跳至

首頁

尾頁

別墅

患媽媽手,怎麼辦?

想問下各位媽媽有沒有因為抱bb而患上媽媽手(筋膜炎).
你們點樣處理?我覺得好煩,咁耐都好唔返.請問有沒有好方法?

公爵府

畀面勳章

Re: 患媽媽手,怎麼辦?

邊個位痛??

別墅

係右手手腕同大姆指.之前看了兩星期跌打,但皮膚敏感.
現在皮膚問題已解決了,去看骨科,醫生話一係
打針同做物理治療(70%好番),一係做小手術(90%好番).
我緊係唔做手術啦.咁就叫我先打針同做物理治療一星期後
再讓醫生看情況如何...
不過,做物理治療同打針都唔便宜,又唔知要做幾多次.:cry:
其實是否可以唔理會自己好番.:mrgreen:

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我都有呢個問題,的確好煩,又影響日常生活。我有睇物理治療,私家同政府都有睇。私家好得快d,不過幾貴;政府平,不過好得慢d。e+好咗好多,不過未完全好番晒。唯有萬事小心,我都儘量少抱阿b,家務就根加少做,無辦法喇,我之前連寫字都痛呀。 :-(

我知道打針會好快好,應該一支就ok,不過我唔想。

別墅

fongbonnie:

謝謝你.我就係因為寫字時同日常生活有些動作用到姆指力就特別痛先去看.有時都好煩悶.針我已經打了一次,都仲未好番. 我有想過去看政府, 聽你講政府咁慢.看來都係要乖乖地慢慢等,有同事同我講要等到bb大約1歲多唔駛點抱先會有改善. :-(

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

吓!要等咁耐?我之前半年都係睇政府,最近先開始轉私家做物理治療,雖然貴d,不過效果幾好,我諗比多一個月時間,應該會有大改善。

侯爵府

我最近都有呢個病ar,係之前芷雅未介抱訓時成日抱
住而扭到law,寫字都痛,睇跌打都唔係好好多,我自
己買左支跌酒嚟早晚捽law :-|我99同老公話有機
會成日玩电腦都會令到隻手咁ga,因我一日都上4-
5hrs網ga(分開時間上)所以e家盡量小上d先la,希
望隻手慢慢好番 :cry:

大宅

我3個月前兩隻手都打哂針, 同做物理治療.但依家又再復發. 走去改睇跌打, 又攪到敏感. 想死. 依家用緊d泰國按摩膏每晚搽. 好似都幾ok. 之前個跌打話切忌按摩. 只可搽表面.

首頁

尾頁

跳至