跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 我生左b仔lu...

多謝你地既祝褔呀~~~~~ b仔現在身體狀況幾好, 食得睡得, 現在一日食6餐, 每次3安奶!! 希望佢快d出院啦~~~~

我都希望甘多位媽媽順順利利生bb, bb聰明靈利,身體健康!!! 甘多位媽媽, 加油呀~~~~

s_s,
醫生姑娘嬸嬸,仲有接生既助產姑娘,個個都好nice, 好好!!! 你放心啦,當我陣痛到哭時,佢地姑娘(7E病房)係甘鼓勵我, 安慰我, 就算痛, 那時起碼有個人明白你既感受, 令我好感動呀! 總之, 一個字~~~~GOOD!!!
遇到bk mami, 真係好Q 呀~~~
當你在病房未生時, 通常都會同D媽媽傾計,分享自己既痛,傾傾下,居然就掽到BK mami 啦~~~
kiwicc媽媽,就係甘識左啦~~

yy-crystal,
你放心啦,你生bb時,跟本剪會陰同埋聯針係唔會覺得一回事, 就算痛,已經覺得濕濕淬tim~~~陣痛∼∼我覺得係最痛既~~~
唔好想甘多啦,到時痛到你無得想∼∼∼only 想bb快d出世~~~

629,
摧生?? 個個mami穿水都唔會甘做既wor!!我都覺得lee方面唔係甘好,快d摧生會好d, 起碼唔會痛甘耐~~~

民房

cylchris717,

你bb好快出院架啦,放心啦....咁而家你咪要日日去探佢囉?
坐月呢段時間你要好好保重身體呀,有無飲生化湯?
我今朝飲左,又咸又苦又怪,不過我都會聽話飲3日 :lol:

我地bb一樣大,好得意

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kiwicc,

係呀!!! 日日都去探佢囉~~~~唔知係未甘, 個傷口仲痛左, 前日好痛呀,但可能現在一回到家就睡, 個傷口已好d無甘痛lu~~~你呢? 個傷口仲痛唔痛ar???

見少一日,個心囉囉聯,好唔舒服呀~~~~ :cry: :cry:
多謝你關心呀~~~你也要好好保重身體~~~遲d大家有時間既話,帶埋bb約出來行街呀, 好嗎?

生化湯? 我無飲呀~~~ 我奶奶煲左木耳湯比我飲law~~~
佢話木耳可以去(魚)血wor~~~又真係wor, 飲左後

民房

我個傷口好d啦,不過一時痛d一時又無咁痛,頭幾日都有食止痛藥頂住.
你要日日去醫院咪好痛?今日打風有無去?小心入到風喎~

木耳湯我都有飲,有d餸都加埋落去,好有效.

我有用薑水抹身, 頭都用薑水洗(第5日),洗完舒服晒

我老公都有陪產呀~係到要"谷"嗰陣就叫佢入黎......我反而覺得好d,因為我勁痛嗰時,好似失常咁,我都唔想比佢見到

我地遲d帶bb出黎行街街,等佢地都可以做fd

係呢,你個bb改左名未呀?我地重未呀~好頭痛

你要繼續努力呀!我都要湊B啦

侯爵府

kiwicc,

你bb睡得好甜呀!!! 好可愛呀~~~

bb昨日出院啦~~~好開心呀~~~
總於可以日日見啦~~~

係呢,你bb一日食幾多餐呀? 我bb比醫院訓練到一日食6餐呀!!

我個bb仲未改名呀~~~會找帥父改囉, 希望佢將來運程好d ma.....

好累啦,我sleep 一陣先!!

民房

恭喜晒!你終於可以日日見到bb,唔使心掛掛啦!

我因為埋身餵,所以多你一倍,一日食成12餐呀!
每餐食半個鐘左右啦,佢食飽之後瞓一至兩個鐘又再餵過囉

你bb喺醫院時係食人奶(留起)定奶粉?如果係人奶你咪一次要留好多?

重有呀.....醫院有無話你知如果餵人奶(埋身)係唔使掃風?
但我同老公都唔放心,每次都有幫佢掃,通常過一陣佢又嘔返少少奶出黎,係唔係正常架?

你bb食六餐係點分配既呢?

sorry,我真係好多問題......

我睇過你本相簿,bb真係好似daddy呀,好cute

我地琴日都搵左人改名啦,不過要等一個星期先有名比我地,其實本身我地有個心水,但又唔知適唔適合佢,所以都交左比師傅lu.

bb返左屋企你就忙好多啦,記得增取時間休息啦!

