意見反饋
義工

產前產後 今日: 11|主題: 240684

有咗但又發現有纖維廇! 有無媽媽都是這樣 ?

複式洋房

國民生產總值:187

有咗但又發現有纖維廇! 有無媽媽都是這樣 ?

唔知點好 ?

伯爵府

國民生產總值:15458

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

Re: 有

唔好太擔心喇~我有個朋友佢同妳一樣,但之後d纖維廇又自然咁細番,個b都冇事~開心d對身體都好好多架~~加油!!

大宅

國民生產總值:2671

Re: 有咗但又發現有纖維廇! 有無媽媽都是這樣 ?

我初初有左個時都係咁咖, 不過我果個係水廇黎, 唔知同纖維廇一唔一樣, 但係我e生話個bb一路大個廇可能會一路細咖, 我就係咁啦, 阿b一路大, 個廇一路細, 跟住有埋tim, 所以唔洗咁擔心既, 開心d對個bb都好d咖~~

複式洋房

國民生產總值:187

很多謝妳們的關心. 但我醫生話它有可能會跟住個b一齊大. 同時, 要到7個月先知開刀定順產生.

大宅

國民生產總值:4198

我有個同事個老婆有左時就發現個瘤(唔係水瘤),咁醫生都話有可能跟住個B一齊大,之後在around4個月時,做手術割左,現在BB仲"挓"幾好,若你現在只是剛有左,可以睇定D,看看醫生的建議,不用太擔心

公爵府

國民生產總值:28373

I got one too and the size was around 2 mm before pregnant, I am 23 weeks now and the size is now 4 mm which is doubled. I have consulted a few doctors and they said it is normal that the 瘤 will keep enlarging when I am pregnant but the size will reduce after giving birth.

If the position has influence on natural birth then I need to have cesarian operation.

男爵府

國民生產總值:8509

cc101788

我都係有左bb先知有纖維廇, 唔洗怕架, 佢會變細, 生完再照仲冇左個tim. 醫生話好少數個纖維廇跟住個bb大. 放心啦!
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

大宅

國民生產總值:2536

我當年都係有左先知有個好大ge朱古力瘤,本來醫生都係話可以生ge時候開刀做埋手術,但到四個月時發現個瘤實在太大,醫生驚會爆所以一定要做手術,我問過兩個醫生都係贊成做手術,不過好彩大步過左。我生ge時候係順產,無mud大問題。你可睇多個醫生問下意見。

民房

國民生產總值:90

Lilo,
我想問你當時粒瘤有幾多cm大?做手術時是否已懷孕,手術會否影響bb,風險大唔大唔?

大宅

我到做手術時個廇直徑約有10cm!!我之前唔知自己有個廇,係覺得好似有左去睇醫生,醫生用超聲波照個bb時先知到有個廇,本來醫生話可以睇下遲d會唔會縮細,點知一個月後去覆診個廇仲大左好多!醫生話要係4-5個月時做手術,否則個肚再大就做唔到,個廇留係個肚到有機會爆、或者變cancer、或者個廇再大落去會迫左個bb出來!
決定做手術前我再睇第二個好出名ge婦產科醫生,佢好直接咁答我佢睇唔到任何理由唔做手術,跟住問我睇開邊個醫生,聽完就話呢個醫生到咁講,一定要開刀。兩個醫生都話做手術一定有風險但點都比留個瘤係肚內細,由於有bb,所以一定要開刀割個瘤唔可以做微創手術,我入院8日7夜仲算大步 過。
ice-cream88 寫道:
Lilo,
我想問你當時粒瘤有幾多cm大?做手術時是否已懷孕,手術會否影響bb,風險大唔大唔?

大宅

國民生產總值:1781

我陀BB時才知有個子宮肌瘤, 醫生話唔駛理, 但係又話隨著BB越來越大, 當時CHECK產檢係有大到, 但係無留意大幾多, 家陣BB出世, 但係我都唔知個瘤重有無大到!!

其實纖維瘤同子宮肌瘤有咩分別呢? ?-(

大宅

國民生產總值:2617

我都有,細細個 , 係上方.
有bb時冇大到, 睇唔到,
開刀生bb時e生說仍有, 不過唔駛理, 我都唔理啦.

民房

國民生產總值:90

Lilo,
你可否pm你婦科醫生的資料給我?
thanks

大宅

pls check pm.
ice-cream88 寫道:
Lilo,
你可否pm你婦科醫生的資料給我?
thanks

公爵府

國民生產總值:28373

唔好食燕窩呀, 我有咗時食左一個月個瘤就大得好快, 我即刻停食, 而家無大得咁快啦.

子爵府

國民生產總值:10494

我又係喎,政府一開始話我有個纖維廇,但之後私一直keep住睇c+個醫生話冇左喎

洋房

國民生產總值:75

Hello,

我光光有BB又係有纖維瘤,有3點幾cm大我見了兩個醫生,我個瘤位置不會有影響,你放心去享受這段時間,最緊要放鬆D,我地一切努力。

大宅

國民生產總值:3461

我 e+15 week, 第一次照 U/S 已經發現有個水瘤一路 check一路大緊 :cry: :cry: last time 2次 U/S 仲有陰影(即雜質) tim!!! 睇咗 3個 DR 都建議做手術!!! 因為唔做 BB隨時早產 or 流產, 嗰D陰影又可能係惡性瘤!!為咗我同 BB的安全我同老公決定咗 next week 我會入院做手術 law 個水瘤出 lai, 希望 BB 可以同我一齊渡過!!!! 亦盼望個水瘤係良性 帶給大家一個好消息!!!!

cc101808,
我個 case 係好少有架....大多數D纖維廇 & 水瘤都會慢慢細, 最緊要 keep 住 check!!! 唔好太擔心 la....祝你同BB平安和健康

大宅

國民生產總值:2992

我有2個子宮肌瘤tim, 1個7cm, 1個1cm, 我有bb前已經有ga la. 宜家大個個5cm (係上邊), 細個個唔知俾阿b推咗去邊樹, e生都話我可以順產...不過阿b就un d law, e生話足月出世最多都只得6lbs.
我叫暨綿一, 乳名叫一一.綿一blog

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.