懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 有無媽咪下陰痛到行唔到路?

Y_ma

我想問下你係唔係由廿幾週開始痛到依家呀?有無做物理治療呀?點解痛左一星期就行路可以唔痛呀?但係訓覺又痛?我依家就係行唔到,每行一步就痛一下,訓覺時又轉唔到身,個下身好似癱左咁,完全郁唔到,一郁就超痛,要用手去承托成日身體先可以轉到身,真係好痛苦,都唔知點解人地大肚我大肚,我要受d咁既苦﹗

子爵府

岩岩睇完私家醫生,佢都係話無藥可醫,會痛到生,可能遲下會越來越痛添﹗ :-( 佢暫時寫左一星期假比我呀,佢話唔可以一次寫咁耐,如果到時重係返唔到工就再寫比我,其實佢想我去睇多一次咪比多一次錢囉,佢以為我唔知咩﹗
唉.........希望會快d好返啦,我唔想日日係屋企呀,我重有成3個月先到預產期架﹗咁樣好易屈到痴線架,不過今日"ge"出去返黎後都痛左好多,希望休息一星期會好d啦﹗

子爵府

doraemon092112

你覆左診末呀,醫生點講呀,我想問點樣訓先會好d呀,我痛到上落唔到床呀,尋晚用左3個字先上到床,我重痛到喊呀,我真係好痛呀﹗ :-( :-( :-( 我想問咁痛到時可否順產架?

別墅

水怪:

今朝去健康院向姑娘請教左恥骨痛既問題,原來:

由於賀爾蒙既影嚮,身體開始進入準備生產的狀況,由刃帶、軟骨至肌腱都變得鬆弛。同時由於胎兒既重量會令近恥骨部位受壓而輕微扯開,所以感覺到有點痛!

這種情況在孕婦長時間處於同一種姿勢後變得嚴重。例如:
睡醒後或日間長時間坐著工作後。

所以每隔一段短時間轉換姿勢(由坐改變成站立/由坐改變成躺臥……)會有效減輕痛楚。而剛睡醒或覺得極疼痛時,可以用手托著下腹下床及走路,因為可以御去部份胎兒的重量!

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我32週開始有恥骨痛, 果時淨係夜晚訓覺轉身痛, 但依家36週就起身落床同行路都痛到飛起, 仲要返工到14/8先開始放產假, 都唔知點算 :-( 。 我 7/8 會返廣華覆診覆, 唔知會唔會轉介做物理治療呢?

民房

水怪

wan-wan-ma講得冇錯, 我上次入院DR.都係話賀爾蒙既影嚮, 令刃帶變得過份鬆弛,所以感覺到痛! 我問佢順產有冇問題, 佢話應該冇, 因為陣痛比起恥骨痛係痛好多, 所以到時你都唔會記得自己有恥骨痛喎。 雖然佢甘講, 不過我都係有D擔心。

上次覆診物理治療佢只係幫我照燈, 用紅外線的熱力令我個盤骨位舒服D, 都有少許用啦, 其他動作就冇教, 因為佢話我35周, 冇運動arm我呀。 佢話可以用熱敷減輕痛楚, 你都試下啦。 另外行路時要盡量縮起個肚, 減低個壓力, 你有冇用托腹帶呀, 試下用再加埋縮起個肚行, 真係好D嫁。
另外你用一條浴巾捲起, 用象根cool住兩邊, 好似條瑞士卷甘, 坐既時候攝係背後褲頭位置, 雙腳要90度放係地上, 千祈咪long起呀, 治療師話可以減輕背部壓力喎! 自從出院後, 我都未坐過sofa啦, 因為sofa比較林, 唔arm坐。 :cry:

至於上落床嗎, 首先你坐係床邊(記住坐係你唔痛個面), 盡量坐到最入, 膝頭哥貼住床邊, 雙腿合埋, 用雙手支撐上半身側身(目訓)落床 ,再用唔痛個隻腳豆起痛腳放上床, 用枕頭long起隻痛腳, 呢個係側臥既姿勢。
至於仰臥, 你就將側身慢慢(目訓)平, 用枕頭long起雙腳就可以。 如果掉番轉的話, 我覺得會比較難, 因為我到依家都仲係好痛 :-( , 你先屈起雙腿, 然後慢慢兩邊搖擺放鬆一下, 盡量搖擺至痛楚位置,雙手用力拉住床邊借力, 雙腳一齊轉向唔痛隻腳個面, 用枕頭long起隻痛腳, 記住手同腳係一齊轉嫁。 落床就同上床差不多, 只係掉留轉個姿勢, 打側身,將雙腳慢慢放落床, 再用雙手用力撐起個人就OK la! 如果你真係轉唔倒就要你老公幫手啦!

以上動作都係治療師教的, 希望你明白同幫倒你啦, 不過講就好易, 做就比較難, 因為我都仲係好痛嫁 :-( , 唯有慢慢lai, 唔好太心急都ok啦。

如果你真係痛得好犀利, 可以食一粒Panadol止痛, 好過死忍啦。 如果你到完病假前都仲係甘痛, 唔好夾硬返工呀, 入院休息下啦, 做下物理治療都好呀, 佢地可以解釋清楚D比你聽。 我休息左差不多2個星期, 都仲係痛嫁, 睇怕都要痛到生啦。

仲有, 依家我覺得都係休息多D比較好, 因為我上次覆診完第2日, 隻腳明顯係痛多左嫁, 可能係行得多同埋行得急啦。 你係屋企試下每日行少少同慢慢行, 希望會好D啦!

祝我地快D好番, 生個肥肥白白, 健康活潑既BB啦!

民房

myapple

嘩! 你36週都仲要返多2星期工, 你拎前2後8呀? 好辛苦喎, 你記住覆診時話比醫生聽, 你行得好辛苦返唔倒工, 叫佢寫病假比你啦, 唔好夾硬返呀, 整親就麻煩啦。

另外物理治療都幫唔倒D咩, 佢都係話你聽一D正確姿勢, 因為我地個肚甘大, 都冇咩運動適合我地喎, 不過聽下佢地講都好, 可以改善下錯誤姿勢呀嗎。

複式洋房

同你一樣,32週睡覺轉身痛,我都很擔心,到36週痛到行唔到。所以有時都想bb早點出世,但又擔心唔足月的問題。唉! :-(

首頁

尾頁

跳至