自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB有戶照,是否有需要再申請回港證?

如題。

男爵府

好媽媽勳章

Re: BB有戶照,是否有需要再申請回港證?

No need

大宅

我d小朋友全部都有戶照,全部都冇申請回港證都可以去大陸 :-P

大宅

咁係唔係用戶照過關,但係申請回鄉證又好似要有回港證先得?真係搞到我一舊雲!

大宅

回鄉證 + passport + HK I D Card; no 回港證
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

子爵府

matau,
過香港關時就show身份證+護照, 過大陸關時就只需show回鄉咭! 而申請回鄉咭唔一定需要有回港証!
啲人申請回港證係因為未同小朋友申請護照, 而身份證上又冇小朋友既相嚟識別小朋友, 所以要有張有相片既証件嚟証明小朋友啫! 所以如果你申請咗護照, 咁回港証就變得多此一舉!

大宅

申請回鄉證係可以用戶照架

大宅

多謝咁多位,完全明白晒。

大宅

出生紙要帶嗎?

別墅

還有一点, 11歲以下的兒童,出入香港是不看身份證的。有回港証或passport就足夠。ID card只是伸請特區護照時 的byproduct.

--這是換兒童 smart ID card 時的officer告訴我的。

故若有外国passport,只需伸請回港証便足夠。到滿11歲才伸請有照片的身份証。

大宅

我想問下有無有關既網址可以查詢一下,我想申請passport唔知要幾多錢,甘係唔係申請passport會方便d,因為又可以返大陸又可以搭飛機甘唔知去澳門得唔得呢thanks!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔係wor, 我地每次出入香港, 一家大細都係用身份証架(arm arm上星期至去完旅行), 如果有passport+hkid, 根本唔需要回港証(慳返幾舊水), 我女女之前apply左都呻笨呀, 所以細仔無申請過回港証, 只有passport+hkid+回鄉卡
Today 寫道:
還有一点, 11歲以下的兒童,出入香港是不看身份證的。有回港証或passport就足夠。ID card只是伸請特區護照時 的byproduct.
--這是換兒童 smart ID card 時的officer告訴我的。

公爵府

畀面勳章

是否無回港證, 只帶戶照+無相id, 去macau/大陸都可以出/入境呢.咁我唔幫囡囡做證la(11月到期).

男爵府

yes, I try many times la

christina 寫道:
是否無回港證, 只帶戶照+無相id, 去macau/大陸都可以出/入境呢.咁我唔幫囡囡做證la(11月到期).

大宅

唔須要

男爵府

No ah, your child need 回鄉卡 for China customs.

With 戶照+無相id, you can go to Macau only, cannot go to China. 戶照+無相id is for HK customs.

No need 回港證

chumama05 寫道:
yes, I try many times la

[quote]
christina 寫道:
[/quote]

首頁

尾頁

跳至