在職全職

跳至
[在職媽媽] 有薪產假

首頁

尾頁

別墅

有薪產假

請問有無媽咪知道生第三個BB可享有薪產假嗎? 唔該哂.

大宅

畀面勳章

Re: 有薪產假

根據僱傭條例:

只要僱員在產假開始前已按連續性合約受僱滿40個星期, 並給予僱主懷孕及準備放取產假的通知, 便可享有連續10星期有薪產假(等於工資4/5).

生第幾個無影響呢條條例既.

別墅

好多公司只提供生兩個的有薪產假

大宅

畀面勳章

好彩僱傭條例係保障僱員, 只要你符合之前所講既資格, 就可以放取有薪產假.

僱主不讓懷孕僱員放產假或支付產假薪酬給僱員, 可被檢控, 一經定罪, 最高可被罰款5萬元.

吾係話公司吾比就可以吾比!

又根據僱傭條例, 就算公司另訂僱傭合約, 如有任何條款有終止或減少[僱傭條例]所給予僱員的權利, 利益或保障的含意, 該合約條款即屬無效.

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問6. 除 在 不 多 於 12星 期 的 試 用 期 內 解 僱 僱 員 或 即 時 解 僱 的 情 況 外, 若 僱 主 解 僱 懷 孕 僱 員, 會 被 怎 樣 處 罰?
答6. [size=large]僱 主 可 被 檢 控, 一 經 定 罪, 可 處 罰 款 港 幣 十 萬 元。 此 外, 僱 主 須 支 付 給 僱 員:
1. 解 僱 代 通 知 金;
2. 一 筆 相 等 於 1個 月 工 資 的 款 項; 以 及
3. 如 僱 員 繼 續 受 僱 便 會 有 資 格 領 取 產 假 薪 酬 的 話, 僱 主 須 支 付 僱 員 10星 期 產 假 薪 酬。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

別墅

一萬個唔該哂各位.

首頁

尾頁

跳至