懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開奶問題

我小B差唔多一個月, 早至晚上每隔三個鐘食奶, 凌晨就隔四個鐘, 但早至晚有時訓醒左, 個零兩個鐘就要食. 我想問點樣計開奶時間, 例如: 九點開奶, 小B九點三食完, 咁下一餐係十二點定十二點三呢?? 因為就呢個問題我同我老公拗, 究竟係計開始食定食完呢??

男爵府

畀面勳章

Re: 開奶問題

應該係由食開始計,
因為我係醫院果時都係8點,我餵到成9點.
但下一轉都係11點的~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

子爵府

唔洗計得咁準呀~~~
我個女有時12:15開始食
4點or3:45我就會比佢食架啦~~~
佢喊,而時間又差唔多米比佢食囉,梗有遲有早架啦~~
唔通佢喊未夠鐘就唔比佢食咩~~ ?-( ?-( ?-(

珍珠宮

同意洛紫 嘅講法, 係由食開始計.

複式洋房

因為小B有時個零鐘就要食, 所以由得佢喊, 喊喊下就訓著. 到四個鐘先食. 唔想比佢食得咁密, 咪第時有排都未戒到夜奶.

子爵府

feitata 寫道:
因為小B有時個零鐘就要食, 所以由得佢喊, 喊喊下就訓著. 到四個鐘先食. 唔想比佢食得咁密, 咪第時有排都未戒到夜奶.

咁睇返佢時間啦~~
又唔係一喊就餵~~~
我個女個時最快都3個鐘先餵一次~~

男爵府

畀面勳章

咁如果個零鐘就要食緊係唔好比佢啦~
咁樣佢會食小小就算,諗住下一餐又好快丫麻~
但如果4個鐘頭咁上下...唔使足的,早幾個字或遲幾個字都唔緊要架~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

我都係計開始食奶時間.

BB既食奶時間, 媽咪要幫佢調節架! 你可以同佢玩下先, 到差唔多夠鐘先比佢食, 醫院姑娘話, 係媽咪去控制個BB, 唔好比BB控制番轉頭, 我個B初生時, 日間三個鐘食一次奶, 夜晚就四個鐘, 慢慢訓練到日間都四個鐘先食, 佢好快就自己戒左夜奶.

如果你餵得咁密, 大人同BB都好辛苦架!!!
該用戶已被刪除

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

係呀~
queency 寫道:
咁餵人奶係咪一樣咁計架?

首頁

尾頁

跳至