夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有感而發...>_<

lamlambaba

恕我直言,呢d說話真係賤中之賤,呢d思想真係冇品到有品。

人非貨物,講demand & supply?!

我只能講,呢個世界上有樣野叫「道德」,若有道德觀,有老婆仔女既,就唔應該諗話大陸大把又靚又平既女人,可以玩完一個又一個啦!除非所有道德既男人都死佐啦,但我唔信囉,當然你係唔係冇道德我就唔知啦!你個人認為呢??
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

joeyma
預咗比妳地閙, demand and supply 其實唔係只限于應用于貨物上, 幾十年前都已經有人用經濟學角度分析愛情; 所以我沒有當女人是貨物的意思。

我講的不是道德, 我提到的只是一個現象, 就是很多男人北上搵女人, 當然如果佢地包二奶, 我都覺得佢地唔啱; 至於我自己, 雖然讀咗好多聖賢之書, 道德標準就唔係大高了!

大宅

唉....都知道遲早呢版會有火藥味

大家都係提出自己論點姐..何必動怒氣

男爵府

咁係咪即係話我地d香港女性想留住個老公就要好似大陸個d咁, 係我就做唔出啦, 我老公亦都唔會咁做, 佢地搵$$買既, 想點都得啦, 當你地係老細之嘛, 食幾家茶禮又唔洗成日對住有咩所謂, 但係我地香港女性洗既$$係自己搵番嚟既, 唔洗靠男人可以獨立生活講句野梗係可以大聲d啦, 北上d男人真係蠢到加零一, 無$$睇吓d北方佳麗so唔so你, 用$$買溫柔蠢死都唔洗恨, 至於你既男性睇女性角度都好有問題, 喂?! 你都係女人生出嚟嫁咋, 無女人有你既存在嗎?? 你講d咁偉大既言論我都想知道你同你老婆係點相處既, 男人去滾大把藉口, 都係果句唔想負責任就唔好結婚, 去滾既男人咁賤, 如果係相信輪迥既, 呢班9男9女一定打落地獄有排受, 希望當中唔包括你在內啦

lamlambaba 寫道:
joeyma
預咗比妳地閙, demand and supply 其實唔係只限于應用于貨物上, 幾十年前都已經有人用經濟學角度分析愛情; 所以我沒有當女人是貨物的意思。

我講的不是道德, 我提到的只是一個現象, 就是很多男人北上搵女人, 當然如果佢地包二奶, 我都覺得佢地唔啱; 至於我自己, 雖然讀咗好多聖賢之書, 道德標準就唔係大高了!

大宅

man4good,

唔駛擔心, 我對于女人我都是打不手;罵不還口。 我諗可能我的表達能力有d問題, 將一些很中性的言論變到很有侮辱性, 要不然不會有這麼多媽咪睇到咁激動。

其實我只是想回應"露絲"有關 "從種種的跡象可見, 男人佔盡{天時地理人和}, 女人又"喜"能同男人鬥得過呀"的言論, 點解香港男女關係咁唔公平, 原因可能是跟男女比例不平衡有關, 對于壞男人的各種惡行, 我都無任何意見!
man4good 寫道:
唉....都知道遲早呢版會有火藥味

大家都係提出自己論點姐..何必動怒氣

大宅

lamlambaba,

你的道理講得好好 :wink: 講出咗時下女人的處境及男人的心態.

寄望將來有一日, 香港D人唔好再仲男輕女...樣樣講求公平, 將男女之間的身分距離拉近...直到平衡要點, 令女人好過一些吧!

不過我都識過1個全職煮夫, 佢1做就做咗5年, 照顧仔女, 打理家務, 又找外快幫輕家庭, 又唔會拿住個面子做人, 又唔怕人講老婆搵錢. 時時在我地班C奶面前講揍仔經, 真是直得衆老公引以為監, 直得拍拍手掌給E位好先生/老豆.
露 絲  

大宅

露絲:
多謝支持! 不過我覺我用詞太辣, 如果得罪了各位媽咪, 請多多見諒!
雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

雲的孩子都在跳舞:

我知道妳一定是一個很善解人意的老婆, 其實我之前的說話都是有感而發的。

前天在火車站內見到一男兩女, 20歲樓下, 男的其貌不揚, 女的樣貌娟好, 其中一個女的走前, 狠狠地打了那個男的一把掌, 大叫: "又話得我一個", 男的頭DUP DUP, 無反應, 但她身旁另一個女仔卻對住打人的那個女仔大聲喝道: "妳痴線架, 打人"。

我沒有看到結局便走了, 很明顯是那個男的不對, 但仍然有女仔維護他, 令我感覺到男人今時唔同往日了。
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至