跳至

首頁

尾頁

民房

做大b定細b?

我打算給我的little Rex 讀安基司N1,但他是04年12出生,現在很煩,不知道讓他07年2月插班好(細B),還是8月的新學期才上N1好(大B)?請指教?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 做大b定細b?

我細囝都係04年12月出世, 佢仲要係月尾, 係細細仔.

我會比佢07年2月插班讀N1, 到07年9月就讀K1. 我覺得無問題喎, 每個小朋友既發展都唔同, 佢係細仔但唔代表佢學習能力一定慢過大仔.

我個人覺得唔應該比佢遲一年先學習, 反而應該比機會佢. 如果返左學覺得佢真係跟唔到, 先再考慮比佢repeat一年囉.

民房

我覺得你都講得對,我要再想清楚。Thanks!

民房

那你是不是都報了安基司的N1呢?

水晶宮

Yes.

民房

如我現在才報,唔知道仲有沒有A.M. 位?我已打了電話問,他們說要8月才可辨理。

水晶宮

應該無上午位了, 你可以8月再打電話去問.

大宅

拾下咀先, 我覺得男仔就做大仔好d, 但如果係女仔就無所謂, 因為細仔就會比同年的女孩子掌握得無好, 去到3年班就比較明顯了
hinhinmum

複式洋房

我老公就話大囡好d禾, 因為大囡會照顧弟弟或者妹妹禾
但大仔就唔會好似大囡咁懂去照顧弟弟或者妹妹.
[size=medium]YEE

大宅

If it is very 細仔﹐i.e. Dec, 我個人覺得做大仔好啲 as he may build up confidence on 學習方面 more easily. Just half year delay, not too late!!
熙熙&樂樂媽咪

水晶宮

Not only delay half year, is one year.

My son will enter N1 in Feb 07, then promote to K1 in Sept 07.

If he enter N1 in Sept 07, then he will promote to K1 in Sept 08. Delay totally 1 year!!

I don't think it worth. I would let him study earlier rather than stay at home or only attend playgroup.

別墅

我個女03年12月, 今年2月已經俾佢讀N1了, 都學到好多野, 但係我都決定俾佢讀多年N1, 因為我唔想佢咁快要有讀書既壓力, 開心下先, 大家都知香港既幼稚園其實都好似要急急咁迫D小朋友學好多野, 唔多理佢地真係吸收左幾多。

複式洋房

唔係間間幼稚園都係咁啲, 但大埔邊間好我都唔知, 我個仔之前係九龍讀嗰間D老師就好好, 又有功課壓力, 又沒有考試只有評估, 還有老師們都很關心小朋友, 每天放學都會同你講小朋友今天在學校情況, 可惜這間學校收生不足, 今年結業了
而我兒子就要轉入大埔讀. 但聽人講這間幼稚園都幾好.
[size=medium]YEE

大宅

我個仔學校都好多小朋友讀多於一年的N1, 都好普通的, 最重要係你見佢到九月仲係B頭一個你都唔想佢咁快讀K1啦...係未?
hinhinmum

首頁

尾頁

跳至