懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餵母乳的媽咪,你地有冇食豬潤呀?

台灣坐月書話可以食,冇問題,但香港出的坐月書,就話食左會回乳,唔知信邊個?
台灣書又話唔好飲奶,又話容易過敏,飲奶會令bb容易肚仔痛.... ?-( ?-(
咁如果我又飲木瓜魚湯,又食豬潤,咁即係點........上奶定回奶?

公爵府

畀面勳章

Re: 餵母乳的媽咪,你地有冇食豬潤呀?

係喎, 話豬潤會收奶架喎, 上次聽廿八方個講座, 關醫師講架
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

複式洋房

我在政府醫院聽講座,姑娘也叮囑餵人奶就不要吃豬潤,因我本身也不喜歡吃,所以上一胎也沒有吃過。
牛奶方面,我就不太清楚,但我不知是否在懷孕期及哺乳期喝得太多牛奶,仔仔(歲半)對牛奶有點敏感,現在也只是喝豆奶吧了。 :cry:
如果想上奶,我建議多喝木瓜魚湯及豆奶(維他奶也可)。
此外,乳鴒也是會收奶的,我有朋友試過,真是很靈驗的。

伯爵府

一定唔好食呀...收得勁快!!

大宅

係呀, 餵人奶唔好飲豬潤水, 食豬潤, 食乳鴿呀, 會冇奶咖......個時我聽產前講座同生完時向e院d姑娘話咖~~

大宅

我比我99激死, 唔知佢有心定無意, 前兩日煲左一大碗豬潤水比我飲, 我唔記得, 搞到家下奶量急降....雖則我都諗住喂多半個月便停, 但都

大宅

Emen 寫道:
我比我99激死, 唔知佢有心定無意, 前兩日煲左一大碗豬潤水比我飲, 我唔記得, 搞到家下奶量急降....雖則我都諗住喂多半個月便停, 但都

我諗你奶奶佢冇心既, 我奶奶米又係唔知喂人奶係唔食得豬潤同乳鴨, 所以你唔好嬲啦

大宅

water111 寫道:
[quote]
Emen 寫道:

我諗你奶奶佢冇心既, 我奶奶米又係唔知喂人奶係唔食得豬潤同乳鴨, 所以你唔好嬲啦 [/quote]

係啦, 我生完個時, 我阿婆叫我阿媽煲豬潤水比我飲話補血, 我即刻話唔好呀, 我餵人奶唔飲得咖......所以我諗d老人家唔知姐....唔好咁 .....hehe~~

首頁

尾頁

跳至