母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

急~~~請教~我是否用錯奶咀?

我用dr brown或avent奶樽+奶咀, 今日同個有餵人奶經驗的媽咪傾過, 話我應該用扁咀奶頭,如nuk, 否則bb唔肯埋身餵

事實上, 我pump完用奶樽, 之後埋身餵, bb都有點抗拒, 

如果是這樣, 我想問drbrown有沒有這種奶咀,或者nuk奶咀可否配drbrown的奶樽(肥定窄都可?)

另外, 最近似母親的乳頭的奶咀是哪一種牌子?

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

Re: 急~~~請教~我是否用錯奶咀?

我都係用Avent奶樽同奶咀,都ok.其實應該用闊身奶樽同奶咀就問題唔大,但奶樽出奶較快,較易啜,有啲BB食過奶樽,就會覺得埋身食辛苦,唔鍾意.所以雖然我囡囡兩個月大,我都係用newborn奶咀,流量慢啲,無食得咁易.

你試吓幾餐都只埋身,同餓啲先埋身,睇吓得唔得.

大宅

i think nuk is the best...

男爵府

aggie_to 寫道:
i think nuk is the best...

101% agree! Dingding only use NUK teat!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree, 我 baby 3, 4 個月先轉 2 號, 因為我本身屬於出奶慢果類.

mammi_anni 寫道:
我都係用Avent奶樽同奶咀,都ok.其實應該用闊身奶樽同奶咀就問題唔大,但奶樽出奶較快,較易啜,有啲BB食過奶樽,就會覺得埋身食辛苦,唔鍾意.所以雖然我囡囡兩個月大,我都係用newborn奶咀,流量慢啲,無食得咁易.

你試吓幾餐都只埋身,同餓啲先埋身,睇吓得唔得.

大宅

BB食開奶樽容易食,埋身食要用好多力啜,所以佢哋一定取易食方法。等佢餓D先埋身。

複式洋房

i use NUK, bottle feed and 埋身also ok, u can try it.
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

大宅

今日叫老公去買, 試下先

thanks all bk sister
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

伯爵府

好媽媽勳章

w_y 寫道:
agree, 我 baby 3, 4 個月先轉 2 號, 因為我本身屬於出奶慢果類.

bb是否 應該由 1號 咀開始用起 ?
還要買 比較扁平的咀 ?
nuk是否比較合用 ?

大宅

olimo 寫道:
[quote]
w_y 寫道:

nuk是否比較合用 ?[/quote]

start with nuk 1 (for 0-6 month)

男爵府

olimo 寫道:
[quote]
w_y 寫道:

其實每個BB都唔同,AVENT個隻話係合母乳BB,但我囝真的不喜歡用,未生前已買了樽,後來發覺囝囝只喜歡用NUK,因為NUK奶咀不能用在AVNET樽,所以浪費了.

我經驗教我知道生前最好先買一兩個樽,BB用得沒問題,再大量購入作上班時用

大宅

bbpooh 寫道:
[quote]
olimo 寫道:
[quote]
w_y 寫道:

其實每個BB都唔同,AVENT個隻話係合母乳BB,但我囝真的不喜歡用,未生前已買了樽,後來發覺囝囝只喜歡用NUK,因為NUK奶咀不能用在AVNET樽,所以浪費了.

我經驗教我知道生前最好先買一兩個樽,BB用得沒問題,再大量購入作上班時用[/quote]

I also tried avent with my bb, as the manual pump has two bottles with it, she couldn't suck on the teat of avent bottle bor...

伯爵府

好媽媽勳章

oh
原來如此

我貪平
買了 6個奶瓶
不知道是甚麼size咀呢

看來要再買過了
慳字變個貧 :-(

大宅

我個仔一直用avent,無問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