跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

仔仔食物敏感呀

前兩日阿仔pat pat同肚腩有十零點紅点,我以為有嘢咬佢,尋日99嚟我屋企,煲咗啲鴨"申"加麥牙比佢飲,話消濟,之前未飲過,唔知喺咪飲咗搞到阿仔發出嚟,今朝起身成肚腩出曬一達達紅色,嚇死我 拿拿聲帶佢see dr,dr話食物敏感,阿仔之前未試過架,佢食旦白都冇事,99成日都係咁,聽人地講埋就揾阿仔嚟試

大宅

Re: 仔仔食物敏感呀

比多D水BB飲希望快D冇事!

男爵府

普通食物敏感,應該好快好,放心啦!
BB唔好亂食的特別野,特別係"有毒"的食物
例如牛肉,鴨,鵝,海產類...重有用中醫材料都要小心
問過中醫先好用,開奶茶和清熱去濕的好輕量的就無所謂

暫時迪迪只係食左蛋就會all爛c
其他未發現有特別的食物敏感

別墅

咁你奶奶都唔知既. 佢都係想bb好姐. 我個b初頭食蕉都即刻惹痰, 仲條氣唔順. 要去睇醫生. 隔左2個月食番. 而家又okay喎. 第一次食旦黃都係. 食完背脊出晒紅點. 我停左2星期, 再俾佢食, 又無野喎! 我自己覺得, 樣樣都要俾佢試d. 因為佢而家都成十一個月. 同埋一次唔好俾咁多囉. 有時太保護都唔得. 佢會偏食架

翡翠宮

好媽媽勳章

敏感o既紅點點, 好快退o既....
泡菜食紅蘿蔔都敏感o架...
開頭我都唔知, 佢額頭起點點一撻撻... 我一樣樣停o黎試...
發覺, 一食紅蘿蔔容就起, 如果用紅蘿蔔煲水/湯飲, 又無野o架喎......
乜 bb 可以飲咸鴨腎湯咩 ??

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

食物敏感除咗個肚腩、背脊、額頭有紅點、一撻撻外,重會唔會出係第二個部位?例如手、腳、大脾?同埋BB會有乜野反應?會唔會好痕架?

大宅

好媽媽勳章

醫生話会出係唔同嘅位置,因人而異

首頁

尾頁

跳至