懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

當你有第二胎時﹐有無再抱第一個﹖可以嗎﹖

有朋友講話如有第二胎時﹐唔好再抱小朋友。。特別係頭三個月﹐因佢朋友就係因為第一個小朋友好癡身﹐成日要抱抱﹐之後就小產左啦。。。。

想請問是否唔可以﹖你地又會點做和用乜野方法去同個唔明既小朋友解釋﹖

因我計劃想再生﹐但個仔好鬼癡身﹐唔知點算好﹖請賜教

大宅

Re: 當你有第二胎時﹐有無再抱第一個﹖可以嗎﹖

我個仔而家10個幾月....超級痴身...所以都好難避免要抱..仲有時要同佢玩飛..=.=
不過我就會自己就住...一有小小唔舒服就要停...不過有時真係好難避免~好似訓覺我地一齊訓,有時佢都會唔覺意踢到我個肚....唯有自己小心d啦...

子爵府

我大囡4個月果時我就有左第2胎喇,我都一樣係甘照挽囡囡呀,,,由1開始有左抱到生之前都仲有抱,,我覺得冇問題,,不過要小心唔好俾佢踢到個肚就ok

公爵府

牛年勳章

如果大B有番咁上下重量, 就要坐係到抱, 我陀細B都有抱大囡, 小朋友多數親媽媽, 唯有自己小心D

男爵府

好媽媽勳章

我個仔出世前果一日我都仲係抱住我個囡週圍玩

大宅

我係頭三個月都有抱 2 歲幾囝囝,但會盡量避免、小心d用力、坐係度抱或者只抱1、2分鐘滿足吓佢!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

公爵府

好媽媽勳章

我依家有左22-3weeks.,....
一直都有抱我依家個15months的bb....

複式洋房

Be careful!! Better not carry too much & reduce yr movement of bending down -> carry -> standing straight. I carried my 1st girl until her 17-mth-old, then I needed bed rest at home for 2 wks. Luckily, my 2nd boy was finally ok, but early born 1 mth. Both of my kids are pretty fine now!!

複式洋房

我大仔歲半,現在34weeks,我由知道有左到現在都繼續有抱大仔,不過比以前少左d,但玩的時間就有多無少。
我覺得要凡事小心,因各人體質不同,若發覺有任何不妥當就不要勉強了,你可選擇其他方法與大仔/女溝通。
不過唔知係咪因為大仔重,近30磅,所以今胎雙腳有靜脈曲張。 ?-(

大宅

我有咗第二個時, 囝囝係3歲多D, 又啱啱返學, 佢都好扭抱, 咁我都有抱佢, 不過就小心D囖. 之後個肚越嚟越大時, 就教佢又同佢講咁樣會整親妹妹架,媽咪又會好辛苦, 之後佢都好少要我抱, 最多夜晚瞓覺時坐係床度抱佢, 佢都算合作, 去街就會搵爸爸抱

大宅

我都估到應該無乜可能唔抱嫁啦﹐但我個仔抱時個身唔係好定嫁﹐大部份時間都左郁黎郁去﹐ 如佢發脾氣時要抱﹐對腳仲會不停地踢個身仲向後彎﹐ 真係要用好大力先平衡嫁。。。。 佢仲唔多緊爸爸

大宅

我跎第二胎時大女得一歲幾,好鈡意媽咪抱,所以都有抱,仲成日抱添,如果太攰咪坐係到抱囉,無辦法!
基本上跎住細女時什麼也做,同大女玩滑梯添,小心D就得,不過要留意自己体質,如果抱完会肚痛或下体有異常分泌就要避免!

珍珠宮

有呀!

我個肚籮咁大嘅時候, 照樣抱個大女, 佢好重嫁, 成30幾磅.

不過, 記住要量力而為囉.

男爵府

我依家有左28 weeks, 頭3個月一直都有抱大仔Palti (果時佢15 months), 又未返學, 佢都好扭抱, 咁我都有抱佢, 不過就小心D. 依家個肚越嚟越大時, 就教佢又同佢講咁樣會整親妹妹架,媽咪又會好辛苦, 通常坐下才抱佢, 佢都算合作. 去街就會搵爸爸抱, 無特別要我抱. 總算甩難
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

我有咗到生前都仲成日抱我姨甥女架~ 我生時佢都係只得10個月大咋, 我又覺得冇問題喎~

別墅

我一路都有抱阿囡家,不過就真係要量力而為,如果唔舒服就唔好夾硬抱啦!!

首頁

尾頁

跳至