論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有財務公司打電話黎追數

早兩個星期有個講廣東話男人打電話黎屋企揾印印, 我比佢聽, 不過我離遠都豎起隻耳聽到佢同對方講"太太係到呀", 我即刻叫佢比個電話我聽, 我問邊個揾佢, 佢唔出聲, 跟住收線. 我就問工人係邊個, 佢話agent, 我當然唔信啦, 我只係話你唔可以將我屋企電話號碼講比人知, 仲要係男人

好啦! 岩岩琴日又有電話揾佢, 今次話係Ux財務話佢未入錢, 我比佢聽, 不過我企係則邊聽佢講乜, 佢話入左啦, 我朋友架, 唔係我, Ux財務話 : 我理得你係邊個, 總之未收到錢. 於是我叫佢比我講, 我問Ux係乜名登記借錢, 佢話我工人個個月都係咁講, 話朋友借, 唔係佢喎, 佢知我講乜既!

於是我話比老公知等佢處理, 老公同佢講: 我唔理你定你朋友借錢, 你要還錢比財務, 唔好再用我屋企地址同電話, 如果再有依d電話或財務信寄黎(因為當日就收到追數信寄黎我屋企), 我就報警....

請指教依d情況通常有乜計對付d工人. (真係鑊鑊新鮮, 鑊鑊金, d工人真係麻叉煩).

大宅

Re: 有財務公司打電話黎追數

係冇辦法阻止到佢地唔出去借錢....只希望佢唔好越借越多,假使有日你炒佢,就將d 炒佢既信fax去財務公司到證明你炒咗佢,咁你地就唔使上身...

大宅

可晤可以住她們的護照和合約,防止她們借錢??

複式洋房

concon123 寫道:
可晤可以住她們的護照和合約,防止她們借錢??

相信係得既, 不過佢都借左囉, 唯有預防佢再去借第2次, 仲要即時連唔多貴重既野都鎖埋 :evil:

大宅

恕我多咀,
如打算再用佢的話,其實吾使叫 Ux不打來
不打來並不代表佢冇借
反而打來你可知佢借幾多,
而且一出 salary,自动扣起佢,幫佢入埋數
等佢冇得懶
( 以上為我同事之真實例子)
But you better give her warning letter first,
不可有 next time
Hope can help u la

複式洋房

mimi2005 寫道:
恕我多咀,
如打算再用佢的話,其實吾使叫 Ux不打來
不打來並不代表佢冇借
反而打來你可知佢借幾多,
而且一出 salary,自动扣起佢,幫佢入埋數
等佢冇得懶
( 以上為我同事之真實例子)
But you better give her warning letter first,
不可有 next time
Hope can help u la

噢! 多謝你, 想問一問如果比左 warning letter 佢, 佢再犯或其他事, 係米可以即炒? 我都睇睇依度有無d similar case參考下先.

THX!

大宅

你可以在 letter 上註明
如果再犯,即炒
並且不必提前 1 month notice and 1 month 代通知金

( but 我同事个 case , 末去到再犯)
所以如果吾补 1 month salary 吾知得吾得 ga le

複式洋房

mimi2005 寫道:
你可以在 letter 上註明
如果再犯,即炒
並且不必提前 1 month notice and 1 month 代通知金

( but 我同事个 case , 末去到再犯)
所以如果吾补 1 month salary 吾知得吾得 ga le

mini2005,

請問可否問一問你同事有無warning letter sample, 或者係米用中文(英文)加印尼文寫, 如有可否pm我.

其實我都開左一個post問有無網友有依d信sample, 不過未有人覆.

Thanks a lot!

首頁

尾頁

跳至