論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

忽然一周--工 人 搭 上 老 爸

我 ( 王 小 姐 ) 長 年 外 國 工 作 , 所 以 請 個 年 輕 菲 傭 照 顧 60 幾 歲 阿 爸 阿 媽 。 起 初 菲 傭 做野 好 勤 力 , 每 朝 早 陪 阿 爸 晨 運 , 晚 飯 後 又 陪 阿 爸 散 步 , 對 老 人 家 夠 細 心 。 阿 媽 都 滿 意 佢 工 作 表 現 。
但 事 隔 半 年 , 阿 媽 喊 住 打 長 途 電 話 俾 我 話 : 「 你 阿 爸 俾 佢 ( 菲 傭 ) 迷 住 , 佢 話 食 乜 , 阿 爸 就 買 乜 。 去 街 時 蹺 住 你 阿 爸 隻 手 , 我 就 行 佢 後 面 … … 」 於 是 我 急 趕 飛 返 香 港 , 諗 住 換 工 人 平 息 件 事 。 但 阿 爸 唔 肯 , 話 菲 傭 對 佢 好 過 我 對 佢 , 時 真 係 嬲 到 爆 , 心 諗 : 「 唔 通 阿 爸 真 係 同 佢 有 路 ? 」 最 後 , 我 向 外 傭 公 司 投 訴 , 結 果 瞞 住 阿 爸 , 補 多 三 個 月 薪 水 , 叫 菲 傭 話 「 自 己 要 辭 職 」 。 阿 爸 迫 於 無 奈 俾 佢 走 。 之 後 , 我 再 請 工 人 , 叫 阿 媽 揀 年 紀 大 、 身 材 差 至 好 請 , 而 我 仲 要 留 香 港 兩 個 月 , 等 阿 爸 阿 媽 關 係 轉 好 後 才 走 , 搞 到 我 身 心 疲 累 。

別墅

Re: 忽然一周--工 人 搭 上 老 爸

真係唔係好明,擺明黎攪散頭家,依法例補一個月味得,點解要俾三個月過佢?
做得出呢 D事,你估佢會在鄉里面前低調定炫耀?
其他蠢菲傭又會有樣學樣,電下個老野,等阿婆同 D仔女唔妥佢,刮番(=勒索)大筆錢才回鄉!

我當然不恥衰賓賓的行徑,但傭主亦有責任合理善後!

大宅

唉~~~咁既情况又好難怪佢補三個月架...一陣個淫婦調轉告佢老公非禮或者强姦咪仲死.....呢d可能係佢既顧慮啦 :cry:

珍珠宮

會唔會係個印印落左降頭呀, 一頭家點會咁易比人攪散 ?-( ?-( ?-( ?-(

禁止訪問

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

WanWah 寫道:
Agree, agree !!!

[quote]
bobosweet 寫道:
會唔會係個印印落左降頭呀, 一頭家點會咁易比人攪散 ?-( ?-( ?-( ?-(
[/quote]

大宅

唉!牛唔飲水,又...!

首頁

尾頁

跳至