跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有耶穌像or聖母像的幼稚園是天主教,還是基督教?

其實耶穌像or聖母像的幼稚園是天主教,還是基督教的?我不是太清楚,但想取多些資料替個女搵間有宗教的幼稚園報名。謝謝!
該用戶已被刪除

Re: 請問有耶穌像or聖母像的幼稚園是天主教,還是基督教?

民房

Re: 請問有耶穌像or聖母像的幼稚園是天主教,還是基督教?

一般基督教的教堂或幼稚園最多只會掛個十字架,仲要係無人像的。而天主教就有人像,無論係耶穌像,又或者係聖母像,總之就有形象的就係天主教。你唔信可以去大埔禮賢會幼稚園、浸信會幼稚園、大埔循道衛理幼稚園...等,基督教幼稚園逛逛,都係無人像的,只得個十字架。反之大埔聖保祿幼稚園就有聖母像啦,因為係一間天主教的幼稚園。希望D資料可以幫到你啦! :lol:

別墅

耶穌係基督教

聖母係天主教^^

我就信基督教既 嘿嘿

民房

我今日返教會問過牧師,佢話基本上基督教都係無形像,得個十字架。
亦都唔鼓勵形像化(即偶像化)。

洋房

唔該晒你地D寶貴意見,我亦上網search 過,又問過D朋友,佢地都同mandymang006講個D差唔多,仲話如果係個十字架上有耶穌像是天主教。
總之今次真係唔該晒你地各方意見。Thanks!

首頁

尾頁

跳至