自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

點解小朋友的頭髮.......

點解我個仔的頭髮會開叉o架!? 頭髮已經好短, 係咪洗得頭多呢? (每日一次) 你地同小朋友洗頭會唔會每日都落洗頭水?

大宅

Re: 點解小朋友的頭髮.......

你用邊隻洗頭水?

大宅

個個小朋友都係日日洗頭架啦,佢地咁大汗!
但係你個小朋友的頭髮點解會開叉?
係咪營養唔夠?

洋房

所以我都覺得好奇怪. ?-( ?-(
(用強生囉!)
請問係咪日日都用洗髮露呢?

大宅

我個仔係日日洗頭同用洗髮水的,頭髮無問題喎!
係呢,你地d頭髮係咪咁架?係咪遺傳?

珍珠宮

我仔日日沖涼都會洗埋頭(用埋shampoo).....話時話頭髮好短你都睇到頭髮開叉既

洋房

我d頭髮都有開叉架, 不過我係長頭髮, 仲有染髮, 所以開叉都唔出奇. 就係阿仔咁短頭髮都開叉先至出奇.

阿仔個髮型唔係綠軍裝, 係前面有4~5cm長的頭髮有開叉, 我都係最近有次向商場阿仔瞓o左覺, 向陽光照落去, 先發覺有咁多開叉咋, 最初仲以為係塵tim.

唔知會唔會缺乏一d營養呢? 另請問你地用咩洗頭水架?

大宅

我諗應該由營養開始, 你仔仔鍾唔鍾意食蛋? 因蛋白質對頭髮有幫助!

洋房

鍾意架! 有經常食架!

珍珠宮

你仔係唔係好多野都唔食ga?? 我仔用強生!

我係網上screach過有關頭髮開叉既資料, 如下

怎樣防止頭髮開叉

人的頭髮長短不一,最長的可達2米多。有些人頭髮的未端會一分為二,甚至形成幾條細絲,醫學上稱為毛髮縱裂症,也就是俗稱的頭髮分叉,我想你正是遇到呢個情況。
為甚麼呢?原來,每一根頭髮都是由毛幹和毛根組成的。毛根是露出在皮膚外面的部分,從外表到中心可分為三層:最外的一層叫毛表皮,最簿;裡面一層稱為皮質,最厚;中間一層叫髓質。毛根埋在皮膚裡,外面包

洋房

TszHin媽咪 ,

好多謝你既資料呀! 其實我個仔好多野都鍾意食, 只係唔鍾意食南瓜, 番薯, 矮瓜之類似食物.

珍珠宮

Dicky_Ma,

咁可能係你囝身體唔吸收bor~

我仔都係好瘦ga, 冬天時因為咳左好耐, 我帶左佢去睇中醫(我睇開既), 中醫話佢脾虛所以食野唔吸收.

首頁

尾頁

跳至