男爵府

cylchris : 恭喜妳呀, 已經接了阿b回家, 我b仔都因為要打抗生素要留院一星期, 所以今天只是我自己出院先, 希望盡快可以接佢出院啦.

我見妳話pump奶想請教吓, 我生完三日都好似未有奶, 想 pump都冇, 妳是不是自己上奶, 係咪一生完就有呀?

侯爵府

kiwicc,

我bb

侯爵府

bbkingdom,

我係自己上奶假~~~初初pump半個鐘,得半安, 後尾我在屋企不斷每隔2-3 hours pump 奶, pump pump 下很快上奶了~~~
你或者日日飲魚湯呀~~~(但唔好飲生魚湯wor,會對傷口唔好假!) 甘就會很快上奶, 我識有個媽媽都係飲完, 當晚d人奶多好多!!! 你快d試下啦~~~

希望你bb快d出院啦~~~我好明白你的心情~~我肉痛到哭ar~~~你要加油呀!!最緊要多d休息!!

民房

我都試過pump奶,pump左4-5個字得1安士,你每日pump5-6支4oz......好犀利呀.
咁你係用手動定電動pump奶器呢?有無覺得痛?我埋身餵左半個月啦,但依然好痛好痛.....開始嗰時重損晒添 :-(
可能我餵完無pump出黎,所以成日都谷到勁痛,但又諗過pump出黎用奶樽餵左,下次佢唔肯埋身食......真煩惱 :cry:

我其實都照幫bb掃風,不過我又無耐性,掃1-2分鐘左右就停啦,不過唔係次次掃到,有時都擔心放低佢會比奶濁親.
你呢?會掃幾耐?

你bb塊面仔有類似酒米物體?我BB個身有一粒囉~我諗唔關熱氣事,因為我都日日食薑醋架,可能係bb既油脂分泌卦

我地改名個師傅喺上環架,總共改6個名,收$2500,如果你有需要我比佢資料你丫 :lol:

我bb都係似我老公多d呀,佢又係成日鍚佢 :lol: 但又唔剃鬚.......真係比佢激死

呢排係d親戚黎探我囉,朋友就未開始出動,因為事先我已經話最好坐完月先黎 其實真係好唔方便架,一來無得休息,二來bb食奶食得好密,次次有人上來我都要中途餵奶,一餵就起碼半個鐘,都幾唔好意思架

重有,我bb依家成日要人抱,一瞓落床仔就喊,可能已經縱慣左,試過唔理佢就喊都聲都沙埋.....真係唔忍心,,,,,好難攪呀~ :-(

好啦,下次再傾.......努力!!!!!!

侯爵府

kiwicc,

唉~~唔知點解,昨天開始無甘多人奶~~ 唔知係唔係唔夠睡呢?:-( 現在得3oz多d, 我已經有飲魚湯啦, 我想再係甘要補奶粉了~~ :-( (我bb現在可以食5oz)...:-(
我係用電動pump奶既, 之前因用人手, 令到肩膀很痛~~所以未買個黎用, 都幾好用呀~~pump既時間短左, 慳

民房

我bb成日喊,我諗多數係因為唔夠飽啊!我已經一至兩個鐘餵一次架啦,但人奶好稀,佢食咁耐,未夠飽都瞓著左lu......
跟住我試下pump黎餵,每次3安半至4安,但佢都係食得好密,我都pump唔切佢又咀郁郁喊住要食,所以呢兩晚都頂唔順半夜補左奶粉lu,點知佢一覺瞓到天光(4個鐘)

我用緊tommee奶泵(手動)同奶樽,因為係人地送,無比較過所以都唔知算唔算好用呀~

改名個師傅幾出名架,由阿爸做到個女,所以收費都真係幾貴!!!

我呢排心情都好似你咁,聽得多bb喊又唔知點,真係好似就癲,有時都忍唔住鬧下bb.最慘係我同奶奶住,我已經夠煩啦,佢一喺度聽到bb喊就問長問短,d語氣又好似話我唔識湊咁.....真係好辛苦呀!!!! :-(

你如果覺得辛苦,真係頂唔順就考慮補奶啦,我地都盡左力,最多日頭多時間就餵返人奶,餵密d補數囉,唔係真係會抑鬱架~

大家一齊放鬆d啦,辛苦d,bb健康就開心架啦!

我又要pump奶啦~努力!!努力!!努力!!努力!!

侯爵府

kiwicc,

唉!! 我開始有情緒病啦~~~ 到時再傾呀~~我pm 你我既電話呀, 你有時間tel比我呀~~

首頁

尾頁

跳至