論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急!!!菲傭枕頭底發現有我10數張生活照?

急!!!菲傭枕頭底發現有我10數張生活照?應怎麼辦?

男爵府

Re: 急!!!菲傭枕頭底發現有我10數張生活照?

如果係我,我會靜雞雞再搵

複式洋房

首先, 啲相有冇佢份架? 如果係佢同埋你屋企人既大合照, 咁佢可能只係留念或者打算寄返鄉下.

不過, 如果啲相係你/屋企人既相(而冇佢份), 咁你就小心啲啦…

最好唔好俾外傭知道你同屋企人既出生時辰及日期 (好多媽咪都會講小B幾點出世咁), 因為傳聞印尼、馬來西亞、菲律賓好多人都識「降頭」, 有生日同時辰加埋少少野(例如相片、頭髮或者當事人着過既衫之類), 就可以施降架啦.

信不信由你…

大宅

I am so worry ! Any update ??

Anson在2006年1月29日出世!

大宅

複式洋房

sorry for late reply..d相淨係得我,同埋有幾張同大b一齊,仲要係唔同既相簿度抽出來,有d冬天,有d夏天,唔同年份咁…都真係好奇怪..而佢尋日下晝又專登4:30pm返回來(佢平時放假未到9點都唔返來),我老公即刻問佢點解要收埋mom d 相,佢即時答:"no wor, where ar",我老公話,我頭先先見到係枕頭底,點知打開枕頭底巳經唔見左,原來佢係專登返來收埋 d 相,我地問佢係咩purpose,佢話冇,然後係佢床頭第二本相簿度拿返d相出來,話只係想試下我地有冇摷佢d 野…但係佢態度好差,所以我地都即時解僱左佢...

大宅

佢真係好有 " 古怪"

珍珠宮

哇佢都好寸 佢究竟係另有目的或真係想反試你地.

伯爵府

嘩...咁快手呀

複式洋房

我估佢唔係反試咁簡單,因為如果只係要check下我們有冇摷佢d野,放一兩張相巳經可以,點解要咁多相,而且只係放係枕頭底,又唔係櫃入面,仲要專登放假返來收埋d相,又唔肯講係咩用途,請問大家有冇reference case 呢?仲有,佢係我地今年3月同佢續第三個約,即係到下年三月佢就可以有長期服務金,但係尋日佢好似一d都唔在乎,我地話即走,佢都話ok..

複式洋房

我老公有懷疑過佢係咪扮人地身份去行騙..但係我地都係本著"疑人不用"既心態,仲要我屋企有大細b,都唔可以比佢留低…仲有呀..尋晚仲要半夜兩三點連續打電話來唔出聲呀..我地估係佢或者d sister打來disturb..

複式洋房

後尾佢搞手續時,佢仲話自從我地上次唔借錢比佢之後(佢問我地借過3次錢,第一次$4,000,第二次$6,000,第三次日$8,000,次次都話屋企有事,我地借左兩次後,第三次冇借),巳經覺得唔開心…有冇理由呀,我出糧比你仲要奉旨借錢比你咩…真係…我地仲要每次續約加佢人工,政府收稅都只係扣佢$200,仲要每次放假返菲律賓我地都比$2,000 bonus比佢,真係人心不足,佢係我地請既第一個工人,搞成咁都真係好失望..

複式洋房

WangWang-Ma, 好同情你既遭過, 希望你快啲揾到個好工人啦.

如果你個工人無你地既出生時辰及日期, 就算有相都好似落唔到降架, 唔使太擔心.

咁你「即時解僱」係咪賠足俾佢呀? 有冇諗過佢咁做會唔會其實係「博炒」呢? 所以” 佢好似一d都唔在乎,我地話即走,佢都話ok”.

如果你唔係賠足俾佢, 咁就小心佢去告你無理解僱喎. 大家都知啲外傭至叻玩野架啦. Anyway, 祝你好運!

複式洋房

我地有賠足一個月notice比佢ya,當破財擋災law..都唔可以擺個計時炸彈係屋企.

男爵府

好媽媽勳章

WangWang-Ma 寫道:
我地有賠足一個月notice比佢ya,當破財擋災law..都唔可以擺個計時炸彈係屋企.

我都係咁話

複式洋房

WangWang-Ma, 既然你賠足, 咁就唔使驚佢玩野啦. 佢咁做都可能係「博炒」, 賺一筆咋.

水晶宮

落降頭唔系甘容易概事,巨地自己都明白落人地降頭自己都會有麻煩,果D咩咩都會纏巨地身架。。。有D工人知道香港人好驚呢D,所以會做D也讓你驚嚇都好
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至