意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240799

跳至
有無媽咪下陰痛到行唔到路?

子爵府

國民生產總值:10535

有無媽咪下陰痛到行唔到路?

請問你地有無咁既情況?我呢一二日開始發生,我起初以為係大腿內側痛,但係今日直頭企起身行路都超痛,行一步就痛一下,後來發覺係下陰痛,但係禁落去係唔痛架,不過每次坐底後要起身行就超痛,個身伸都伸唔直,你地知唔知點解?有無媽咪試過?

別墅

國民生產總值:574

Re: 有無媽咪下陰痛到行唔到路?

琴日咁Q開始有小小痛。

子爵府

有無人知點解會咁架?我真係好痛呀﹗ :-( :-( :-(

別墅

國民生產總值:576

大約7-8個月

別墅

水怪 寫道:
有無人知點解會咁架?我真係好痛呀﹗ :-( :-( :-(

係你

子爵府

衍彤媽

你唔好話我知要痛到生呀?我依家先 27 weeks 渣,但真係痛到行唔到路呀,我連返工都有困難呀,咁我應該去睇政府定私家呀?有無止痛藥食架?點解徧徧選中我呀? :-( :-( :-( :-( :-( 好痛呀..................救命呀﹗

洋房

國民生產總值:493

呢d系唔系就系恥骨痛牙?我今日岩岩上左產前講座...佢好似系咁講架~要去做物理治療架~今日個物理治療師講如果而家唔好好保護...第時生左都系一樣行唔到架...因為好痛好痛..
]

別墅

[quote]
水怪 寫道:
衍彤媽

你唔好話我知要痛到生呀?我依家先 27 weeks 渣,但真係痛到行唔到路呀,我連返工都有困難呀,咁我應該去睇政府定私家呀?有無止痛藥食架?點解

子爵府

嘩..........你唔好嚇我呀,生完都行唔到﹐咁點算呀,物理治療師有無話點解會咁架?

DaDa* 寫道:
呢d系唔系就系恥骨痛牙?我今日岩岩上左產前講座...佢好似系咁講架~要去做物理治療架~今日個物理治療師講如果而家唔好好保護...第時生左都系一樣行唔到架...因為好痛好痛..

洋房

國民生產總值:493

http://www.drbackpain.com.hk/Program/detail-mth-3114.htm

希望幫到你拉
]

子爵府

DaDa*

唔該哂﹗我等陣會去睇左私家醫生先,睇下佢幫唔幫到我﹗
我尋晚連上床訓覺都有困難呀﹗ :-(
希望快d好返啦﹗

民房

國民生產總值:51

水怪

我都有呢個問題, 上星期34週, 唔知點解痛到唔郁得, 老公扶我都痛到喊 :-( ,結果我去左A & E, 跟住就入埋院tim, Dr.話係因為刃帶過份鬆弛左所以先會痛, 有D孕婦都會有呢個情況, 佢話應該會痛到生, 生完之後會慢慢好的, 依家只有食止痛藥及做物理治療, 我住左一晚同食左2次Panadol, 好返少少就出左院,Dr.話食panadol唔會影嚮BB.

依家我仲放緊病假直到接住產假, 我冇食葯啦, 但係隻腳用力時同床上轉身都仲有痛, 我已經成個星期冇出街啦, 係屋企都係用有look椅周圍look咋, 都幾悶下, 唯有趁依家休息多D同上網睇下各位BK mama經驗啦!

如果你痛得犀利, 真係唔好忍呀 , 快D去睇醫生啦, 叫Dr. refer你去做物理治療同拎病假休息下啦!

希望大家快D好番啦!

子爵府

doraemon092112

多謝你寶貴意見,我重有3個月先到預產期呀,唔通依家就要痛到生?要做几次物理治療先無咁痛呀?張病假紙係咪政府醫院開比你架?政府肯開咁耐病假紙咩?如果真係要留係屋企邊到都去唔到直到生,咁就真係慘啦﹗我d入院野同bb野重末買齊呀﹗ :-( :-( :-(

民房

水怪

你有冇睇DR.呀?

張病假紙係我出院時DR.開的, 因為我份工要成日行來行去, 而且工作量大, 加上我真係痛到行得好辛苦 , 所以我同佢講, 可唔可以寫病假直至到我放產假為止, 佢開頭都唔係好想, 只係話寫到我下次覆診, 但我話佢聽覆診期係2日後, 佢叫我唔洗去, 改左2個星期後, 個時我都開始放產假(我拎前4後6呀) , 佢先寫比我咋!

