意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 640|主題: 122893

[攝影] 邊款相機影小朋友好?

男爵府

國民生產總值:8457

邊款相機影小朋友好?

想搵部相機影小朋友好啲, 因為小朋友成日郁, 影親都模. 有咩介紹?

版主

國民生產總值:40010

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 邊款相機影小朋友好?

又係果句, fujifilm F30, 因為可用高iso, 使快門速度提高
可定住被攝物

另外, 唔怕大部, 用數碼單鏡反光相機會更好, 不過真係比 dc仔大幾多下

大宅

國民生產總值:1116

用 Canon 350D + 50mm f1.8 鏡頭

主要是 350D 可用高 ISO ( 比 DC 机好得多 )
加上f1.8大光圈鏡頭就更加唔驚佢郁啦

價錢大約 $5300+$680

大宅

國民生產總值:1699

咁不如用 Nikon D50 + 50mm f1.8.

價錢只需 $3950 + $690. 一樣可用ISO1600. 影像sharp 過 Canon 添.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

國民生產總值:2122

兩部都好,不過如果一心要影小朋友就唔好買傻瓜機,就算俾你有幾高ISO都好,shutter time lag同快門唔了夠快就已經無用。

相平就一定係Nikon D50 + 50mm f1.8,不二之算。
相又型又輕就Canon 350D + 50mm f1.8。

大宅

350D型d咩? 我當初就係覺得佢唔夠型, 太細部, 手感唔夠好, 才選擇D70s.

抓住部D70s, 唔打得都睇得, 人地仲以為我好 pro 添.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

我只係比較350D同D50,但我都係覺得Canon 型d。

大宅

D50 & D70s looks 98% alike wor.

大宅

唔係呀嘩!你真係當我無用過?D70 同 D70s 就有98% 相似,大家睇睇相先。

男爵府

國民生產總值:5036

畀面勳章

hkchina2000 寫道:
咁不如用 Nikon D50 + 50mm f1.8.

價錢只需 $3950 + $690. 一樣可用ISO1600. 影像sharp 過 Canon 添.

那裡買是這個價錢?

大宅

carcar000, pls click the following for updated prices:

Nikon price list.

matau 兄, 從你幅圖睇上來, 是99%相似. 如果有個人摞住其中一部影緊相, 與我相距10尺, 我真係分唔出. 我經常見倒人摞住部機同我迎面而來, 我都分唔倒係D50, D70 or D70s. 如果佢企定, 俾我睇住架機的正面就可能知道. 粗粗地蠟下眼, 我估九成人都分唔出. 兩部擺係臺面對比就梗睇倒啦.

以上對比只就外觀而言.

大宅

分唔出可能係因為你唔夠專業。

就正面去睇,起碼可以搵到十個不同的地方,再上前後左右上下,一定唔會係98%相似。

另外,如果用你的方法,就外觀而言計,canon大部份機都99%相似。再者,如果有人手中拎著一部相機,大部份人在10尺距離,都應該分唔出係邊個model,最多只可以因為見到有個紅色三角形而知道係nikon,係唔係?

hkchina2000 寫道:
matau 兄, 從你幅圖睇上來, 是99%相似. 如果有個人摞住其中一部影緊相, 與我相距10尺, 我真係分唔出. 我經常見倒人摞住部機同我迎面而來, 我都分唔倒係D50, D70 or D70s. 如果佢企定, 俾我睇住架機的正面就可能知道. 粗粗地蠟下眼, 我估九成人都分唔出. 兩部擺係臺面對比就梗睇倒啦.

以上對比只就外觀而言.

大宅

正確! 我絕對不是專業攝影人, 我之前講話抓住部D70s, 唔打得都睇得, 都係講外觀嗟. 以外觀而言, 加上裝左個鏡頭, 復蓋左mounting 旁邊的幾粒制, 可以用99.5%相似來形容.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.