母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB面上有好多粒粒, 需要看醫生嗎?

bb23天大, 臉上很多粒粒, 有d紅色, 有d白色, 似大人的油脂粒, 可以點解決? 是否要看醫生查藥膏? bb一直吃全人奶, 應該唔會熱氣?

大宅

Re: BB面上有好多粒粒, 需要看醫生嗎?

我個b就黎四個月都有呢個問題, 應該係奶癬, 之前睇過一次醫生, 比左支人地醫腳癬既 trosyd, 一搽哭個不停, 好能藥性太強, (正一庸醫...) 依家只係幫佢搽olive oil, 同密d洗面, 由於持續太久未斷尾, 打算明天再揾第個醫生睇.

但我同事話係咁, 唔駛睇, 但做人父母睇自己個b花晒, 佢又成日卒, 所以我都要幫佢解決.

大宅

我bb臨滿月前都有呢d粒粒, 你地可以買雙妹嘜雪花膏, 每次食完奶, 你地清潔雙手, 然後同bb輕輕抹乾淨塊面, 塗一層薄薄o既雪花膏, 好快就會好

男爵府

我bb未滿月時都係有粒粒, 阿媽幫我買咗支藥膏, 話佢湊個個bb都係搽佢, 真係一搽就好快退咗啲粒粒. 有次我响bk介紹比個mami, 有其他mami就話呢隻藥唔可以搽多過1week, 因為有"濾古醇", 不過我bb唔駛搽1week都好返喇! 你可以試吓, 因為果次個mami決定去睇醫生, 最後醫生都係開呢隻藥膏比佢.

支藥膏名係:
Hydrocortisone 1%
CREAM
Xepa-Soul
Pattinson
15g

別墅

It's because the oil secretion for baby is not balance.

You can also try the following moisturizing cream :
1) Cetaphil Moisturizing Cream
frangance free, $ 7X /100 g at Mannings

2) Ultra Nourshing Baby Cream - Vendome
this is good for mosqito bite as well, $13X at nursing staff association.

Both of the above are good for baby's skin.

大宅

Dear szeszemama,
But I am worried that her oil secretion is serious.
If I use moisturizing cream, will it make baby's face more oily?
doublei

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