少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心 "個女比老師投訴" ???

hi all mummy,

今日果女返完芭蕾舞第2堂, 放學時老師同工人姐姐講個女唔聽話同另一位小朋友四圍走, 老師叫佢唔好走佢又叫, 又問姐姐個女幾多歲, 姐姐同老師講會話比媽咪知, 其實, 我明知個女性格坐唔定又唔專心, 有什麼辦法可以幫下佢, 我唔想鬧佢, 想長遠咁改, 等佢有自理能力, 如果妳地有咁 case 會掂同小朋友講, 好唔好直接同老師講下 (睇下大家有無得交流下方法). help me please.

thanks

男爵府

Re: 好唔開心 "個女比老師投訴" ???

如果係我..我會問呀女係咪唔鍾意跳芭蕾舞.所以周圍走,如果係我會同呀女講同佢取消.,如果佢話鍾意.我會同佢講.佢四圍走會令到老師唔開心,同影響其他想學跳芭蕾舞嘅同學仔..之後再問呀女,如果有人令到你唔開心你會点,你係咪想人哋會令番你開心,呀女咁有乜辨法可以令老師同同學仔開心...睇下呀女識唔識答..答到咪讚下佢..仲話媽咪知你一定做到...
唔答嘅話..咪同佢講..佢周圍走..老師真係會好唔開心..希望佢上堂會專心d,因為而家係學跳舞.要聽老帥話.呢度唔係公園或遊樂場可以周圍走..如果唔聽我會唔比佢再跳芭蕾舞,又或者要老師罰佢企無得上堂

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

其實小朋友周圍走有好多可能, 年齡, 班上同學太多, 老師處理不到, 或堂上好悶, 又或你小朋友根本未適應, 因只上了兩堂, 所以你不用太擔心, 應先耐心問清楚小朋友在學校情況, 例如問佢堂上有趣嗎? 老師有無照顧到你等, 引導佢講多d, 咁在引証下老師所講, 係未有吻合之處, 只聽單方面, 我覺得對你小朋友並不公平.

伯爵府

How old is your girl? My experience is some teachers just cannot handle smaller children, they just repeatly tried to tell them stand in line and doing boring drill, the result is - my child would never join any lesson with the name 'dance' inside, and refuse to dance even in parties, etc. for a whole year....

大宅

hi catcatchong & SUSANNA

好多謝妳兩位回覆及意見, 其實幾方面我自已都有諗過, 同個女講過咁樣四圍走會阻住其他小朋友上堂, 大家會唔開心會佢講明白, 佢又話鐘意學芭蕾舞 & 都認誠一次唔會四周圍走 (我諗走少d, 都當幫忙) , 我會同老師如果係咁叫佢罰佢企, 希望會好d, 而老師方面都有同工人講佢太細 (3歲), 係學生方面得七個小朋友, 我諗如果定定地老師都會控制到, 但琴日我同佢返畫班, 我坐一邊睇下 (本來唔比睇, 不過老師又話佢細佢, 可以陪), 見到佢都係坐下又走開, 老師叫佢返埋位佢都聽, 不過佢真係走開左好多幾, 但佢返 English Playgroup 佢又可坐足 1.5 hrs, 真係唔知佢幾真太細唔專心呀? 定課程末適合佢, 有時真係覺得佢有過度活躍証 ? 唯有留意住.

thanks

別墅

我自己唔贊成罰企,佢咁細個咁樣你會嚇到佢以後唔肯上堂.

其實所有小朋友都有好奇心,佢走黎走去可能係佢發現一

別墅

summer_66

既然1.5hrs 之English Playgroup 佢又可坐定定, 我估係d畫班及芭蕾舞班課程唔適合佢, 甘細既小孩, 注意力唔會太長, 如果課程設計太單調重複, 好難吸引幼兒的專注力, 即使內容有趣都要在一小時內轉換四至六個小主題, 令幼兒感覺有新鮮感從而專心參與其中....

大宅

聽人講過,教育係"提供一個安全的環境讓小朋友去試"我覺得好o岩,小朋友要響錯誤中學習,學習d乜野,就係要小朋友學識負責,為佢地所做既野負責,當然呢個責係小朋友負得起得的,而家長就係要提供呢個就算小朋友做錯都可以承受後果的環境。而學校教育,我個人覺得只是提供知識給小朋友,例如上游水班,只要小朋友安全學識游水就可以,就算學唔識/唔想學家長都無謂太介意,更加不要因此而唔開心,當然家長也不能迫小朋友學d佢地冇興趣既野。

大宅

hi all mummy

剛剛個女放學, 老師同工人講佢今日好乖無四圍走 & 又話佢樣樣都想學 (我諗佢上次係新環境, "好其"所以四圍走), 我已經係電話讚左佢 (係電話中佢都好開心咁同我講, 話自已乖無周圍走, 老師重送左粒糖比佢), 今晚, 我會買份少禮物比佢, 鼓勵下佢, 希望佢可以 keep 住.

首頁

尾頁

跳至