懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有要事請教各位準媽媽同媽媽

本人昨天去診所驗孕得知有喜,這當然係件好事!係我第一胎。基於我未能即時約見醫生,要等到下星期四,所以有要事想詢問大家。
唔知點解,雖然驗孕報告話我有喜,而我M的確又冇到,但我每日都有頻密的M痛徵狀,好辛苦,又瞓唔到,好驚係作小產。:-( 同姑娘講,佢話只要無出血應該OK。
我想問問各位準媽媽同媽媽,當你喺懷孕首月,有冇經常有M痛徵狀??

e-cat
該用戶已被刪除

Re: 有要事請教各位準媽媽同媽媽

複式洋房

咁我真係好驚,因為實在好痛,好唔舒服。 :-(

lakshith&kaisra ,請問你睇邊個醫生?BB幾時出世?

lakshith&kaisra 寫道:
平時來m前反而有少少m痛,相反到bingo那個月反而一啲感覺都無喎!
該用戶已被刪除

複式洋房

當我未知道自己有左既時候,連續4,5晚好似m到痛,痛到"拿"往瞓唔到,之後我要帶學生參加3晚畢業營,睇醫生時醫生當我係肚痛,俾肚痛藥我,佢都有問我m到未,我話剛剛過左一兩日(因我每次經期都唔準)未知係唔係有左。再過一星期用驗孕棒就知道有左。所以你不用擔心,呢種痛可能係卵子著床之後,身體荷爾蒙影響的反應!

男爵府

我中左又未知有左既時候, 都試過一晚好肚痛, 又似攪肚痛, 又似m痛, 痛左幾個鐘, 又搽左白花油,
不過知道有左之後, 除了下腹兩邊有少少拉扯既感覺之外, 就冇肚痛了, 如果擔心可以搵多個醫生睇下, 就隱陣d...

複式洋房

多謝 see_blue 的資料,咁我就放心小小!:-P

亦都多謝 lakshith&kaisra 的意見,我會今日去睇醫生,免得自己嚇餐死!我打過電話去九龍法國醫院,不過約唔到醫生。依家我會6:00pm 去香港法國醫院睇門診,姑娘話今晚有婦科醫生註診,希望睇完醫生可以放心啦!

我同see_blue 嘅case有啲相同,因我每次經期都唔係太準,所以都冇諗過有咗,呢個月仲不停走去打羽毛球,練俞加,諗住減肥,點知就搞到依家嚇餐死!

see_blue 寫道:
當我未知道自己有左既時候,連續4,5晚好似m到痛,痛到"拿"往瞓唔到,之後我要帶學生參加3晚畢業營,睇醫生時醫生當我係肚痛,俾肚痛藥我,佢都有問我m到未,我話剛剛過左一兩日(因我每次經期都唔準)未知係唔係有左。再過一星期用驗孕棒就知道有左。所以你不用擔心,呢種痛可能係卵子著床之後,身體荷爾蒙影響的反應!

複式洋房

e-cat :

記住要休息多D,瞓多D,呢D係正常反應,對你同BB都好重要呀!

男爵府

唔駛擔心, 我頭兩個月都有好似經痛既痛.

複式洋房

各位媽媽,多謝晒你哋的分享!

今晚去咗St. Paul Hospital 做第一次checking 兼做埋Ultra Sound,醫生話一切正常,BB無走錯位。

不過就發現子宮內有一粒5cm大的水泡,所以要小心觀察,期望粒水泡會漸漸縮細。唔知大家有冇試過咁情形??

仲有到依家我都未知應該睇邊個婦產科醫生??我想喺St. Paul Hospital 生,有冇好介紹??

首頁

尾頁

跳至