意見反饋
義工

心聲留言 今日: 2|主題: 15898

跳至
全職媽媽,你地會否和我一樣呢?

民房

國民生產總值:26

全職媽媽,你地會否和我一樣呢?

很悶,很困身,沒有私人時間,想自己靜一下都沒有!老公一日都黑除了返工,放工之外,平時很少會鍾意一家人出去玩,我叫佢就會勉強出去玩一天,我唔叫佢咪係家中睡覺,今日星期六想自己出去逛下街,食完晏叫佢同個女返屋企先,結果個女打了幾次電話俾我,問我幾時返屋企,我問個女爹地係邊,佢話爹地去左睡覺,我返到屋企,個女係廳睇電視,個老公係房睡覺 佢又唔係唔錫個女喎,只係唔鍾意湊,但我見好多爹地星期六,日都會陪仔女去圖書館,睇書都可以睇全日,又見到好多爹地陪仔女去公園玩,但我那個永遠不會,唉.......
其實我都唔算過份,一至五都全日對住個女,知道自己個老公唔鍾意出街,有時想自己出去行下街shopping,所以才叫佢幫手睇一陣,唉.............

開始好厭倦做全職媽咪既生活,雖然可以照顧得個女好全面,但自己既生活全部都沒有,既沒有人可以幫我睇女,老公樣樣都指意我,好似我是全能媽咪一樣,我只係全職.....唔係全能呀........

自己很少朋友,有時情緒低落時,都唔知同邊個訴苦好......真係好唔開心呀!

該用戶已被刪除

Re: 全職媽媽,你地會否和我一樣呢?

男爵府

國民生產總值:7462

super123

其實我都有d似你架..我老公又係吾多願湊囡架..後尾我唯有帶埋個囡去...費時煩到佢啦...如果有重要野攪既or 想偷懶下既...甘米睇下婆婆可吾可以幫我湊一陣...所以以後去邊我都帶埋個囡去架...因為已經習慣左啦..亦都吾想同老公有意見..

甘你多d上黎bk ...e 到好多媽咪同我地傾計架...有咩米上黎呻下又好..傾下又好...我都好喜歡上黎架

水晶宮

國民生產總值:51900

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我唔係全職媽咪, 但我一樣冇私人時間。我除了返工之外, 其餘時間一律要照顧女兒。我老公唔幫我湊, 有時我諗點解咁唔公平, 男人放工後所有時間都屬於自己, 女人同樣要返工但返到屋企一樣要包攬所有家務兼照顧兒女!

我之前試過2年幾未踏足髮型屋, 想剪下修下頭髮都唔得,因為老公寧願睡覺也不幫手湊一陣, 我又不能揹住佢去髮型屋洗頭.....仲有太多太多事, 因為要湊住個女而不能做。

複式洋房

國民生產總值:356

super123,
我個c6同你老公一模一樣!
佢好怕同個女獨處架!平時就算我暈左, 佢都唔會幫我手,等我同個女自生自滅!假期唔係訓就自己出左去,唔知去左邊,因為問佢都係講大話,所以我唔會再問....
我好憎佢,覺得佢好不負責任!所以我宜家同佢已經無乜野講!我已經同單親無分別!
好彩我媽咪一得閒都會幫我湊女,咁我可以去剪吓髮,relax吓...如果唔係.....我都唔知會點呀!

民房

國民生產總值:26

jvkll, 火星人,

我老公平時又鍾意玩下馬仔(但唔係玩得好大那種),佢話係relax喎,同佢反映過又嘈過,最終我都無晒氣,跑馬日我就會帶埋個女去圖書館去足全日,我覺得真係好唔公平,點解佢返完工可以有咁多私人時間,咁我呢?我既所有時間都係圖書館,公園,海洋公園,阿女既課外活動,溫習,書展....... 佢話自己鍾意小朋友,(係)唉....婆婆嘛..佢自己都未顧掂自己,點會可以幫我睇住個女一日半日啦!

你地既老公會唔會鍾意一家人出去玩?

複式洋房

國民生產總值:342

鬼叫我們的名字叫做 "女人", 我新年去過髮型屋至今都未去過, 我放工番到屋企真係好多野做, 個c6就online, 個仔又唔理, 佢仲叫我生多個, 我就話, 你想我死就生啦...

男爵府

國民生產總值:8139

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

super123 寫道:
jvkll, 火星人,

我老公平時又鍾意玩下馬仔(但唔係玩得好大那種),佢話係relax喎,同佢反映過又嘈過,最終我都無晒氣,跑馬日我就會帶埋個女去圖書館去足全日,我覺得真係好唔公平,點解佢返完工可以有咁多私人時間,咁我呢?我既所有時間都係圖書館,公園,海洋公園,阿女既課外活動,溫習,書展....... 佢話自己鍾意小朋友,(係)唉....婆婆嘛..佢自己都未顧掂自己,點會可以幫我睇住個女一日半日啦!

