意見反饋
義工
[2006年] 擺滿月酒問題

禁止訪問

國民生產總值:4120

擺滿月酒問題

禁止訪問

國民生產總值:969

Re: 擺滿月酒問題

男爵府

國民生產總值:6009

我呀媽話係10號

禁止訪問

國民生產總值:4120

複式洋房

國民生產總值:428

滿月應該計舊曆喎. eg. 五月初一出世, 就六月初一為滿月果日囉

男爵府

國民生產總值:5110

有無人聽過滿月有早無遲,29or30日

大宅

國民生產總值:2814

Doublefour 寫道:

如果在10號出世, 做滿月是下個月10號做/9號做呢, 雙滿月又點計

我bb14/6出世,由於早產,故不想太早擺滿月酒,故改為雙滿月,應在14/8前擺,現在計劃11/8擺。
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

男爵府

國民生產總值:5015

hi, Doublefour ,

my baby also10/7出世,my grandma say becoz we are chinese people....so看舊曆7月15號...即是8/8!!!
we擺滿月酒on8/8 ar!!!and that day is a good day for 擺酒 or also!!!(see in calender)

hope i can help u!!

複式洋房

國民生產總值:401

係呀, 應該睇舊曆, 而且有早冇遲

洋房

國民生產總值:373

我bb13日出生、何時前擺滿月?

別墅

國民生產總值:833

我bb7月10號出世,我地會係8月5號擺滿月(因為係星期日),咁樣由6號起我係唔係已經坐完月可以返工呀,我媽咪又話要"洗鬚",咁"洗鬚"又係乜野呀??要點做呀??

別墅

國民生產總值:746

陪月話俾我知,洗鬚要預備look柚葉,扁柏,紅頭繩,燒肉....
首先同阿b剪一撮頭髮,然後用look柚葉同阿b及for自己沖涼洗頭,封2封利是俾阿b(一封係自己,一封係老公,幾多錢隨意,內附扁柏及紅頭繩),阿b要着新衫,之後要食燒肉,咁自己都坐完月...我都係今個星期日同阿b洗鬚 :-P

別墅

國民生產總值:833

我想問同阿b剪一撮頭髮用來做什麼呀??係唔係淨係買燒肉拜神就可以呀?洗唔洗買雞,魚??

別墅

國民生產總值:746

冇特別用途,我會留起佢俾阿b,因我本身唔拜神,所以唔係好清楚洗唔洗買雞,魚

大宅

國民生產總值:1063

係今個月12日擺滿月, (跟舊曆, 有早有遲)

別墅

國民生產總值:703

Can I ask a question? What does it mean by 擺滿月酒? Does it need to invite guests or just one table of feast is counted as 滿月酒?

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.