意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 97|主題: 127124

工人返鄉下一個月,怕他不回來,可以點 ?

民房

國民生產總值:10

工人返鄉下一個月,怕他不回來,可以點 ?

各位好!!!

我個工人將會返鄉下一個月,怕她不回來,可以點 做,有什麼要注意,同埋如果真的不回來,我要在事前點做先可以保障自已? 因第一次請工人,太多唔識,懇求各位教路。

洋房

國民生產總值:397

Re: 工人返鄉下一個月,怕他不回來,可以點 ?

機票工人自己俾先,回來俾返佢.

民房

國民生產總值:10

都好,但洗唔洗要佢簽D文件的野,例如在邊日不回來就當她自動離職,不可以再向我追討費用 ???

大宅

國民生產總值:3101

我朋友個工人已經失蹤了...
雖然我朋友已經扣起 1個月人工+ 來回機票 ...

男爵府

國民生產總值:5349

I think if she does want to work on this job, even you deduct her money, it is no use or even worst. Because when she come back, she may pretend lazy or do something bad to your family to make you fire her & then you need to pay her again the ticket & 1 month notice salary ...

大宅

國民生產總值:3655

jackie_lau2000 寫道:
我朋友個工人已經失蹤了...
雖然我朋友已經扣起 1個月人工+ 來回機票 ...

呢d 野只係將損失盡量減低,如果個工人唔返,除左無工人用之外,唔好再有金錢損失咁解。

工人臨走前可能借左好多街數!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.