母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

統計....較輕磅的bb說一說吧!

統計....較輕磅的bb說一說吧!

我的bb女1月13日出生,
食全母乳,而家一日食1~2餐米糊(每次半碗)
出世時2.57kg;
1個月時3.8kg;
4個月時5.8kg;
6個月6.6kg(14磅)

你們的bb呢,可以說說嗎?!!!

洋房

Re: 統計....較輕磅的bb說一說吧!

My baby boy (全母乳):
at birth: 3.5kg
2 month: 5.2 kg
6 month: 6.7kg
12 month: 7.95kg ( very skinny but very heatlhy and smart )

別墅

My baby girl (全母乳):
at birth: 3.01kg
3 mths: 5.7kg
4 mths: 6.1kg
5 mths: 6.5kg
6 mths: 6.3kg (因病瘦左:-( )
7 mths: 7kg
8 mths: 7kg (no increase )
9 mths: 7.3kg
10 mths: 7.4kg

而家係街d人都會問佢有冇6個月大 ,yet so far囡囡活潑可愛,成日笑,我又冇乜理,而且輕d我唔使抱得咁辛苦

大宅

my girl at birth 5lb10oz..... now 27 months... 35lbsBF till 8 months
my boy at birth 6lbs... now 4 months... 16lbs

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

my baby girl,
食全母乳,而家一日食1餐米糊 or 粥,
出世時2.88kg;
now 10個月3wks都得around16lbs

子爵府

10日大至今全人奶,而+1日1餐糊仔(1.5oz奶開)+1餐粥仔(半-1大人碗)
born --- 2.865kg
1M --- 4.17kg
2.5M --- 5.36kg
3.5M --- 6.1kg
4.5M --- 6.8kg
6.5M --- 7.43kg
7.5M --- 8kg

有人會覺得佢好細粒,有人會覺得佢好大隻,不過,佢係好"肉肉",健康,活潑.........(哈哈,太多啦,買花讚花香tim)

別墅

My babe is nearly 15 months now but he is still only 8.7kg!

He is skinny, yes, but he is also healthy!
該用戶已被刪除

大宅

茵茵 寫道:
我估最輕係我果個
囡囡出世4.5磅, 6個月14.5磅

大仔出世2.65kg(5磅13), 但佢好快就追到大碼
到而家3歲幾仲係97%果隻...

所以我覺得係bb既身體問題, 唔關人奶事, 我2個都全人奶既.

我估最輕係我果個仔出世7磅, 6.5個月14.5磅

伯爵府

好媽媽勳章

我個女都好輕阿﹗出世時2.95 kg (6.5 lb), 7個月得6.8 kg (15 lb)。 不過因為她好矮 ﹐所以人地以為佢係肥妹仔﹗唉﹗

大宅

ivyscyip 寫道:
我個女都好輕阿﹗出世時2.95 kg (6.5 lb), 7個月得6.8 kg (15 lb)。 不過因為她好矮 ﹐所以人地以為佢係肥妹仔﹗唉﹗

similar to my case :-(

子爵府

My baby boy (全母乳):
出世時6lbs;
6個月13.7lbs

我bb 都好輕!!!

複式洋房

My girl

new born 3.15kg
2 months 4.32kg
出世時約25%,但現在是10%,也是輕磅bb吧! :-|
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

別墅

My son

new born 3.55kg
4.5 months 6.31kg

大宅

我囝囝出世時7磅,而家就快6個月都只係15磅左右咋

民房

my BB
new born: 3.17KG
4.5 MTHS : 6.15KG
IS it ok?

別墅

New Born : 2.13kg (only 33 6/7 weeks)
One month : 2.78kg
樂兒+穎兒

男爵府

別墅

Some baby books say if the baby doubles its weight when it is 6 months compares with new born, it is normal. So I think all your bbs are normal and healthy. 唔喺好瘦咋

男爵府

hi! 健康院姑娘話踩界, 唔夠磅, 擔心下次去磅會話BB過輕

NB : 3.28KG
4M: 5.99 KG

EPAN

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