義工

產前產後 今日: 0|主題: 240674

唉!唔知幾時先養得大!!!

複式洋房

國民生產總值:252

唉!唔知幾時先養得大!!!

我個早產b, 住左係箱仔到已有17days, 呢兩日番左屋企啦, 我同我老公好開心, 佢由3.78磅, 增磅到4.4磅就出院啦, 唉, 佢真係好細粒呀, 我0念佢身長只有我老公兩隻手掌撐開咁大咋, 有時同佢掃風都係就住就住咋, 都唔知幾多個月先可以去到正常bb既體重呀, 有冇媽咪分享下, 你個細路幾多個月到就放心d, 體重會好些呀?
27/7 (2070g),29/7 (2.12kg),5/8(2.37kg),11/8(2.606kg),12/8(2.640kg),26/8(3.28kg),28/9(4.64kg),24/10(5.46kg),28/10(5.38kg)

別墅

國民生產總值:521

Re: 唉!唔知幾時先養得大!!!

唔好咁諗!你個小b會健健康康的! :-P

大宅

國民生產總值:1084

我真係唔擔心 d b 唔大呀, 時間過得好快o家咋, 而佢地都大得好快, 有時睇返佢細個 d 相, 真係想佢變o番已前咁細啦 ! 真係好懷念呀 ~~~~

你要 enjoy lee 幾個月呀, 可以的話日日都同佢影相, 之後睇返佢o既轉變, 你會好開心o家

別墅

國民生產總值:787

你幾多個月生你個小b呀??????
其實都唔駛咁擔心啦, 放係醫院度, 安全又衛生, 又有專業人仕幫手照顧你小b, 佢一定健健康康咁成長...

winniepooh75 寫道:
我個早產b, 住左係箱仔到已有17days, 呢兩日番左屋企啦, 我同我老公好開心, 佢由3.78磅, 增磅到4.4磅就出院啦, 唉, 佢真係好細粒呀, 我0念佢身長只有我老公兩隻手掌撐開咁大咋, 有時同佢掃風都係就住就住咋, 都唔知幾多個月先可以去到正常bb既體重呀, 有冇媽咪分享下, 你個細路幾多個月到就放心d, 體重會好些呀?

男爵府

國民生產總值:8651

winniepooh75,

唔駛咁擔心啦!!, 醫院俾得小b出院, 即佢可以適應醫院以外環境. 我有friend生孖仔, 出世時都好輕磅, 開頭好擔心, 佢老婆仲成日偷偷地哭, 覺得兩個b好慘, 咁細粒同咁弱, 這又如何, 日子一天過了又一天, 依家兩個b幾健康同精靈, 雖然係細粒d, 最重要係佢地身體健康同食得好. 唔好唔開心, 好易弄到自已產後憂鬱, 連自已都照顧唔好, 個b點會湊得好 ??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

國民生產總值:5301

畀面勳章

winniepooh,

唔好擔心啦!BB好快大架咋!我諗你放完產假,BB已經好大隻架啦!加油!

大宅

國民生產總值:1438

winniepooh,
唔駛太擔心!bb是否吃奶粉?會長得很快的!
我個小b出世得2.4kg,唔夠五磅半,收埋水仲得番2.3kg,真係大風都吹得走,個時都要留院一個星期,初初吃奶,人地吃4-5oz,她只吃2-3oz,我每天看見她就想哭,後來回家後,我每三個鐘餵她吃奶,慢慢加份量,雖然她吃低敏奶粉,冇一般奶粉咁rich架,但她都追得很快,一個月後已有8磅,身體仲愈來愈健康,六個月時已是大碼bb啦!所以唔好擔心,用心湊bb,他會好好配合你們的!

男爵府

國民生產總值:7216

畀面勳章

唔使怕啦,1個月就一定會重好多架啦~
湊bb既時間過得好快架咋,到時到佢地大左你分分鐘想佢變返bb添呀^.^
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

複式洋房

國民生產總值:437

努力加油呀! 我個b出世果陣都係細細粒好輕架(2.63kg),個幾月都仲成日俾人問滿左月未,但時間過得好快,亞b而家都大大隻架(已經10磅有多啦),妳要俾心機呀

大宅

國民生產總值:1055

我大仔出世得2.5kg. 嫲嫲見阿b出世咁輕都擔心到訓唔著, 佢都係話個孫都唔知幾時先養得大, 我仲安慰她,

結果一個月後我個仔有9磅多. 因為bb成日訓. 所以長肉,

所以你唔好擔心咁多. 細心湊佢便好快大, 記住盡量唔好咁快帶早產b出街. 等佢大d先至帶佢出去.

子爵府

國民生產總值:13389

我小b出世2.5kg, 都好細粒, 全部衫仔都露膊(太大), 但只要健康, 輕d唔驚; 之前未出世都好驚, 但醫生輕描淡寫咁話出世後都會重, 唔駛太擔心, 肚餓就食,(約奶粉3小時1餐, 媽媽奶2小時); 2個月已經重double, 細碼升做中碼b: 依家未到3個月, 大脾好似車輪飽. 最緊要爸b媽咪開心, 小b就食得訓得安心先長肉.
我6week時開始奶粉用米水開, 陪月ee話可以長肉d, 營養好d(但唔好太多, 難消化), 你可以試下.

複式洋房

國民生產總值:252

多謝各位媽咪, 昨日同呀b去健康院, 姑娘都話佢重左, 平均每日25g倒, 可能係我太心急啦, 想bb快d大, 我會努力嫁, 我相信我一定做到, 多謝你地...
27/7 (2070g),29/7 (2.12kg),5/8(2.37kg),11/8(2.606kg),12/8(2.640kg),26/8(3.28kg),28/9(4.64kg),24/10(5.46kg),28/10(5.38kg)

子爵府

國民生產總值:14674

只要 BB 食得好, 訓得好. 好快大架咋~

唔好咁擔心啦~
好多 BB 出世時係細碼, 大左變大碼.
細世大碼, 大左變細碼又唔定.

最緊要 BB 健健康康, 同媽咪一齊開開心心.

子爵府

國民生產總值:11139

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔洗擔心~bb食得訓得就ok架喇~
加油 小b一定會健康呢

侯爵府

國民生產總值:22961

2018勳章

winniepooh75 ,

我表妹個仔30週嗰陣出世, 得3磅左右. 開頭湊佢係辛苦d, 但到佢歲幾兩歲, 已經變左肥仔1名.

努力呀, winniepooh75, bb好快就會大.

:-P

大宅

國民生產總值:1911

畀面勳章

winniepooh75:
唔駛擔心啦,我彤彤都係早產31週出世1.83kg...收咗水得1.6幾kg...得我一隻手掌咁大咋....住咗成個月e院夠5磅至有得走呀..... :-( :-( :-(
不過彤好快就追得到佢同月齡嘅BB....太約六個月倒啦唔駛擔心

大宅

國民生產總值:1384

我個仔都係早產BB,出世時得4磅半,出院時收水得番4磅添! 不過佢而家4個月,有成15磅,身長仲超越一般長度,仲鬼死咁精靈,成日整古做怪,精力充沛冇時停!所以唔駛咁担心架,呢度好多媽咪支持你架!

男爵府

國民生產總值:6932

醒目開學勳章

smiletigger,
我想請教你,開米水沖奶,應每星期幾多次?咁一路定時米水沖奶,直到幾大可以停呀?
打擾晒

該用戶已被刪除

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.