在職全職

跳至
[在職媽媽] 好難搵工做

首頁
12345...8

尾頁

別墅

好難搵工做

我做了receptionist11年, 現在想搵返份receptionist工都咁難, 唔知咩原因記了30多封求職信都無回音, 現在真係好灰, 都唔知仲會唔會有人請, 又或者可以轉d咩工. :cry:

男爵府

好媽媽勳章

Re: 好難搵工做

可能因為宜家好少公司用receptionist啦,所以難搵d,唯有做一般文員,會唔會好d呢

男爵府

而家..請receptionist...唔會比好高人工,
你係咪寫得太高呢
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

男爵府

唔好咁灰心啦, 繼續努力, 或者可以試試文員呀, 多的機會呀

別墅

唔知會唔會關年齡事, 因為我已經33了, D人會唔會覺得我老.

複式洋房

Hi carmanip

No la. I'm the same age with you. In the last 2 weeks, I'd just sent out 3 application letters. All these 3 co. asked me to attend interview. One had confirmed a job offer to me. I'll start working on Aug 14. Actually, I'd been not working for almost a year. I think I need some time to pick up.

carmanip 寫道:
唔知會唔會關年齡事, 因為我已經33了, D人會唔會覺得我老.
http://www.youngnutrition.net/member/tickers/40427/ticker2.png[/img][/url] http://www.youngnutrition.net/member/tickers/40427/ticker2.png" border="0" >

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唔洗心灰, 時機未到姐

我4月時quit 左份工, 搵到6月先有工返. 其間都好灰嫁, 因為 leaving reason冇人信......激死, 成日比人串.

我既reason 係岩岩生完bb想攪好屋企既問題先, e.g. train工人 & 想試下做全職媽媽, 後來覺得都係想做返野, 因為工人已經幫到手, 但 d 人都唔係好信咁. 大佬呀, 又唔係見 d乜野位. 況且我既reason都好合理啦.

民房

hi moonchan,

我想那些公司是認為,妳會以家庭為重, 萬一請妳, 妳會除時說不做. ( 這個是我個人的意見 )

各位媽媽,
我也試過找工 3 個月 , 也找不到, 可能是要等一個月啦.
但是現在我被裁員了, 19/8是最後一天 :-( :-(
真的要想想辨法了. 我年紀也不少了 ,要找 accountant / Admin 的工作也不易 :-(

洋房

[quote]
connie1628 寫道:
hi moonchan,

我想那些公司是認為,妳會以家庭為重, 萬一請妳, 妳會除時說不做. ( 這個是我個人的意見 )

可唔可以 interview 時講小朋友有工人/grandmother 湊, 可以專心工作, 工作與家庭會盡量平衡返呢

珍珠宮

環保接龍勳章

我都搵左個幾月lor~ send左四十幾封信,得兩個interviews~ 有d灰...........
人生本是苦

大宅

好難搵工做

我坐係屋企10個月,唔只灰係黑. 我很需要一份工作. :-(

禁止發言

別墅

我星期5都見咗份工, 佢話今日會confirm我, 但等到現在都沒有消息, agency話等埋下午. 希望有好消息.

大宅

am not yet a mother , trying to bingo now but I am planning that if i have bb one day, I will quit my full time job and do part time business.

In fact, I am doing it now. It's called network distributing business. some people may think it is sales, but it is a lot better than it. What is more, it is stable and no risk. U can even pass on to your children in teh future.

This business takes time to grow, therefore. I start now to lay down the foundation.

If you want to know more, pm me

禁止發言

侯爵府

CONNIE1628:Do you have the prac cer for Accountant? Our office have a job for Senior Accounts Clerk / Assistant Accountant...

Do you interesting in?

侯爵府

carmanip:No worry, many receptionist job outside...and high salary...I saw it on Jobsdb.com
We will have a new company base in TST after two months and need one receptionist also...
You can try ga...PM to me la...I'm not agency ,ok!! :lol:

子爵府

依家出面份份工都話要即時返工, 唔quit左份工點搵呀? 但quit左又唔知幾時搵到? :-(
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

大宅

I am interesting. Please PM me.

大宅

misswen:

PM to me.... thanks!

首頁
12345...8

尾頁

跳至