論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

家下d外傭同政策咁PK,我諗好多人都心郁郁想試下自已做,大家不妨在此交換下超強家務秘技: handsome:

1. 用高速煲,光波爐等煮餸係咪快靚正?
2. 我要返工,請問:晚上洗惊衫會否易有“up"味?訓教開抽濕機又怕危險,係咪日頭無人先抽,回來收
3. 廚房成日油淋淋,用藍威寶都吾多得,邊隻清潔劑好用又便?
4. 鞋底用如何清潔快夾妥?

大家仲有什麼秘技呢?謝謝!

333s  值得一贊之題目.  令人試考問題.  發表於 13-8-22 10:30

男爵府

回覆:idy926 的帖子

好提議

水晶宮

同事有光波爐, air fryer, 話好方便, 煮一餐飯好快手, 我都打算買黎自食其力.

2. 我要返工,請問:晚上洗惊衫會否易有“up"味?
晚上洗衫, 要即洗即掛起, 就唔會有 up 味.

訓教開抽濕機又怕危險,係咪日頭無人先抽,回來收
以前, 我係出門口返工就開著抽濕機. 但聽得太多因為長開抽濕機而發生火警的事, 所以我而家已經唔敢屋企冇人就開抽濕機. 我會留番屋企有人才開.

如要開抽濕機來乾衫, 那只可在晚上在獨立房間進行.

3. 廚房成日油淋淋,用藍威寶都吾多得,邊隻清潔劑好用又便?
個個星期抹廚房, 廚房就唔會油淋淋

在我來看, 家務與煮食算做小事, 大事的就是小朋友的突發事返唔到學, 早退, 或學校假期, 需要人看管. 呢樣先至係令人頭痛. 外傭的最大功用就是多個人陪住個細路在家或是出出入入!

大宅

回覆:請教如何無工人用都可自已快手搞惦家務

大宅

高速煲用1/4時間完成,好方便!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:家下d外傭同政策咁PK,我諗好多人都心郁郁

原帖由 idy926 於 13-02-20 發表
家下d外傭同政策咁PK,我諗好多人都心郁郁想試下自已做,大家不妨在此交換下超強家務秘技: handsome:

1. ...
2) up味應該係無乜空氣下乾衣做成, 我自己林訓前開機洗,第二朝起身掠!只要有風吹 就吾會有up 味

4) 鞋底我用 白色 個隻碧蓮(粉個隻) 洗

男爵府

jacky1666_hk 發表於 13-2-20 23:43
2) up味應該係無乜空氣下乾衣做成, 我自己林訓前開機洗,第二朝起身掠!只要有風吹 就吾會有up 味

4) 鞋 ...
訓前開機洗,第二朝起身掠!

d衫會吾會好“巢”?我最怕熨衫!

男爵府

birdbird 發表於 13-2-20 19:29
在我來看, 家務與煮食算做小事, 大事的就是小朋友的突發事返唔到學, 早退, 或學校假期, 需要人看管. 呢樣先至係令人頭痛. 外傭的最大功用就是多個人陪住個細路在家或是出出入入!
係呀,如一定要靠佢地睇細路就吾洗諗自食其力了,我有個friend,無返工,細仔都9歲,最近吾用工人,佢話非常舒唱,開頭家務超辛苦但好快適應了!我要返工,但自己公司,女在隔離街返學,放學後可上我度做功課,每星期送兩日去跳舞,辛苦d,試下搞吾搞得惦,都吾想比人搶$$$,睇人面色!

男爵府

同事有光波爐, air fryer, 話好方便, 煮一餐飯好快手, 我都打算買黎自食其力.
*** 但已有報告指--光波爐會致癌。我結果都放棄用光波爐,改用蒸爐,焗爐。

2. 我要返工,請問:晚上洗惊衫會否易有“up"味?
晚上洗衫, 要即洗即掛起, 就唔會有 up 味.

訓教開抽濕機又怕危險,係咪日頭無人先抽,回來收
以前, 我係出門口返工就開著抽濕機. 但聽得太多因為長開抽濕機而發生火警的事, 所以我而家已經唔敢屋企冇人就開抽濕機. 我會留番屋企有人才開.

如要開抽濕機來乾衫, 那只可在晚上在獨立房間進行.

**** 我都係瞓覺開抽濕機,但set 好時間制。用""謝樂思""洗衣液,洗衫無up味

個個星期抹廚房, 廚房就唔會油淋淋。
*** 一樣""詩樂思""厨房清潔劑,快靚正

*****用牙刷擦。

大宅

引用:家下d外傭同政策咁PK,我諗好多人都心郁郁

原帖由 idy926 於 13-02-20 發表

1. ...
好問題,good!
Up!

大宅

我就黎做FTM,老公提議,可以買一部自動吸塵機,幫下手.

333s  自動吸塵機 "空隙" 能吸 就100分.  發表於 13-8-22 11:35

男爵府

琬晴B 發表於 13-2-21 10:37
我就黎做FTM,老公提議,可以買一部自動吸塵機,幫下手.

係咪扁身碟型,可入梳化底?idea好似幾好

大宅

請教如何無工人用都可自已快手搞惦家務

其實請工人好大原因都因為有小朋友先請…就係因為呢樣野,佢地先可以掉高來賣

子爵府

idy926 發表於 13-2-20 10:20

2. 我要返工,請問:晚上洗惊衫會否易有“up"味?訓教開抽濕機又怕危險,係咪日頭無人先抽,回來收

support
求人不如求已

333s  求人不如求已- 永遠都是.  發表於 13-8-22 11:36

子爵府

idy926 發表於 13-2-20 10:20

時間掣嘅電飯煲
炆燒煲、電煱(可以打邉爐同蒸餸)
考慮換個大小小嘅焗爐
光波爐會至癌

晚飯前開機,臨瞓前掛起,抽濕機set 時間掣

我都想知

消毒葯水噴鞋底

子爵府

請問點樣快、靚、正抹地

333s  雙腳抹/拖地.  練出一雙長美腿.  一年顯效! 兼減肥.  發表於 13-8-22 11:38

男爵府

我都有想過點慳時間做家務。
幻想中:
用洗碗機,用自動吸塵同自動抹地機,
乾衣機。

男爵府

janicetsang 發表於 13-2-21 13:26
我都有想過點慳時間做家務。
幻想中:
用洗碗機,用自動吸塵同自動抹地機,

真係要物識下d電器,最好可以全機械化,橫店我姐姐都係同機械人差吾多
如果無時間煮,大不了晚晚玩打邊爐

yiu_mimi    發表於 13-8-22 14:30
bbfish1992    發表於 13-2-21 15:17

公爵府

好媽媽勳章

==> 係每次煮完都抺, 有兩個方法 :
a) 一煮完最後一個餸, 趁爐面仲暖, 用一條稍濕的布抺
b) 洗碗時用海棉沾洗潔精水, 另一手取布一條, 海棉抺完就即用布抺.
咁樣你可一兩個月至做一次大清潔 (洗爐頭, 清下縫隙) 都冇難度~

如果真係好油, 用小梳打去油
http://www.hkheadline.com/living ... 19969&srctype=p

男爵府

ellawyc 發表於 13-2-21 15:51

==> 係每次煮完都抺, 有兩個方法 :
等我試下先,我最油係抽油煙機塊金屬網,之前我仲用boiling water加洗潔精,刷到cc下

首頁
12345...6

尾頁

跳至