你地既老公會唔會鍾意一家人出去玩?

super123
你囡囡係咪好細呀?無計啦,唯有等佢大啲先啦,有啲男人唔係好識照顧太細的小朋友.
我老公就幾好,好多時都在家照顧囝囝(12歲),我就同個女(14歲)去街.而且老公會不時同我地去玩,我地剛剛先去完泰國旅行.
所以,不要灰心呀.

子爵府

國民生產總值:11986

真係好多男人係咁架~生個BB出黎凈係玩,肯真係同佢玩都好,我聽有D,到BB唔再係BB,直頭玩都唔玩,自己做自己野,等個老婆理

我係FULL-TIME 媽咪,我好好彩,老公肯幫手,有時想自己一個人出去抖下氣,佢都會肯幫我~

唔好氣餒,做人阿媽係咁架LA~不過我信,一定有回報架~ 加油~姊妹們~

民房

國民生產總值:3

全職mother咪仲辛苦過返ヱ!!!

別墅

國民生產總值:566

我不是全職媽咪,但十分佩服全職媽咪,因為照顧孩子實在十分十分辛苦,尤其對於一向不喜歡小孩子的我.

我每天放工便要立刻買[送]回家,接著烹飯,食完,便再到媬姆家接囝囝回家,接著的所有時間都是對住他,真是甚麼都做不到的.我老公都會幫手,但他公司勁忙,有時收工返到囝囝都已睡了.

好似上周六,早上約9時多已想便便,但要看住阿囝,於是惟有忍到下午3時,老公收工回家,我才可以便便.真是十分困身的.

男爵府

國民生產總值:7527

雖然我也不是全職mama,但呢排放大假,自己湊返個女,
勁身苦,我老公就簡直當我全能咁 ,又係唔钟意湊女又懶個D
我想禾朋友食歺飯又唔得,做野有時要收夜又黑面
總總原因係唔想湊女......自己就咩都唔做!!!!!
大家都要返工就乜鬼都你我做
煮飯比佢食又'嚴'3嚴'4......但佢係連條菜都煮唔掂個人 ,我成日發悔氣話:你連點煮都未識,淨識食有乜資格評論我...有本事你就煮比我睇 :evil: or橫掂D野落到肚都係一個樣架la ........
有時又比佢話我唔做家務......我永遠都係個句:点都要留返D比你做既 ....我好忍得架你咪唔好做lor...再唔係你每晚煮飯我做家務lor......
sorry......呻下好D........有時都唔知為乜嫁比佢?-(

大宅

國民生產總值:2384

我就黎做全職媽咪,好驚我個老公都係咁wor.......

別墅

國民生產總值:556

原來大部份老公都係...........我個老公都係咁

別墅

國民生產總值:556

jojo977 寫道:
全職mother咪仲辛苦過返ヱ!!!

係勁辛苦 24 小時 on call, 全年無休又無病假 :-( :-(

男爵府

國民生產總值:6946

我地做教師放暑假,我d同事就話仲慘過返工,要在家同細路困獸鬥

禁止訪問

國民生產總值:17178

男爵府

國民生產總值:5238

2018勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 畀面勳章

堯堯豬媽,我老公都係異種,重要係超級異種.
佢就算返夜,日頭同我地食完早餐,返到屋企都會做哂D家務(吸塵,抺地,間中重會洗厠所).返早一定係佢煮飯.
放假一定同我地去街.但除以上家務外,重勁,連抺塵,省煲,換床單,....所有家務都做哂.
結婚果陣未有BB已經係咁,攪到我都覺得自己唔係咁好意思,但幾年過去,佢都係咁.
其實我知佢鍚我,但我都心痛,所以佢一返早同放假前,我會盡量做多D家務,等佢都唔好咁辛苦,可以睡下午睡.
:-P

大宅

國民生產總值:2342

我隻c6咪又係咁,早幾曰終於忍唔住叫佢反省吓,究竟有冇用個心同個囡玩.....
我係全職mama,家務唔會要佢做,但係同個囡玩吓係咪都冇時間先???
依家抦完佢之後,就算入房online,都會久唔久出黎抱下個囡玩一陣,跟住.....咪又死番入去law!
真係冇得救!

子爵府

國民生產總值:12934

只要分工合作, 大家說出來, 應該沒有問題的, 因為大家愛對方
平時家務多數是我做的,輕便的是老公做的, (囝囝十四years) 如果太過辛苦,撒嬌, 或者出街吃飯, 買飯盒回家吃,假期就老公煮飯
囝囝細時老公買及煮, 我照顧囝囝 (我老公喜歡煮東西),
如果我想同老公過二人世界, 囝囝到婆婆家住 (細時會, 現在不同你去街)

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.