想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有抗精體的 sister...

冇抗精體的 sister,你地點呀?
我食左4個月中藥 ,避左四個月孕,都係唔得,
抗體仲係好高,我決定放棄唔睇中醫喇,但又唔知可以做d咩!
請問大家有無意見比我呀?我好灰好傷心呀... :-(
我要努力

複式洋房

Re: 有抗精體的 sister...

Dear lai88

你好,想問你說的抗體是否抗精子抗體?是看那個中醫? 是否灣仔區的羅建輝?,我是看他的,我也是有抗精子抗體.

annievong

大宅

annievong,
係呀..我同你一様,亦都係呢個中e...
你呢排點呀,我d抗體只係好微微咁底左少少,
都仲係好高,佢仲要我繼續食中藥同避孕多兩個月,
我當堂成個人 down 晒,同佢講我要轉睇西e,
佢就好緊張咁話同我加強d藥!咁我仲嬲,既然一
早我d抗體咁高,點解唔早d同我加強d藥丫∼∼
激死我呀由始至終我都好信任佢架,
不過今次真係好失望呀,而家我都唔知可以做d咩?
成個人無晒方向。咁你仲有無睇佢呀?係咪都要你避孕呀?
annievong 寫道:
Dear lai88

你好,想問你說的抗體是否抗精子抗體?是看那個中醫? 是否灣仔區的羅建輝?,我是看他的,我也是有抗精子抗體.

annievong
我要努力

禁止訪問

複式洋房

hI lai88

我由6月份開始看他, 但因我由6月份到現在都病了(傷風和咳) 所以我想等我好了才去看他, 我的抗體指數是108,你呢多少,你說很高,有沒有我這麼高 :cry:

大宅

annievong,
108?
我係1.4,正常係少於1架,
你意思係咪1.08呀?係o既話就真係唔算高喇..
咁你係咪打算會去睇佢呀?
annievong 寫道:
hI lai88

我由6月份開始看他, 但因我由6月份到現在都病了(傷風和咳) 所以我想等我好了才去看他, 我的抗體指數是108,你呢多少,你說很高,有沒有我這麼高 :cry:
我要努力

大宅

PandaMum,
我都想知我點解會有呀 :-(
我要努力

民房

lai88,各位sister你們好,

我很想檢查抗精子抗體,我想問妳們在哪裏可以檢查抗精子抗體呢?睇中ec、西e還是自行往化驗所?大約需用多少$?因我睇開的西e唔建議我去檢查,但我覺得檢查這樣嘢係很重要,請回覆!thank you very much!

男爵府

do you have more information about 抗精體? my opinion is if there is something major like this, it's best to get a 2nd opinion from another medical person. Even getting some tests done (but may not start take medicine until get more information).

i am not sure if this is why i'm not bingo yet....

子爵府

抗精子抗體是怎樣產生的呢?

原來,在人體內有一個特殊防御功能的繫統––免疫繫統。人體的免疫功能是由億萬個各種不同淋巴細胞所執行的。在正常的情況下,淋巴細胞有分辨自身組織和異物的能力。此外,人體還有些組織由於某種屏障隔絕,不能被免疫繫統識別,例如精子的抗原發生在個體發育後期,晚於免疫耐受期,所以精子特異抗原具有自動和同種免疫原性。在正常的情況下,精子與血液循環是隔絕的,從不與淋巴細胞相遇,所以不會發生免疫反應。但是,一旦生殖道發生損傷或炎癥使它們相遇,就會發生免疫反應,產生抗精子抗體。大量臨床資料發現,5%∼10%不育男性的血液和精液中有精子凝集抗體和精子制動抗體。當這種具有抗精子抗體的血液和精液與正常精子混合,便會發生凝集現像,使精子停止活動,從而引起不孕。

男性可以產生抗精子抗體,那麼,女性是否也會產生呢?

對女性來講,精子雖然是種異物,但在一般情況下是不會產生抗精子抗體的。不過,如果女性生殖道發生了炎癥或損傷後,那麼血清和宮頸黏液中也會產生抗體。這種抗體的存在,會阻礙精子穿透宮頸黏液和受精。

如果在性交後取出這些婦女的宮頸黏液做檢查,就可以發現其中活動的精子數目低於正常。有人對比了妓女和其他婦女體液中的抗精子抗體的存在情況後發現,妓女中的陽性率為73%,而在其他婦女中僅為20%。妓女的抗精子抗體陽性率之所以如此高,是由於不潔性交頻繁,精子來源復雜,容易對這些混雜的精液產生抗精子抗體。

那麼,得病後為什麼使用避孕套呢?其目的是讓女性暫時不與精子接觸。過了一段時期,待女性體內抗精子抗體消失後,再棄用避孕套,便有可能受孕。
lai88 寫道:
PandaMum,
我都想知我點解會有呀 :-(

禁止訪問

複式洋房

Dear lai88

是的, 我會再去看他,因我只好去選擇相信他,因我已嘗試了1年多,都是吃白果 :-( so 他也可以說是我另一個希望, :lol:

別墅

pollybell,

請問如何知道自己有抗精子抗體呢?

複式洋房

Dear YAN

我們是在一位中醫處驗的,他會介入你去一間化驗所驗.抽血,1個星期有通知

子爵府

要驗血先知.
Yan06 寫道:
pollybell,

請問如何知道自己有抗精子抗體呢?

洋房

請問驗抗精子抗體大約要多少錢呢?

別墅

annievong, pollybell,

唔該哂, 因為我已經試左5個月, 所以很担心.

複式洋房

要HKD $400 SO EXPEN
:cry:

複式洋房

DEAR YAN

5個 月很小時間, 我試了1年多了 :-(

子爵府

五個月真係唔洗擔心太多,懷孕要驗既野實在太多,驗得幾多,慢慢試夠一年重唔得,先做詳細既檢查.
Yan06 寫道:
annievong, pollybell,

唔該哂, 因為我已經試左5個月, 所以很担心.

首頁

尾頁

跳至