意見反饋
義工

家庭理財 今日: 37|主題: 40190

我想問基金問題

洋房

國民生產總值:59

我想問基金問題

我想問基金,自己去morning star睇.想月供$3000
想問如果買
1.鄧普頓亞洲增長基金 30%
2.Fidelity Funds - European Aggressive - A 40%
3 Fidelity Funds - Emerging Markets - A 20%
ok嗎?
還有我想問,我還有兩隻心水
鄧普頓東歐基金
invescoEnergy Fund - A
可唔可以俾啲意見我。
thanks

大宅

國民生產總值:3261

Re: 我想問基金問題

幾好呢 ! 若是比較長線, 2. Fidleity Euro. Agressive 可以減至 30%, 增加 templeton Asian Growth 至 40%.

至於你的心水, 不要買太多便可以了. Max : 10-15%.

^^

Ron38
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

洋房

ron,如果我改成咁.
1.鄧普頓亞洲增長基金 40%
2.Fidelity Funds - European Aggressive - A 30%
3 Fidelity Funds - Emerging Markets - A 30%
ok嗎

大宅

你投資期若可以在5年以上, 接受高風險的話, 是可以的.

不過, 留意的是... 哈哈, 我希望你投資基金方面有多點明白, 不直接告訴你, 不過要你'交功課'.

看看 templeton asian Growth 和 Fidelity emerging Market 的factsheet 先, 你看完會明白一些東西.

我選的話, 會 : 1 Templeton asian growth 30%
2. fidelity europ agressive : 20%, 3. Global fund : 30%, 4. emerging market 10-20%.

^^

Ron38

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

洋房

因為我之前見fidelity那個歐州基金.五粒星,中風險,回報不錯,所以選了它。global fund我無揀到..因為無留意到。

洋房

如果global fund.揀鄧普頓環球入息基金,會否太新?好冒險架..

大宅

你首先做下功課先啦 ! 另外, '新' 和 '冒險' 是無關的. Templeton 出的基金是一向比其他fund hse '穩健'的, 是出了名. 所以, 新..但不存在"冒險".

^^ Ron38

洋房

謝謝你ron..等我再努力研究下先。[quote]

大宅

^^ 通過問問題, 和有方向的了解, 自己便會一步一步知多些, 而不用依靠其他人的意見. 自己明白了便最好, 是自己的'財富'的一部份.

努力.

洋房

國民生產總值:282

你選呢三隻基金都okay,但組合不太平衡,因為這三隻基金都是股票基金,上次2000年熊市來臨時三隻基金都一齊跌,不能達到分散風險的目的。建議加入相關性較低的對沖基金(例如Man AHL Diversified Futures Ltd.)減低跌市風險,增加長線回報。

鄧普頓東歐基金近年表現不及霸菱東歐及美林新興歐洲基金,而INVESCO Energy亦不及Investec Global Energy。

東歐基金與新興市場基金相關性較大,如果兩隻基金都選的話,兩隻加埋唔好佔組合太大比例。

如有任何關於基金及基金組合設計的問題,歡迎隨時PM我。

ngaching 寫道:
我想問基金,自己去morning star睇.想月供$3000
想問如果買
1.鄧普頓亞洲增長基金 30%
2.Fidelity Funds - European Aggressive - A 40%
3 Fidelity Funds - Emerging Markets - A 20%
ok嗎?
還有我想問,我還有兩隻心水
鄧普頓東歐基金
invescoEnergy Fund - A
可唔可以俾啲意見我。
thanks
我們勞苦努力,正是為此,因我們的指望在乎永生的神。他是萬人的救主,更是信徒的救主。<提摩太前書 4:10>

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.