意見反饋
義工
[2005年] 卡卡出玫瑰疹! 請問有咩要留意?

別墅

國民生產總值:505

卡卡出玫瑰疹! 請問有咩要留意?

卡卡呢個星期發左幾日燒. 有時係半夜突然發高燒. 去急症醫生話係普通病毒. 後尾去睇兒科, 醫生話吽緊出玫瑰疹.

下個星期一.二就出紅色粒粒. 請問有咩要留意?或者有咩可以減輕bb既痛楚? 請俾d意見呀! thankyou!!

子爵府

國民生產總值:12090

Re: 卡卡出玫瑰疹! 請問有咩要留意?

如果真係出玫瑰疹,除左未出疹前發燒果幾日,
bb 可能有d 吽或忟陣外,出左疹無燒果幾日,
其實佢地無乜"痛楚"架,只係皮膚出顯紅疹,
不痕不痛架,不過就避免吹風,因為一吹風就會出得好厲害,
同埋由發燒至出完疹尼段期間,最好唔會帶佢去咁多街,
怕佢感染其他病,有併發症就麻煩。

別墅

多謝晒呀!我無同帶佢返觀塘上堂, 不過帶左佢出去飲茶.
佢仲未出架. 醫生話星期一. 二先出. 請問D紅疹要出幾多日先退呀?

子爵府

國民生產總值:12090

通常燒三日,出三日疹,頭尾約一個星期。

洋房

國民生產總值:202

卡卡,你好嗎?唔駛驚,一出疹應該會退燒。Eugene都喺4月出過,冇嘢嘅,食得玩得瞓得。不過嗰時同佢搽熱痱水,效果幾好,搽完嗰個area2-3小時後d疹淡晒,你可以試吓~

下星期日上堂見!

別墅

THANKYOU呀!

熱痱水?? 係咩牌子呢?

男爵府

國民生產總值:5600

2018勳章 好媽媽勳章

比多啲水BB飲,同埋同佢抺身降溫,要用微暖的水抺身呀!

大宅

國民生產總值:4528

蛋都燒4日完
今日第4日疹...
最勁第二日疹~全身紅點~沖涼用莞西水,大喊又谷到紅面,好慘~~~係飲多D水...

大宅

國民生產總值:3921

好媽媽勳章

前兩日阿仔肚腩背脊出一達達紅色,我以為佢飲咗99煲嗰啲鴨腎湯搞到佢敏感添,帶佢see dr 都話係敏感,但尋日我再將阿仔比我細佬同弟婦睇(they're dr 2)佢哋話係出玫瑰疹,因為出喺肚腩背脊位,但阿仔又冇發燒喎 頭尾三日散晒,佢又冇乜点扭計,係前幾晚瞓得唔好,等我仲怪咗99添

翡翠宮

國民生產總值:97408

好媽媽勳章

乜出玫瑰疹, 唔係會發燒o既咩......... ?-( ?-(

洋房

我用醫生俾嗰d咋~~
其實作用係想佢涼d、舒服d啫!記住比卡卡飲多d水~

hellohelloalice 寫道:
THANKYOU呀!

熱痱水?? 係咩牌子呢?

洋房

係羅,應該會架喎...

jolo 寫道:
乜出玫瑰疹, 唔係會發燒o既咩......... ?-( ?-(

大宅

國民生產總值:3921

好媽媽勳章

pangpatricia 寫道:
係羅,應該會架喎...

[quote]
jolo 寫道:
[/quote]
dr話未必会高燒,可能好輕微,唔覺,諗返又係,再前幾日阿仔个身好似比平時熱熱地(好少),我以為佢熱咋,可能係吽緊,結果前兩日發出來

別墅

唉..話出都仲未出. 精神好緊張

別墅

國民生產總值:821

我亞B上次出玫瑰疹,亞Doctor 話 if baby 發"go"燒, when baby start to 退燒, 就有機會出玫瑰疹 "law", D老人家話唔好比 baby 吹風, 原因唔知! ?-(

別墅

卡卡到而家都未出. 我諗佢唔出架勒.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.