意見反饋
義工
[2005年] BB大便有血, 點算好?

別墅

國民生產總值:867

BB大便有血, 點算好?

BB已隔天有便便, 但最近一次試過帶血絲, 可以點做?

大宅

國民生產總值:2387

Re: BB大便有血, 點算好?

雞尾飽上兩個星期都試過係咁, 便便時我睇住有D血柯出黎, 嚇到我死呀, 即刻打去問下婆婆點算好, 洗唔洗帶佢去急症~

婆婆問係咪只係柯左少少血, 同埋開頭D便便係咪硬野, 咁我咪CHECK下D便便(做媽咪真係幾偉大), 見佢開頭既便便都真係幾硬, 同埋只係柯左小小血出黎, 後面既便便都係正常, 先至無咁擔心咋, 應該開頭D硬便便整損左先有血。

婆婆話呢D係小事, 唔洗咁擔心, 可能第一次做媽咪, 所以樣樣都緊張D啦!!

如果你BB係連續有咁既情況, 你就帶佢睇下醫生穩陣D

男爵府

國民生產總值:5216

其實你地的情況唔係痾血,只係肛門仔的皮膚磨損左好快冇野。

我個仔出世第三日就痾血,跟住第三星期痾到好金,入左威爾斯三日,之後都仲痾。我同佢換片時有幾次睇住佢痾血,我留起條片同影低相比醫生睇。如果痾血係會同d大便混合,唔係就咁係表面有血絲。放心啦!

換片時幫佢搽厚小小花士令啦

大宅

國民生產總值:2333

我個b就昨晚有次大便撈埋

侯爵府

國民生產總值:23559

2018勳章

d血係乜嘢色? 鮮紅or黑? 有冇黏液?

如果係鮮紅血絲, 你個bb好大機會係肛裂, 你細心檢查佢嘅肛門, 睇下有冇捐傷. 肛裂即係大便太硬或者太大舊, 攪到肛門損左, 我阿b久不久都會咁.

醫生多數會開d藥膏比佢搽, 但最重要係比多d水佢飲, 同埋食水果, 令大便軟d. :-P

[quote]
hahahaking 寫道:
我個b就昨晚有次大便撈埋

大宅

係鮮紅o架, 一點點血絲,上星期四已經試過,去

水晶宮

國民生產總值:58784

如果你地d bb 已經開始食一d固體食物, 可能係因為水份唔夠, 你地俾多d水佢飲, 唔果佢地唔多like飲水, 可試在開奶少加少d奶粉, 俾d水果 (奇異金果/奇異果), 蔬菜...佢地食下啦

大宅

bb只有十幾日大...佢只係飲奶(牛欄牌) :-(

我諗緊搵醫生睇...但我又未試過...都唔知帶佢睇邊個醫生好(我住油麻地)...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.