自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

靚夫婦首胎 生女比率高

靚夫婦首胎 生女比率高 專家﹕兩性繁衍進化策略
(明報) 07月 31日 星期一 05:05AM

【明報專訊】英國一項研究發現,靚仔靚女的夫婦頭一胎較易生女,機會比生男的高出26%。專家認為這是一種令兩性得以繁衍的「進化策略」,故同屬「靚人一族」的荷李活影星畢比特及安祖蓮娜祖莉(相關新聞 - 網站)廣 告

安早前喜獲千金,是無可避免的進化定律作怪。

「女性更需依靠外表生存」

倫敦(相關新聞 - 網站)政治經濟學院的研究員,根據2萬名美國人的身高、體重、年齡等客觀因素評定他們的魅力,發現靚人第一胎較易生女。領導這項研究的金澤博士表示,男性對異性的吸引力主要取決於其社會地位,而女性覓得伴侶以生育下一代的關鍵因素則是年輕貌美,「貌美的父母比貌醜夫婦較易生女,是因為美貌是遺傳的,而女性比男性更需依靠外表生存」。

進化定律 女性擁更吸引外表

金澤指出,研究同時顯示,女性的外表整體來說比男性更具吸引力,「因為在進化歷史中,貌美父母傾向生女,一代一代地累積下去,結果是女子日益比男子擁有更吸引人的外表」。

星期日泰晤士報

男爵府

Re: 靚夫婦首胎 生女比率高

ha ha.....................唔怪得我要女得女啦!
ha ha ha.............

大宅

我頭胎係仔.....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

haha, 唔怪得知我第一胎生女啦~~~

男爵府

大廚勳章

我有D親戚兩公婆都靚,第一個係仔,反而D唔靚GE第一個係女

大宅

死咯!我第一胎生仔添. . .

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係第一胎係囡喎....原來係咁 :mrgreen:

大宅

如果 靚女 + 唔靚仔 又點計先?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

me too
蘇樂B 寫道:

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

me 3 la....... 俊男+美女=靚女
appleyuen 寫道:
me too [quote]
蘇樂B 寫道:
[/quote]

禁止訪問

子爵府

me 5 呀

LeeAnn'sMum 寫道:
Me 4

[quote]
Emmama 寫道:
me 3 la....... 俊男+美女=靚女 [quote]
appleyuen 寫道:
me too [quote]
蘇樂B 寫道:
[/quote][/quote][/quote]

洋房

我好靚 … 我好靚 , 你睇我個女 ,就知 我好靚 …
I love my family 我的小天使,為妳,媽媽會努力工作

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

哈哈!咁碧咸同佢老婆生極都係仔….
睇黎都係維多利亞累左亞碧咸囉!

複式洋房

原來我 , 我媽 , 我呀婆都係靚女...

大宅

我亞爸同亞媽一定係郎才女貌哪

生四個都係女呀

等待驗證會員

哈哈.... 好大機會係呀.... 哈哈..... :lol:
麟媽媽 寫道:
哈哈!咁碧咸同佢老婆生極都係仔….
睇黎都係維多利亞累左亞碧咸囉!

子爵府

lui_ho 寫道:
死咯!我第一胎生仔添. . .

禾都係喎!

首頁

尾頁

跳至