跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無煲薑酷的配方呀?

各位:
我會家人煲酷,但未煲過,吾知大家有無d配方可提供呢,或者用咩的酷會好味d呢!謝謝!

洋房

Re: 請問有無煲薑酷的配方呀?

hello ronna1209,

大部份都會選用八珍甜醋, 你可以去八珍門事問佢地
HELLO, 我叫寶兒呀...01/12/2003出世. 呢個係我細老俊華...12/10/2006出世(我地兩個都係廣華FANS)

複式洋房

烹煮薑醋的方法及須知
產婦產後所服用之薑醋可以在預產期前兩星期製作,先將生薑用清水洗乾淨,刮去薑皮,切厚件,然後放入鐵鑊內(不必加油)烘乾水份,要不斷反覆炒,以避免烘焦。待生薑乾水,薑面微轉黃色後,然後放入生油和幼鹽爆香。豬腳(喜歡吃肉的,可以買豬手)預先斬件,放入滾水中出水,再用清水洗乾淨,放入鐵鑊內加適量生油爆香與巳經爆炒過的生薑一齊放入瓦煲內,放入甜醋浸過生薑和豬手,開火煲至醋滾,便可原煲離火。冷卻之後,即可用紅紙封好煲蓋。如果未到產期,隔星期左右再煲滾一次。
喜歡吃醋蛋的,可以先將雞蛋蒸熟去殼之後放入薑醋內,但是放雞蛋必須要在吃薑醋前早一兩天才放。因為雞蛋白給醋浸得太硬,較難消化,反而無益。由於產後第十二天才可以進食肥膩食物,所以豬手或豬腳在產後第十二天之後才加入薑醋內比較好。

複式洋房

W7632
Thanks![quote]

VV7632 寫道:
hello ronna1209,

大部份都會選用八珍甜醋, 你可以去八珍門事問佢地

複式洋房

Sarahshu,
Thanks!

sarahshu 寫道:
烹煮薑醋的方法及須知
產婦產後所服用之薑醋可以在預產期前兩星期製作,先將生薑用清水洗乾淨,刮去薑皮,切厚件,然後放入鐵鑊內(不必加油)烘乾水份,要不斷反覆炒,以避免烘焦。待生薑乾水,薑面微轉黃色後,然後放入生油和幼鹽爆香。豬腳(喜歡吃肉的,可以買豬手)預先斬件,放入滾水中出水,再用清水洗乾淨,放入鐵鑊內加適量生油爆香與巳經爆炒過的生薑一齊放入瓦煲內,放入甜醋浸過生薑和豬手,開火煲至醋滾,便可原煲離火。冷卻之後,即可用紅紙封好煲蓋。如果未到產期,隔星期左右再煲滾一次。
喜歡吃醋蛋的,可以先將雞蛋蒸熟去殼之後放入薑醋內,但是放雞蛋必須要在吃薑醋前早一兩天才放。因為雞蛋白給醋浸得太硬,較難消化,反而無益。由於產後第十二天才可以進食肥膩食物,所以豬手或豬腳在產後第十二天之後才加入薑醋內比較好。

首頁

尾頁

跳至