夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 外母又整埋D有螞蟻既甜品俾我歎,我係咪應該即時講出來跟住唔食?

蝦sir,

中風….咁佢行動方便嗎?
如果唔方便,做野力不從心,
當然佢會唔開心好易發脾氣。
如果係咁,你地就吓佢唔好話佢囉,
佢地身體有事,人係比較敏感既。

我成日都咁諗,我地由BB 到大,
都有好多麻煩野,父母都係容忍同擔憂我地既,
到而家佢地老左,我地忍吓無防,
好似我Daddy 仲有兩年70歲喇,
我要忍多幾多年?5年?10年?最多20年?!
做人話唔埋既,我唔想失去先黎後悔。

侯爵府

Re: 外母又整埋D有螞蟻既甜品俾我歎,我係咪應該即時講出來跟住唔食?

Wakakakaka 比你笑C我喇!

麟媽媽 寫道:
有時老人家唔好眼又無記性,
好多時都發生D 唔知好嬲定好笑既野!!
有一次我媽咪打開雪柜,之後佢大叫「唉吖!!」
原來係一條濕既底褲放左係個雞蛋格度…..
我地幾個女大笑!真係笑到流眼淚!
但我媽咪面色都變晒…仲問我地好好笑咩?!
之後我亞嫲走出黎話︰「唉吖...係我架…….
我洗完本來想掠起佢….但行過雪柜想攞個橙…..
轉頭又唔記得放左係邊….原來係呢度……」
我地而家講起都仲笑架,但我媽咪好嬲架,
其實都好喇,起碼條底褲洗過,未洗咪仲衰!

[quote]
羊咩咩太太 寫道:

我奶奶都試過炒白菜仔,成碟菜炒得好嫩綠,挾下挾下又好好味;點知亞女挾到一大片好嫩綠既白潔布,嘩,真係睇佢唔到架,我即刻想嘔呀!

[/quote]

大宅

好女婿

大宅

老人家好敏感,我老爺已退休,成日都係坐係屋企;老公叫佢出下街,去老人中心或者落公園認識下新朋友同佢地傾下計,老爺又唔想,只係收埋自己,又覺得自己係屋企無地位,無人尊重;好易發火 有時聽下佢講下陳年舊事,佢又開心一兩天,老人家就係咁...

ha8mo 寫道:
我媽脾氣愈來愈差
就算好聲氣D話佢
佢都會發爛渣

[quote]
羊咩咩太太 寫道:
唉,有時d老人家,越老就越似小朋友,好似佢地玩完玩具無手尾咁,咪幫下佢地loh;其實我地可以比兩個反應佢,一係就鬧,一係就笑,我情願笑下解決佢算了,反正老人家真係好難改架.
[/quote]

禁止訪問

男爵府

我諗你唔好去怪佢成日提d陳年舊事,而係需要關注吓你媽媽,佢可能患上老人痴呆,唔係嚇你,而係我家姐做既嘢,接觸到好多人,都係因為先中風,後來無咩人去理個患者,跟手就老人痴呆...唔止老人家,而家中風既人越來越年輕化,如果又係無人理,一樣會退化
大家好好珍惜身邊既家人同朋友呀!

首頁

尾頁

跳至