我諗如果你去睇DR., 話佢聽你痛得好犀利, 行路影嚮倒工作, 我估佢都會比病假你, 因為痛起上黎, 個樣係呃唔倒人嫁, 而且個肚又大。 不過佢可能唔會寫得太耐比你, 最多都係開到下次覆診再決定會唔會延長。 你係咪係政府睇呀? 如果真係好似我錦, 咪入院check下啦, 唔好忍呀。

物理治療我係住院時做過, 佢教我行路姿勢, 坐姿同睡覺姿勢, 都有少少幫助啦, 我約左明天覆診, 睇完再話你聽啦。 但你記住千祈唔好坐床/坐椅時long高腳, 佢話會好傷嫁, 同埋暫時唔好行樓梯住, 會加重痛楚嫁,希望你冇我錦嚴重啦!

子爵府

doraemon092112

我本來諗住今日去睇醫生架,但係睇開果間無開,跟住打電話去政府又無人聽,我本想問左跟我果term助產士先,點知打左成日都無人聽,所以我要明日先去睇﹗
下...乜唔可以坐床同long高腳架,我重成日long高腳添,因為我成日抽根,所以諗住long起對腳會好d﹗我想問坐床係咩意思?係咪即係坐係張床到呀?
我住村屋2樓架,除非唔出街,否則一定要行樓梯,我依家連提高對腳都做唔到,我都唔知點搭車出去睇醫生呀﹗
乜物理治療淨係教點行,點坐同點訓渣?咁佢教過咪可以自己係屋企做囉?咁你有無煦住佢教你咁做呀?依家有無好d呀?希望我地快d唔痛啦﹗

大宅

國民生產總值:1256

我呢幾日都覺得恥骨o個度好痛,尤其坐低起身特別痛,不過又不至於完全行唔到o既!

doraemon092112:
我想問你上次痛到入院係call白車定自己去a&e呀? 仲有政府係咪自動自覺refer你去睇物理治療呀?

民房

水怪

唔係唔可以long高腳, 如果要long, 只可以係平臥時用枕頭long高 , 但係坐椅/坐床時就盡量唔好, 因為話會傷腰骨喎! 係呀, 坐床即是坐係床度挨住睇書甘啦。

上次入院係教左我呢D咋, 跟住自己係屋企就住黎做law, 依家都可以慢慢行倒嫁, 不過都係有D痛呀 !我聽朝會覆診, 我諗佢地都係跟進下我D姿勢同有冇好D甘啦, 做完話你知啦。

你住2樓呀 , 我真係唔敢想像你點上落呀, 我上次入院, 由屋企出門口搭電梯落樓下, 到上的士都用左成半個鐘, 而且樓下有幾級樓梯, 我行個陣真係痛到想C呀 :-( 。 D路人行過都眼啤啤, 好似我好異相甘, 真係想炳佢地呀

你如果真係行唔倒, 唔好勉強呀, 我感受過行幾級樓梯都痛到想C, 你仲要行2層樓tim, 有咩事call白車啦, 我諗佢地會體量我地掛

記住小心D呀, 唔好令個痛楚加重就已經好好啦! 祝你快D冇事啦!

民房

蜜蜜

上次入院係老公陪我搭的士嫁, 由屋企到上的士都用左成半個鐘, 感覺好似行左成日甘呀。

我諗醫院會自動自覺安排睇物理治療啦, 因為除左食止痛葯同做物理治療外, 都冇咩做倒啦, 大肚婆又唔照得X光。 如果佢真係唔refer, 甘你要求佢地都會安排掛!

大宅

國民生產總值:4524

我廿幾週時都係行路果時痛, 總之隻腳一踏落地, 大脾La個"較"位就痛, 又冇力, 又酸軟又痛, 但就冇你o地痛得咁緊要, 行路行得勁慢 痛左大約一兩星期就冇事 (只係行路唔痛) 之後仲大鑊, 訓覺勁痛, 側身訓時再轉身機附轉唔倒 :-( 隻腳個"較"位鬆到冇力抬起隻腳, 一轉身肚又痛腳又痛, 真係好痛苦 一晚轉幾次身去幾次廁所真係好甘架 :-( :-( :-( 呢牌仲慘, 轉身抬起隻腳時仲聽到個"較"位發出"咯咯"聲, 個感覺好似碎左咁 呢d咪係恥骨痛囉 我仲要捱多兩星期呀
3.315kg

子爵府

國民生產總值:14844

我個時16w就已經開始痛~~
係屋企行路都行唔到呀~~~
之後我去上產前運動班個時,個個姑娘話有人會係咁架(恥骨0知咩病)~~
如果依家打理唔好,生左之後都會痛架~~
所以要做物理治療架(生完之後)~~~
依家大住個肚只可以唔好行咁多同埋做D產前運動架咋~~~
不過每個人唔同,你最好都係問下e生好D~

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.