懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

想問問大家通常幾耐換一次尿片?

我個b因為2個鐘頭要食一次奶,所以每次食完我都會幫佢換片~
我通常係食完奶先換片,你地都係嗎??
同埋呢,今日有朋友黎探bb,佢見到我換得咁密.
叫我唔使換咁密,話而家d尿片就算賴左尿都會好乾爽.
可以賴幾次先換都唔怕...佢話你一日換得咁快會好重皮!
想問下大家係咪真係賴幾次尿都唔怕架?
定係一發現佢賴左就要換??
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

複式洋房

Re: 想問問大家通常幾耐換一次尿片?

我之前都係餐後同小B換, 但好多friend話一定要餐前換(就算佢喊都尤得佢), 因為換完食, 可以令佢舒服d and 食完就可以訓, 不用攪醒佢及以防嘔奶. 所以我依家會係每次餐前換. 另佢喊而有便便的話, 都會幫佢換.

大宅

我通常都係3個鐘同呀B換一次片片~出世到而家都係,冇變過~hehe~
:mrgreen:
因為我怕佢柯左尿尿,會"up"住唔"she"服呀~

珍珠宮

2個鐘換1次片? 好似密左d!

換片時, 我會feel到佢條片都幾濕先至換, 真係唔駛一賴尿就換, 因為有時bb只係會疴少少尿.

冇錯, 而家d片好靚, 冇咁易 "yip" 親阿b個patpat嫁.

仲有, 換片最好喺食奶前換.
洛紫 寫道:
我個b因為2個鐘頭要食一次奶,所以每次食完我都會幫佢換片~
我通常係食完奶先換片,你地都係嗎??
同埋呢,今日有朋友黎探bb,佢見到我換得咁密.
叫我唔使換咁密,話而家d尿片就算賴左尿都會好乾爽.
可以賴幾次先換都唔怕...佢話你一日換得咁快會好重皮!
想問下大家係咪真係賴幾次尿都唔怕架?
定係一發現佢賴左就要換??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

正常就食奶前/後先換一次(初生,因為頭果幾日差不多餐餐奶我囡都係一路食一路便便!第3日已經柯哂d綠色便便變番黃)
e+4個幾月,就feel到佢濕就會換~大約1日7~8條片到啦~

別墅

"叫我唔使換咁密,話而家d尿片就算賴左尿都會好乾爽.
可以賴幾次先換都唔怕...佢話你一日換得咁快會好重皮!" - Agree!

"想問下大家係咪真係賴幾次尿都唔怕架?" - Yes!

"發現佢賴左就要換??" - only when 有便便的話

男爵府

初生時會食完奶換, 但發覺BB好易嘔奶, 之後就改變一下, 食奶前換, 情況有好多改善, 所以到而家都係食奶前換

我會約兩個鐘左右睇下條片片係咪好濕先幫佢換, 有時BB睡左, 尿都唔痾, 所以要因情況而定~~如果有便便, 就梗係要立即換啦!!

男爵府

畀面勳章

thx all~
但我個b一想食奶就喊到發哂癲架啦...郁手郁腳的~
好難係食奶前換呀,不過都盡量試下先~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

複式洋房

洛紫 寫道:
thx all~
但我個b一想食奶就喊到發哂癲架啦...郁手郁腳的~
好難係食奶前換呀,不過都盡量試下先~

我亞B同妳個B一樣,食奶前就發癲,喊到拆晒天咁,亦係郁手郁腳咁,不過我都唔理佢,會夾住佢2隻腳仔硬性咁換佢條片,哈哈!不過佢次次換完就收聲等食奶
該用戶已被刪除

別墅

我初初一食奶就換~不過唔用靚片,因為好快會換,fitti都o.k.~到左佢可以一覺訓天光既時候,日頭用d平片,臨訓用pamper~

到o左佢四、五個月,開始大d,我、奶奶都開始"肋"佢痾便便,試左一個月之後,佢痾便便變了有時有候,早上11點,下午3點同晚上7點~~

而家尿尿都開始"肋"佢,一起身,下午午睡後~~

所以我而家用片都用得少,而家會容易同佢戒片~~

我早上換一次,食完11點又換一次,下午3點換一次~~~四個鐘~中間加"肋"佢痾尿~~

一來實際d,二來為著佢歲半開始戒片做準備~~而家佢一見到個紅盤就知要痾尿及便便的~~

大宅

去左大就即換, 如果唔係就2-3個鐘換一次

複式洋房

我想問點樣"肋"個bb柯尿呢?我聽我媽咪講六個月就可以試吓"肋"佢柯尿,但係我唔明bb咁細個,佢知你"肋"佢就係叫佢柯尿尿嗎?
tomum 寫道:
我初初一食奶就換~不過唔用靚片,因為好快會換,fitti都o.k.~到左佢可以一覺訓天光既時候,日頭用d平片,臨訓用pamper~

到o左佢四、五個月,開始大d,我、奶奶都開始"肋"佢痾便便,試左一個月之後,佢痾便便變了有時有候,早上11點,下午3點同晚上7點~~

而家尿尿都開始"肋"佢,一起身,下午午睡後~~

所以我而家用片都用得少,而家會容易同佢戒片~~

我早上換一次,食完11點又換一次,下午3點換一次~~~四個鐘~中間加"肋"佢痾尿~~

一來實際d,二來為著佢歲半開始戒片做準備~~而家佢一見到個紅盤就知要痾尿及便便的~~

男爵府

畀面勳章

有時我怕太大力夾住佢對腳會屈到佢呢...
同埋唔係夾實呀~係"抹"大呀~kaka
如果唔係點攝條片入去呢~
唔怪得之啦,我飲完奶先幫佢換,
佢就成日係我一路換時一路係個嘴唇邊流小小奶出黎= =
我仲以為佢玩野添,原來飲完奶先換會咁架~

伯爵府

我會睇下去痾得多唔多囉...多咪換囉...
大就一定換

別墅

[quote]
yanmusic 寫道:
我想問點樣"肋"個bb柯尿呢?我聽我媽咪講六個月就可以試

大宅

i change it everytime b4 feeding my baby~
thats around every 3hrs~
but whenever i find there's boo on the nappy~
i'll change immediately~

大宅

我都係架~~
如果唔係, 阿B食完奶已經訓左, 咁去換片搞醒佢, 咁咪無覺好訓
為左大家著想, 我情願換多兩條片好過~~

首頁

尾頁

跳至