論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果工人星期日放假返來主動做野, 俾唔俾佢做呢.

我知佢應放24hrs, 所以星期六11:00pm之後, 就唔會叫佢再做任何事.

但係星期日早上佢都會整好早餐, 再出門, 晚上9:00pm -9:30pm返來, 主動洗碗及清潔全屋, 仲主動問仔仔要不要沖涼.我都會主動邦仔仔沖, 但係若仔仔話要同姐姐沖, 佢都會好主動邦佢沖完再自己沖涼.

我是否要同佢講聲, 星期一再做野呢. 佢會否告我呢.

別墅

Re: 如果工人星期日放假返來主動做野, 俾唔俾佢做呢.

I'll let her do.....

別墅

點解依家 d傭主咁驚青?

家務唔係我主動叫佢做,佢樂意做就隨佢意思!

妳知唔知道,佢要準時九點或之前回家。若我要同佢紮馬,要佢依足規矩,佢都好煩。

我唔理佢心虧要作補償定份人唔計較,佢樂意做係好事!

若妳有擔心,妳可以對佢講一次話留番星期一朝早做,若佢停手,即係佢等妳講呢句。若佢仍然繼續做,就無問題。有時 d工人自己都識諗,今晚唔做,第二朝又係自己做番,唔好積埋做死自己,得閒有精神做減 d好過!

大宅

>點解依家 d傭主咁驚青?
同意﹐我都唔明點解佢地咁驚青﹐你自己公司要星期六﹐日加班咪又係咁。我工人一到來我就同佢講佢放假我唔會要求佢做野﹐但如果佢做我會好appreciate﹐我都會識做。佢來工作兩年﹐話長唔長﹐話短亦唔短﹐工作求財之餘都求開心﹐我唔開心佢都未必有好日子過啦。

大宅

2019新春慶豚圓 畀面勳章 BK Milk勳章

我工人都會主動做野, 都唔係好多野做嗜, 少少野, 大家開心你對我好, 我對你好囉~

Gracemama 寫道:
我知佢應放24hrs, 所以星期六11:00pm之後, 就唔會叫佢再做任何事.

但係星期日早上佢都會整好早餐, 再出門, 晚上9:00pm -9:30pm返來, 主動洗碗及清潔全屋, 仲主動問仔仔要不要沖涼.我都會主動邦仔仔沖, 但係若仔仔話要同姐姐沖, 佢都會好主動邦佢沖完再自己沖涼.

我是否要同佢講聲, 星期一再做野呢. 佢會否告我呢.

男爵府

由得她!到時她乜都唔做,你又
[

大宅

我個 " 姐姐"都会做 GA,
少少地, ok LA.
OF couse 不是洗衣,拖地
she will clean the 奶瓶 & 煲水
:-P

別墅

sleepingbo 寫道:
由得她!到時她乜都唔做,你又

對!
其實駛唔駛開 d「初初做傭主班」呢?即係好似「初生嬰兒照顧班」咁?
阿媽教落:「泥水佬整門,過得自己過得人。」
做傭主既只要諗下若果打工果個係自己,你唔介意做小小 OT,好自然個工人都有樣學樣!
若然你係公司小小 OT都唔肯做,要告老細,你最好準備俾佢用 lee種同樣態度對你!
若然個衰工人要執正放什麼 24小時,我會講笑咁同佢講,合約究話只提供食物(基本),好呀,以後分開食,你餐餐食餅干算喇!仲要話妳係咪想咁?
我地當然做唔出,但志在俾佢知道自己幾咁唔化(幼稚)。

話時話若你個心想住:「有機會過黎香港打工(最多錢賺,又最自由)仲要阿知阿draw,咁唔心足,信唔信請你返歸!」若你清楚機會係你俾佢,唔駛同佢妥協(我又唔係勞役你!)。傭主既自信同威嚴就自然而生,無人敢蝦!

大宅

Same !

mimi2005 寫道:
我個 " 姐姐"都会做 GA,
少少地, ok LA.
OF couse 不是洗衣,拖地
she will clean the 奶瓶 & 煲水
:-P
Sik Sik was born in Aug 18 2003

子爵府

醒目開學勳章

wan-wan-ma,

你答得相當精警!

我set俾隻陽光賓就22:30前返,不過佢通常20:30~21:00就返到,見碗洗碗,煲水(電水煲加水就搞掂)跟住就閃入房唔再出黎,有時我請家人or朋友食飯未走,佢就會自動波幫我執野洗野,不過唔多呢D情況,我亦試過自己洗住碗同佢傾計,所以佢話好服我乜都識做,亦明白無佢係完全無問題,佢覺得要照顧到我完全唔操心先至係呢份工作既最大挑戰!

侯爵府

佢自己肯主動做就梗係very good la.

複式洋房

congratulation you have a responsible helper!

複式洋房

我個印印都幾主動,星期日出街前會拖地,煲水,清潔好傢俬、厠所,晾好衫和執拾好房間先出街,我要求晚上9時前回來,見到廚房有碗,會即刻洗,然後會拖地,收衫,等我們全家沖完涼先敢沖涼洗自己D衫 (其實同平日差唔多,只係中午不在家),又會跟我講今日見過咩鄉里,有時我催佢快D瞓 (成11點幾12點至瞓),留番D野第日做。

我都唔知佢係好定唔好

複式洋房

您真幸運!有一個這麼好的女傭.平時您是怎樣對她的?有什麼表示?

子爵府

2019新春慶豚圓

Why not?

首頁

尾頁

跳至