自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

舊冷氣食電費-舊煤氣熱水爐-交費確好貴......好驚同核人呀!

dear all:

之前房部冷氣用左十年,見佢冷度尚可,咁咪繼續用...
廳果部住十年換左三部...由早幾年起夏季電費勁到拆樓...

睇番的電費單,前年七同八月...2500元
舊年仲勁二千八元....

今年四月聽對面呀太講佢屋企廳果部冷氣又係用左幾年,夏天都吾係成日係屋企,電費每月都要5至6百元...佢話過我知換左部冷氣之後同平時開差吾多時間..冷氣費竟然每月平左約 百元鬆...

所以我就下定<<鐵>>心,忍痛將二部冷氣一齊掉左落街,不過無揼親人,買過二部新架雖然甲埋要比四千幾元....但係都好自豪同埋覺得好值得..

今年六至七月,因為有朋自遠方來,招待十多天,估計同推算電費都好勁,起碼千幾元,但竟然今貴收到電費單, 意外地睇到我笑到見牙吾見眼....

各位請估下
?-( ?-( ?-( ?-(
.
.
.
.
.
.
.
.
係二個月合共1520元...真係好開心唷

betty 真係飲得杯落..
NNN

大宅

Re: 舊冷氣食電費......

睇完你篇文,我房個部10年窗口機,還可以夠凍,掉吾掉好呢

[/quote]
嬰兒游泳頸圈&脂肪電子磅【訂購處】[/quote]

[939]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dearsadman:

睇完你篇文,我房個部10年窗口機,還可以夠凍,掉吾掉好呢 >>>>哈哈:你好攪笑,我果篇吾係交黎架,係真有此事,發生係我屋企...

咁你的電費勁吾勁呀!我之前都聽好多朋友同同事講而家的慳電冷氣機...比起的舊冷氣,如夏天二部一齊開,真係可以慳好幾百元電費架....

betty
NNN

翡翠宮

但如果部冷氣好地地,又唔係壞,無喇喇換左佢,好似好浪費咁喎!!!

大宅

換的好
ty123

大宅

bettylam.. 是否有能源標籤的? 另外是什麼牌子? 幾多匹呢? 窗口機?

大宅

唔係喎,換部新即冷氣機,但係每個月都可以省返幾百蚊電費
長遠計絛數係返度姐,仲有部新冷氣tim.
小manman 寫道:
但如果部冷氣好地地,又唔係壞,無喇喇換左佢,好似好浪費咁喎!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dearall:

吾洗驚,我吾係賣冷氣架...

小白427 寫道:
bettylam.. 是否有能源標籤的? 另外是什麼牌子? 幾多匹呢? 窗口機?

分享下![/quote]>>>>吾係分體式,係窗口機,係____立涼伴,房果部3�4...廳果部1匹半...

小manman:查真房果部已經吾太凍同埋開始發現有小許轟聲...吾搬吾覺,掉果時發覺其實外殼同裡面都殘到吾要得..

betty
NNN

侯爵府

我房部冷氣係上手留低,我都用左三年,部機應該冇十年都有八年,今期一千二百多電費(1個月~港燈)真係眼都跌埋出黎 只係7月 舊年最貴都係伍百多D,但部機都好凍下,所以都冇打算換 點知早幾日部機呱左,只有風唔凍,焗住買左部新 希望下個月電費會平番D :-(

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dearemilytsoi808:

唔係喎,換部新即冷氣機,但係每個月都可以省返幾百蚊電費
長遠計絛數係返度姐,仲有部新冷氣tim.[quote]

好同意emilytsoi808架長遠計法,因為我都係聽幾個朋友咁樣講先決心換左佢.

咁小manman你梗係要睇自己家裡架情況啦!如你覺得部機尚可用吾需要換,而交電費又無問題架話,咁個問題就完全吾係問題啦! 浪費一部十年機,好過浪費個個月辛苦搵番黎咬開有血有汗架錢呀!講真呀!而家搵錢真係吾淨只以前果句農夫搵錢,粒粒皆辛苦,係元元皆辛苦...

betty
NNN

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我以前都係用舊冷氣
真係勁貴
而家屋企有4部冷氣
今個月都係10XX蚊
真係平左好多
所以話∼用緊舊冷氣O既朋友
真係忍痛∼換左部機好過
新冷氣比舊冷氣
平好多電費架

禁止訪問

伯爵府

Re: 舊冷氣食電費......好驚同核人呀!

betty姐~

冷氣真係好食電架,我之前係廳果部冷氣用咗22年,係係舊屋用到黎呢樹架,早幾年冷氣費勁勁貴,夏天一定過2000架,點知部野終於都呱咗啦,3年前換咗呢部之後我都嚇咗一跳,每次勁開都係1200左右咋........... 今年我個房又換咗囉

父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

伯爵府

我果時就係好似你咁諗,我個廳果部又靜又夠凍,掉咗佢好浪費喎,點知就係咁我浪費咗好多年既金錢啦 :-( :-( :-(

小manman 寫道:

父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我都係未裝修之前全屋3部冷氣過10年,廳個部都有4年...
以前我成日開廳個部,房都係一個月開5,6晚.個個月都要千5電費.
上年裝修之後,把心一橫換哂全屋冷氣,4部都係7千左右.
開冷氣次數亦多咗...兩個月電費都係6百ja. 嚇咗我一跳~!

仲有就係d燈,我之前用開太陽管(全屋,但個時有一半己經壞咗).後尾又轉哂慳電胆...電費平之餘又環保.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我媽家又係,我就成日叫佢換過部,佢部1匹半,每日只係晚上6點開,到7點熄,佢電費千5.
但佢點都唔肯換,最慘係開左2個鐘都1d都唔涼,仲要開住個風扇至好dd.
我就3部經常開既就2部,1匹半同2匹,我基本上2部都係成日開住,但電費呢 仲少過呀媽

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

kellyly,

俾我即刻買部裝埋先同佢講勒.
我亞媽又係,死話部冷氣無壞唔駛換,我己經解釋咗九萬幾次佢都好唔願意...最後我買咗,送黎佢先知.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

gogoblue

最慘我唔係同佢住,我都叫左呀哥去睇la.
我同呀媽講,我話我比錢佢又唔肯,叫佢買又唔肯,仲有就係就算買都無人係到等安裝

男爵府

咁我好好彩,三部舊冷氣成日開,出奇地今次電費$823... 嚇左一跳添 我本身都諗住換,但依家唔洗lu

首頁

尾頁

跳至