論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

急 ~~ 外傭工資問題

想問下大家有無印象早幾年咪有一大班外傭去遊行抗議,
就係為左政府要徵收佢地每個月$400外傭稅.

咁其實 e+ 外傭每月工資係 $3320 (以舊工資計算),
還是 $3720 呢 ???????? 如果是 $3320 ge 話,
咁係咪我實際每月出 $2920 比佢 ne ??????

子爵府

醒目開學勳章

Re: 急 ~~ 外傭工資問題

規定最低工資

政府會定期就外傭規定最低工資進行檢討。僱主須向外傭支付不低於簽訂合約時規定最低工資的薪金。這項規定一方面可保障外傭免受剝削,另一方面亦可保障本地工人免與低薪海外工人競爭。考慮香港的整體經濟和就業情況後,政府決定自二零零六年五月三十一日起,把外傭的規定最低工資調高80元,即由每月3,320元調整至3,400元。新的工資水平適用於所有在二零零六年五月三十一日或以後簽署的僱傭合約。

收取徵款

僱主在二零零三年十月一日或之後申請聘用外傭,須就每名聘用的外傭的整個僱傭合約期,向政府繳交每月港幣400元的僱員再培訓徵款(徵款)(即合共港幣9,600元)。這項徵款適用於在二零零三年十月一日或之後新訂或續訂的合約。僱主可選擇一筆過繳付全數9,600元徵款,或分四期(每期2,400元)繳交。跟據僱員再培訓條例,若外來僱員獲發簽證後沒有抵達香港,或沒有完成僱傭合約,已繳付的徵款均無需退還。有關收取徵款的詳情,可參閱政府資訊中心的新聞公報。

即係新簽合約先係$3400+$400
如果係之前簽落就俾$3320+政府$400一個月

別墅

最新標準工資俾工人係 $3400
外傭稅半年俾政府一次 $2400(即每月四百)

計舊人工,依然係 $3320
外傭稅一樣係半年俾政府一次 $2400

唔可以將傭主要俾政府既錢扣落工人到,否則佢可以告你!
事關三千幾已經係最低工資。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔該哂你地 ge 回應

咁即係我每月出 $3320 係無比多到佢 lor
咁佢地前排點解要去遊行 jel, d $ 都係我地比 ge,
又 ng 關佢地事, 攪到我亂哂大籠

典解政府咁 ng 公平, 我地返工 d 稅又 ng 見僱主同我地比,
e+ 請工人 d 稅又要僱主比, 政府當我地好有 $$$$ 咩

別墅

如果你係政府,香港 d工廠搬走晒,大棚低學歷人士失業。無錢幫佢地。另一方面,通縮幾年,外傭雇主收入大減之餘,班外傭就照收固定人工。

若我無記錯,有位姓梁既高官諗出一右二鳥之計。首先俾雇主有半年豁免期用三千幾請外傭,唔駛俾每月四百蚊稅。雇主當然開心兼歡迎!可以俾少d !

之後就要雇主俾番原來條數。即係政府預左中產人士負擔開呢條數就繼續要我地俾。同一時間,每月減外傭四百蚊,用黎做再培訓本地失業工人。

點知政府算不如菲律賓工會算,佢地民族一向好團結。一於告下政府都好,好彩又執多 d。攪到筆錢滾存二十二億都無用過。雇主協會阿羅先生講左句中產心聲:「一年要雇主俾四千八百,唔係每個家庭都負擔得黎!促請政府停止向雇主徵收外傭稅!」

別墅

雇主協會阿羅先生講左句中產心聲:「一年要雇主俾四千八百,唔係每個家庭都負擔得黎!促請政府停止向雇主徵收外傭稅!

我都十分同意羅先生的說話, 既然有供樓免稅額及增加了祖父母、父母55歲的15000元免稅額, 為何不再增加一個僱用外傭免稅額9600元, 相信會對中產一族減輕稅務負擔.

首頁

尾頁

跳至