自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

四季鹽焗雞,平靚正

dearall:

今期同大家講下呢味好正架餸,因為早前提過想買燒肉檔架鹽焗雞,同事伊沙話佢地大多數搵鹽水浸,不如自己整啦!仲好味,於是我上星期就試整啦!果真好好味唷!好多謝個同事伊沙教我整.

你地有時間都整下黎食呀!我上星期整左係公司食,真係好香同正,尋晚又忍吾住,腌定過夜,一陣蒸..

材料:-

一.)百_大型廣場清遠冰鮮雞一只,價錢-特價36.9元
二.)雜貨店四季牌鹽焗雞粉一包,價錢3元.
也有其他牌子,如(家樂)3元包,試過ok..但伊沙話四季最好味..

三.)彊二片吾知幾多錢愛黎塞雞內癖腥味同白香的...

一.)雞用鹽刷淨抺乾水切蘿斬腳趾甲
二.)將四季雞粉用手抺渾雞同雞內裡
三.)將二片吾知幾多錢架彊塞進雞內
四.)腌佢二至三小時,最好腌過一夜

用鑊水滾後隔水大火蒸二十分鐘,筷子插雞最厚肉吾出血ok,蓋鑊蓋焗香十分鐘,待凍砌件上或完隻成家一齊扯....一分鐘都吾洗,成枱都係碎骨...

betty晨咁早介紹你地醒神
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 四季鹽焗雞,平靚正

dearall:

坊間也有好多秘方...

clickhere

咦!吾好意思,等我post番去自由廣場先..

betty

NNN

子爵府

我都成日用鹽焗雞粉腌雞亦架
下次試下成隻雞腌先

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dearbobo_lam :
我都成日用鹽焗雞粉腌雞亦架
下次試下成隻雞腌先 [/quote]>>>>乜你都咁早ai....你真乖,咁捧場,呀就黎十六歲女問我,你地係咪做媒架啦!幾衰呀佢...講完成日陰陰咀笑...

betty

NNN

子爵府

你幾個topic我都有流底腳毛架

bettylam 寫道:
dearbobo_lam :
乜你都咁早ai....你真乖,咁捧場,呀就黎十六歲女問我,我地係咪做媒架啦!幾衰呀佢...講完成日陰陰咀笑...

betty

子爵府

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bettylam

等我今日試下先~~~~

請問用雞用鹽刷淨抺乾水, 係咪即係用鹽刷完再沖水呀? 定係就咁刷完就抹乾水, 唔駛沖水?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dearYuYuMother:
bettylam

等我今日試下先~~~~

請問用雞用鹽刷淨抺乾水, 係咪即係用鹽刷完再沖水呀? 定係就咁刷完就抹乾水, 唔駛沖水? [/quote]>>>>吾好意思,我的急急腳加哋哋烏手勢...講漏左同吾清楚添...

等我自我檢討後消息報導詳盡...用鹽刷係幫隻雞沖涼洗白白咁,刷完鹽沖乾淨佢抺乾水份...

祝余余媽鹽雞成功,
記住食得吾好咁兇,
趙完報導現場芳蹤,
煮妹齊齊整下雞胸.

betty
NNN

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

食左啦~~~~味道都OK, 不過唔夠咸........我估最初用鹽抹完身應該等番一頭半個鐘先幫佢沖身會好d!!!

BTW, 點解要沖身呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DEAR YUYUMOTHER:

咦!我覺得咸味ok喎!可能我地平時食野比較清的...

點解要沖身...>>>>>因為怕隻雞本身吾乾淨啊!不過如你覺
吾夠咸,下次沖淨鹽水後,再拎鹽掃渾全身腌佢一至二粒鐘...

betty

NNN

首頁

尾頁

跳至