章 王國長老

我老公以前返audit firm 都係咁架,
而家轉左做commercial 先無咁癲咋。
有時男人好鐘意講︰「講你都唔明架喇….」
我以前為左呢一句同老公嘈,
夫婦唔係咩都要分享分擔架咩?
佢唔講當然我一定唔明喇。
但之後佢話公司真係好忙,工作唔會做得完的,
老細比壓力,對內對外都係咁好辛苦囉,
佢辛苦如果同我”sung”,我改變不了仲會煩埋一份,
所以男人都唔想對女人”sung”,一個人煩好過兩個人煩。
以前佢好忙,我咪買麥記去陪佢食囉,
佢點都要食野架,係唔留得耐架,但好過無喇。
湯都係放暖壺咋,辛苦返黎有啖熱湯都好吖。
你最好同老公傾吓喇,如果佢咁辛苦做野,
都係想為你地將來生活好,而你又嘈要離婚,
為咁樣而離婚真係好唔值得架。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.