親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

申請急證 - 特區護照

本人想8月16日去台灣, 我知道申請特區護照要15個工作天, 請問怎樣申請急證, 費用幾多, 同埋要去邊間到做, 去邊個counter?, 需要帶咩文件去? 謝謝!
:wave: :wave:

子爵府

Re: 申請急證 - 特區護照

同一般申請一樣,只需要帶多一張能証明嗰日出發嘅文件(例如:跟團就報名收據,自己去就航班訂位記錄),親自去辦理,一般會响出發之前一、兩日俾到你。

ps 如第一次去臺灣,留意第一次申請入臺証所需時間。

申請所需文件參考:香港特別行政區護照

大宅

我最急0個次試過三日做起, 但要 show 機票之類 (加上0個次我係去上堂學野, 我show 左我報名的資料)

直接去灣仔做最快, 佢都要求我親自去灣仔拎証先俾到咁快我。 :lol:
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

大宅

一定要去灣仔做

複式洋房

咁請問我還沒有機票在手, 整係比個張itnerary證明比佢地睇, 佢地會唔會唔接受申請架?

侯爵府

itnerary都得, 我上次都係甘, 最好加埋封信, 講原因點解要申請快証, 一定要去灣仔

珍珠宮

醒目開學勳章

原來特區護照有急証申請架..知道我申請急證啦....我今朝去申請特區護照...要8月22日先

複式洋房

請問加埋咩信, 其實我去旅行咋, 咁無信得唔得?

hinhinmummy 寫道:
itnerary都得, 我上次都係甘, 最好加埋封信, 講原因點解要申請快証, 一定要去灣仔

大宅

其實是但寫就得, 話去旅行我諗都ok卦
我0個年除左我自己去上堂就拎足証明
我就幫我阿媽寫封信話要陪個女去, 話阿女有哮喘咁囉 :lol:
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

子爵府

MissFriendly,

攞機票或itinerary去灣仔apply, 一定要灣仔, 佢一定會比你出發前攞, 費用不變.

MissFriendly 寫道:
本人想8月16日去台灣, 我知道申請特區護照要15個工作天, 請問怎樣申請急證, 費用幾多, 同埋要去邊間到做, 去邊個counter?, 需要帶咩文件去? 謝謝!

侯爵府

[quote]
[/quote]

求其寫得架啦, 我果時寫的原因是, 買晒機票, 先發現原來無特區護照, 吾想d小朋友失望甘law

子爵府

唔使寫信, 有機票或itinerary係手, 就得喇.

[quote]

[quote]
[/quote]

求其寫得架啦, 我果時寫的原因是, 買晒機票, 先發現原來無特區護照, 吾想d小朋友失望甘law[/quote]

複式洋房

唔好意思, 我真係問好多問題, 我想問去灣仔入境處四樓做, 要唔要預約先, 因為我聽講做證個層二樓(即係唔係做快證要15個工作天果隻)要預約, 咁做快證洗唔洗?

子爵府

唔使預約, 行埋counter度攞籌, 然後見到個官, 比d証明佢睇, 話要幾時出發, 佢就會比你出發前取證. 一定要灣仔呀, 其他地方做唔到, 攞證都要係灣仔攞呀.

唔好意思, 我真係問好多問題, 我想問去灣仔入境處四樓做, 要唔要預約先, 因為我聽講做證個層二樓(即係唔係做快證要15個工作天果隻)要預約, 咁做快證洗唔洗?

複式洋房

bestwish:

唔該晒, 咁籌會唔會派完架?我好擔心我攞唔切籌, 因為我要用返工時間鼠出去做。

首頁

尾頁

跳至