跳至

首頁

尾頁

別墅

奶癬問題~

阿b 面上有粒粒(紅色一點點, 中間好似酒米咁有點白色), 係咪所謂geh 奶癬, 佢越出越多, 有咩方法解決? 問過健康院d姑娘, 姑娘十分唔耐煩咁話個個B都係咁, 唔駛理佢...really?

大宅

Re: 奶癬問題~

我阿b兩星期前都係面上生滿一粒粒酒米, 好似火山爆發咁, 勁肉酸. 問健康院的醫生, 佢話好多b都會, 係因為荷爾蒙的影響, 唔駛食藥搽膏, 會自己好.
之後我只係用涷滾水同阿b抹面, 過了兩星期, 宜家真係自己好得八八九九.
唔駛擔心. :-P

男爵府

bearmouse,

我bb面上都有好多好似你講的酒米仔, 我想問你一日同bb抹幾次面呀? 之後要唔要搽返d lotion呀?

珍珠宮

我bb大約3weeks大時開始有....我冇理佢....而家差唔多冇晒, 只係中有幾粒未清

大宅

mandymfl,

其實我都係當佢係大人咁, 早上抹一次, 沖涼一次, 晚上一次. 不過我見佢根本都唔係面有油或者烏糟, 完全係內分泌的問題, 所以其實抹幾多次面都會自己好的.

我很懶, 沒有幫bb搽過任何lotion, 連aqueous cream也懶得搽. :mrgreen:

別墅

阿B d 之前出geh粒粒已經退o左, 但其他位置(頭頂, 面) 爆發得好犀利, 仲有好大粒"農"頭, 係咪正常gar? 駛唔駛帶佢睇醫生?

大宅

我阿b當時的粒粒都係又紅又有膿, 生到成面成頭都係, 我每次餵他時都好有衝動想 jit 左d粒柆出來 (當然無咁做啦), 因為實在太肉酸.
不過我無理佢, 而家已經退晒.
該用戶已被刪除

男爵府

bearmouse,

尋日見我bb心口又出左幾粒, 見佢真係好似火山爆發, 都出左兩個星期有多啦, 仲好似越來越多! 我daddy就話可能係我食左d補品令到bb出dd粒粒, 因為我餵人奶的!

大宅

我b囡剛滿一個月大, 呢個禮拜一開始就生粒粒, 越來越多, 99話係奶癬, 朋友話係濕疹..咁即係咩事喎? :-(
老公驚佢對奶粉敏感, 因為我才剛由a+轉和光堂第二個禮拜, 如果係敏感, 係咪在轉奶粉幾日就開始敏感呢? ?-(
阿b囡即係咩事呀? :-( 擔心死人啦...
佢己經因為肚風問題令我 , 依家仲加埋面仔的粒粒...咁多事o既... :-(

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

禁止訪問

大宅

bb食奶好急, 在黃昏時哭得特別利害...bb個肚緊咗..
佢所有需求都滿足咗佢, 如:己經食飽, 換咗片, 抱住俾安全感佢, 但佢依然喊到拆天, 仲有, 佢的喊法特別辛苦, 扭來扭去..
結果, 我帶佢睇醫生, 醫生在bb肚皮上敲打幾下, 都係話係肚風...開咗一支葯水俾佢食, 食咗係好咗d...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

genie 100

如果bb有肚風, 佢會訓唔安, 食唔落, 好

大宅

午餐肉 / others,

點樣煲金銀花"同bb沖涼? 同埋要買幾多去煲呀?

哎也, 我bb呢幾日面上起左好多紅點呀, 唔知係熱氣定奶癬? 之前佢好白滑架 ~ ~ :-(
該用戶已被刪除

大宅

emen,
我b女同你bb一樣面上都係生粒粒, 係上星期一開始出...我99話係奶癬, 朋友話係濕疹...
之後朋友教我要日日同bb洗完面, 塗cetaphil牌子的cream, 最好一日早午晚三次..(不過我無咁勤力, 只塗一次)
依家開始退啦...
不過, 你放心啦, 我見有其他bk mami話自己會退, 可以唔使理...咁當然...情況越來越嚴重就快d睇醫生...

大宅

我個b o岩o岩出世3-4日個面就開始有粒粒,2邊面3筒又有,7筒又有,去健康院,醫生話係油脂粒,好多bb都會有,唔駛理佢,1個月到就會自已退,平日我剩係用濕棉幫佢抹面,而家過左就來3個星期,大粒既都退左,不過就仲有d細細粒既時不時出現,我諗應該冇問題卦。

大宅

mandymfl,

我估應該唔關食補品事. 我阿b都係食人奶, 而我就一d補品都無食過 (因為佢有G6PD缺乏症, 我唔敢亂食野), 但都係出好多粒粒.
所以唔駛擔心. 你會發現d柆粒退左之後, bb 的皮膚仲比之前白d滑d添!

大宅

午餐肉,

唔該晒, 我已經前兩日同bb用金銀花浸浴, 佢浸得不之幾happy :-P

mowaiching,

我昨日同bb搽返d cream, 係vendome...之前怕立, 無同佢搽, +上又同佢用金銀花浸浴, 今日見佢d粒粒少左好多

大宅

thanks for the informations of 金銀花~
iv used it to wipe my baby's face~
it realli works~~
THANKS~

首頁

尾頁

跳至